2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:23

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Halkbilim mezunları buluştu

Tarih: 12 Kasım 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 546

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Halkbilim Bölümü mezunları fakültelerinde bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Halkbilim Bölümü mezunları, 7 Kasım Pazartesi günü bir araya geldi. DTCF Halkbilim Topluluğu tarafından yapılan “DTCF Halkbilim mezunları buluşuyor” isimli etkinlik, DTCF Muzaffer Göker Salonu’nda yapıldı.

mezunlar-bulusmasi-kahve-arasi-2

Fotoğraflar: Merve Güleç

Bölümün tarihi konuşuldu

serpil-cengiz

Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz

DTCF Halkbilim Topluluğu Başkanı Nurdan Ulusoy’un yaptığı konuşmayla başlayan etkinlikte, Ulusoy, DTCF’nin ve Halkbilim bölümünün kuruluşundan bahsetti. Ulusoy, buluşmaları geleneksel hale getirmek için çalışacaklarını dile getirdi. Açılış konuşmasının ardından topluluk sorumlu hocası Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz bir konuşma yaptı. Cengiz konuşmasında, Halkbilim Topluluğu’nun daha önce gerçekleştirdiği etkinliklere, bölümün tarihçesine ve güncel çalışmalarına değindi. Cengiz, Ankara Üniversitesi bünyesinde “Sedat Veyis Örnek Belgeliği” isimli bir site kurarak dijital arşiv oluşturduklarını, mezunlardan da katkılarını beklediklerini ifade etti. Cengiz, Topluluk bünyesinde görev almış başkan ve yönetim üyelerine de değindikten sonra eski mezunların gönderdikleri mesajlardan bazılarını okuyarak konuşmasını tamamladı.

necla-turkoglu

Doç. Dr. Necla Türkoğlu

Cengiz’in ardından ise kürsüye DTCF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necla Türkoğlu çıktı. Türkoğlu konuşmasına, öğretim üyesi olarak birçok etkinlikte konuşma yaptıklarını belirterek kendisini için en anlamlısının bu konuşma olduğunu söyledi. Buluşmanın sıradan bir günde gerçekleşmediğine dikkat çeken Türkoğlu, 7 Kasım’da bölümün Vedat Seyis Örnek tarafından kuruluşunun 36. yılı olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Dinletiyle tamamlanan açılış bölümünü ardından ara verildi. Kahve arasından sonra mezunların da katılımıyla bir forum yapıldı.

“Kuruluşunun 36’ıncı yılında buluştuk”prof-dr-serpil-aygun-cengiz

Etkinlikle ilgili GÖRÜNÜM’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz, bölümün kuruluşundan ve etkinliğin amaçlarından bahsetti. Türkiye’de bir folklor (halkbilim) bölümünün  ilk olarak Pertev Nail Boratav tarafından “Folklor ve Türk Halk Edebiyatı Kürsüsü” adıyla 1947-1948’de DTCF’de kurulduğunu söyleyen Aygün Cengiz, Boratav’ın uzaklaştırılmasıyla kürsünün atıl kaldığını belirtti.

Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek tarafından 7 Kasım 1980’de DTCF’de tekrar Halkbilim bölümünün kurulduğunu anlatan Cengiz, Örnek’ten sonra ise bölüm başkanlıklarını sırasıyla Prof. Dr. Orhan Acıpayamlı, Prof. Dr. Nevzat Gözaydın, Prof. Dr. Gürbüz Erginer, Prof. Dr. A. Tayfun Atay’ın yaptığını ve şu anda Bölüm Başkanlığının Prof. Dr. M. Muhtar Kutlu tarafından sürdürüldüğü söyledi.

Cengiz, daha önce Anabilim Dalı iken 1993 yılında bağımsız Bölüm olan DTCF Halkbilim Bölümü’nün kurulmasının ardından Hacettepe, Gazi, Kayseri Erciyes ve Sivas Cumhuriyet üniversitelerinde de “Türk Halkbilimi” adı altında bölümlerin kurulduğunu söyledi.

Etkinliği düzenledikleri günün Halkbilimi bölümü açısından önemine değinen Cengiz, kuruluşun 7 Kasım 1980’in 36’ıncı yıl dönümü olduğuna dikkat çekti. Halkbilim bölümü paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirten Cengiz, etkinlik ve sonrasında “Nasıl bir Halkbilimi bölümü eğitimi istiyoruz?” sorusu üzerinden gündem belirmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Halkbilim mezunlarının buluşmasına, müzik dinletisi renk kattı

Halkbilim mezunlarının buluşmasına, müzik dinletisi renk kattı

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/12879
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Halkbilim mezunları buluştu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat