17 Temmuz 2023, Pazartesi - 16:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

CHP’li Aygün: ‘Hükümet Alevi meselesinde samimi değil’

Tarih: 25 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 158

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Ayrımcılığa Karşı Dersler’e Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün konuk oldu.

CHP'li Hüseyin Aygün: 'Hükümet Alevi meselesinde samimi değil'

Fotoğraf: Dilan Çiçek

Yard. Doç. Dr. Halise Karaaslan Şanlı’nın 19 Kasım tarihindeki dersinde ele alınan “Alevilik ve Ayrımcılık” oturumuna katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Alevilerin dün olduğu gibi bugün de tanınmadığını söyledi. “Alevilik diye bir şeyi kabul etmiyorlar ki Alevilerin yaşadığı sorunları tanısınlar” diyen Aygün, bu söylemlerin ve tutumların yıllardır devam ettiğinin altını çizdi.

“En gerici kurum Diyanet”

Anayasa’da belirtilen kurallar çerçevesinde devletin din işlerine karışmaması gerektiğini vurgulayan Aygün, “Devlet nasıl cemevi yaptırmıyorsa cami de yaptıramaz” dedi. Devletin dini konularda tarafsız kalmasının önemli olduğunu belirten Aygün, özellikle hükümetin her fakülteye, her opera salonuna cami istemesinin artık tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.

Alevi vatandaşlara ait evlerin işaretlenmesinin, Ramazan ayında evlerinin taşlanmasının ve son olarak da Erzincan’da yaşanan Muharrem Orucu çadırının ateşe verilmesinin Türkiye’de Aleviliğe karşı kin ve nefretin giderek arttığının birer göstergesi olduğunu savunan Aygün, Alevilerin genel olarak bir tehdit gibi gösterilmeye çalışıldığının altını çizdi. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’deki en gerici ve en tehlikeli kurum olduğunu ifade eden Aygün, Alevi derneklerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir an önce lağvedilmesini istediğini aktardı.

“Alevilik, Aleviliktir”

AK Parti hükümetini Alevilik meselesinde samimi bulmadığını ve bunun, Alevilerin ibadethanesi olan cemevlerini tanımamasıyla bir kez daha ortaya çıktığının söyleyen Aygün, 4+4+4 eğitim süreciyle birlikte Kur’an-ı Kerim’in dokuz yaşındaki öğrencilere verilmeye başlanmasının neticelerinin çok iyi olmayacağını belirtti. Bir öğrenciden gelen ‘Alevilik bir din midir, yoksa bir mezhep midir?’ sorusuna “Alevilik, Aleviliktir” diye yanıt veren Aygün, 21. yüzyılda artık insanların kendi inançlarını serbestçe yaşaması gerektiğini söyledi. Aygün son olarak insanların kendi inançlarını serbestçe yaşayamamasının Türkiye’de bir utanç haline geldiğini ve bundan sonraki süreçte Aleviliğin ve diğer inançlarının önüne koyulan engellerin kaldırılmasının en büyük arzuları olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1196
Yol: Ana sayfa » Yazılar » CHP’li Aygün: ‘Hükümet Alevi meselesinde samimi değil’

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat