27 Temmuz 2023, Perşembe - 08:08

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Cesare Türkiye’deki ilk ziyaretini İLEF’e yaptı

Tarih: 10 Mayıs 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 74

Amerikalı belgesel fotoğrafçısı ve eğitimci Donna De Cesare ilk kez geldiği Türkiye’de “Travmayı görüntülemek: Gazetecilerin karşılaştığı zorluklar” isimli bir seminer verdi.


Texas Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğretim üyesi Donna De Cesare, Yrd. Doç. Dr. Tuğba Taş’ın verdiği Temel Fotoğrafçılık dersi kapsamında İLEF’te dün bir seminer verdi. Latin Amerika ve Meksika’daki çeteleri haberleştirmesiyle de tanınan belgesel fotoğrafçısı Cesare, travmatik olayları fotoğraflarken gazetecilerin neler yaşadıkları ve ne yapmaları gerektiği hakkındaki tecrübelerini aktardı.

Foto muhabirin birinci tanık konumunda olduğundan bahseden Cesare, “Gazeteciler bireysel ya da toplu acı çekmeyi bir arada göstermeye çalışır. Bir suç ya da kaza olduğu zaman gazeteciler orada bulunarak kendilerinin ve tanıkların güvenliğini sağlamaya çabalar’’ dedi. ‘’Gazeteciler, travma fotoğrafçılığında farklı aktörler ve farklı suçluların bulunduğu bir ağdadırlar’’ diye sözlerine devam eden Cesare, ‘’Gazeteciler, toplumun korunmayan kişilerini nasıl göz ardı ettiğimizi görmemizi sağlarlar. Latin Amerika’da gazeteciler bu nedenle artık birbiriyle rekabet halinde değil dayanışma içinde” dedi.

donna de cesare iç

“Hassasiyetin körelmesi hayatta kalmanızı sağlar”

Travmayla başa çıkmak üzerine de konuşan Cesare acı çekmenin olayları insanlara anlatmayı engellediğinden söz etti. Adrenalin patlamasının hayatta kalmamızı sağladığına değinen Cesare, “Bazen birinin duygusal olarak bloke edilmiş olduğunu görürsünüz. Bazen hassasiyetiniz körelmiş olabilir bu da bir savunma mekanizmasıdır ve hassasiyetin körelmesi hayatta kalmanızı sağlar. Cesur olmamıza yol açan da budur. Olayları farklı yorumlamamızı sağlarken kendimizi tehlikeye sokmamıza neden olabilir fakat zaman içerisinde kendi duygularımızı çok fazla köreltirsek travmadan geçmiş kişilere karşı empati kuramayız. Oysa bazı görüntülere bakmak bizi korkutsa da onlarla bağlantı kurarız ve yıllarca aklımızda kalır. Bu görüntüler bizi ve görenleri etkiler, biz de bunu isteriz zaten. Biz, resimlerle hikaye anlatmak isteriz” diye ekledi.

Cesare, konuşmasının ardından “Sizin düşüncelerinizi merak ediyorum” diyerek sözü dinleyicilere bıraktı.

Donna De Cesare kimdir?

Cesare,Texas Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde Doçent Doktor, Columbia Üniversitesi Dart Gazetecilik ve Travma Merkezi’nde danışman ve Gabriel Garcia Marquez Latin Amerika Gazeteciliği Vakfı’nda hoca olarak çalışmaktadır. UNICEF’e risk altındaki çocukların fotoğraflarını çekerek katkıda bulunan Cesare, çalışmalarını Latin Amrika’da sürdürmektedir. Uluslararası alanlarda fotoğrafları sergilenen Donne De Cesare, Maria Moors Cabot Gazetecilik Ödülü dahil pek çok ödülün de sahibidir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/14240
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cesare Türkiye’deki ilk ziyaretini İLEF’e yaptı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat