17 Temmuz 2023, Pazartesi - 14:41

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Engelli Ankara Üniversitesi

Tarih: 20 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 85

Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) ve tüm üniversitelerde, ihtiyaçtan doğan bir yasal zorunluluğa dönüşen EDDH’ler, Ankara Üniversitesi’nde fiziksel engelleri aşamıyor.

Görevleri, üniversitede bulunan engelli öğrenci, personel ve akademik personelin, üniversite içindeki yaşamlarını kolaylaştırmak olan Engelsiz Ankara Üniversitesi Birimi sorumlusu Melek Sabuncuoğlu, asıl amaçlarının engelli öğrencilerin, en iyi şekilde eğitim almalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Özel eğitimde bireysel ihtiyaçların çok önemli olduğunu belirten Sabuncuoğlu, engelli öğrencilerin bu ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmetler gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Fiziksel düzenlemeleri gerçekleştirmek için Yapı İşleri Dairesi’ne başvurduklarını bildiren Sabuncuğlu, bürokratik engellerden dolayı bu sorunu çözemediklerini bildirdi.
Toplumda, en kolay fark edilen ve en çok duyarlılık gösterilenin fiziksel düzenlemeler konusu olduğuna dikkat çeken Sabuncuoğlu şöyle devam etti: “ Bizim en çok zorluk çektiğimiz konu, fiziksel düzenlemeler konusu. Bir engelli için binaya girmek, giriş rampaları, bina içinde ulaşım, bina içinde engellilerin kullanacağı tuvaletler, geçiş kapıları gibi alanlarda yapılacak düzenlemeler çok önemli. Ne yazık ki çok eski bir üniversiteyiz. Binalarımızın çok büyük bir kısmı da tarihi yapı olduğu için, tarihi yapıyı bozmamak adına özel izinler almak gibi bir şanssızlığımız var. Ancak bu özel izinler henüz alınamıyor, şu anda o aşamadayız.”

Sabuncuoğlu, yeni binalarda da sorunlar olduğunu belirterek, bu binaların tasarlanma aşamasında engelli öğrenci ve personelin göz ardı edildiğini söyledi. Fiziksel düzenlemelerin, ancak bir engelli olduğunda yapıldığının altını çizen Sabuncuoğlu, “ Ne yazık ki ‘bizim fakültemizde engelli öğrencimiz yok, o halde fiziksel düzenlemelerin yapılmasına gerek de yok’ diye düşünülüyor. Fakültede çalışan üst düzey kademeden birinin bir koltuk değneği kullanması gerekirse, ancak o zaman bu gereklilikler fark ediliyor, o zaman da, bu düzenlemeleri yapmak için çok geç kalınmış olabiliyor.” dedi.
“Engellilere yönelik pozitif ayrımcılığa karşıyız”

Engelsiz Ankara Üniversitesi Birimi’ne yeni katılan engelli öğrencilerden Bünyamin ise, fiziksel engellerden çok engelsiz öğrencilerin engellerinden rahatsız olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “ Engelsiz bir öğrenci, kıyaslama yaparak ‘Bak bu engelli öğrenci bile bu kadar başarılı olabiliyor, sen neden yapamıyorsun’ diyor. Böyle bir kıyaslamaya girmeyin. Giriyorsanız da karamsar görünen bir engelli öğrenciye, ‘Şu öğrenci başarılı, sen de öyle başarılı olabilirsin’ diye bir kıyaslamaya girin. Bu bile bizim için güzel bir şey değil. Çünkü biz engellilere yönelik pozitif ayrımcılığa dahi karşıyız. Hocalarımızın, ‘Sen derse gelmesen de olur’ demesi pozitif ayrımcılık değildir.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2019
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Engelli Ankara Üniversitesi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat