25 Temmuz 2023, Salı - 20:08

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ayrımcılığa Karşı Dersler devam ediyor

Tarih: 29 Nisan 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 108

Ayrımcılığa Karşı Dersler’de bu hafta “Ayrımcılıkla Mücadele ve Önyargıları Azaltmak” konuşuldu.

Ayrımcılığa Karşı Dersler’in bu haftaki konuğu Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Göregenli’ydi. Göregenli, bugün ATK Sanatevi’nde 13.30’da başlayan etkinlikte “Ayrımcılıkla Mücadele ve Önyargıları Azaltmak” konusunda açık ders yaptı.

Fotoğraf: Şevval Cengiz

Fotoğraf: Şevval Cengiz

“Ayrımcılıkla hayatın her alanında mücadele etmek gerekiyor”

Ayrımcılık ile sadece hukuk yoluyla mücadele etmenin mümkün olamayacağını belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Göregenli, yasaların bu konudaki yetersizliğine değindi. Mücadele için eğitimin önemli kurumlardan biri olduğunu belirten Göregenli, “Ayrımcılıkla hayatın her alanında mücadele etmek gerekiyor” dedi. Ayrımcılıkla mücadelenin büyük bir toplumsal değişim ve dönüşüm olduğunu söyleyen Göregenli, ayrımcılığın en fazla medyada görünür olduğuna değindi.

Göregenli, ayrımcılığın bireysel olmadığını söyledi ve  bu durumun bir iktidar lüksü olduğunu belirtti. Ayrımcılığın hiyerarşik bir yapıda mümkün olabileceğini söyleyen Göregenli, bunun sosyal kimlik ile ilgili olduğunu kaydetti. Göregenli’ye göre ayrımcılığa uğrayan grupların zamana ve topluma göre değişmesi kişileri bazen ezen bazen ezilen yapabiliyor. Bu anlamda Göregenli, “Ayrımcılık, bir kötüler grubunun tekelinde değildir” dedi.

“Ayrımcılıkla mücadele siyasi irade ile mümkün olur”

Ayrımcılıkla ve ön yargılarla mücadele edebilmek için eğitim sisteminden medyaya uzanan bir düzenleme gerektiğini vurgulayan Göregenli, “Ayrımcılıkla mücadele siyasi irade ile mümkün olur” dedi. ‘Müslümanlar çocuk tacizcisidir’, ‘Eşcinseller sapıktır’ gibi düşüncelerin arasında bir fark olmadığını belirten Göregenli, bu durumun ancak toplumsal bir dönüşümle düzelebileceğini söyledi.

“Ayrımcılığa karşı silahlı mücadelenin de ayrımcılığı meşrulaştırıcı etkisi vardır” diyen Göregenli, ayrımcılığın temelinde özcü anlayışlar olduğunu söyledi ve ayrımcılıkla mücadelede öncelikle bu anlayışların azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.

Göregenli’nin açık dersinin ardından, Matthew Warchus’un yönetmenliğini yaptığı Onur(Pride) filmi gösterildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11108
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ayrımcılığa Karşı Dersler devam ediyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat