Halkbilim mezunları buluştu
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Halkbilim Bölümü mezunları fakültelerinde bir araya geldi.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Halkbilim Bölümü mezunları, 7 Kasım Pazartesi günü bir araya geldi. DTCF Halkbilim Topluluğu tarafından yapılan “DTCF Halkbilim mezunları buluşuyor” isimli etkinlik, DTCF Muzaffer Göker Salonu’nda yapıldı.
Bölümün tarihi konuşuldu
DTCF Halkbilim Topluluğu Başkanı Nurdan Ulusoy’un yaptığı konuşmayla başlayan etkinlikte, Ulusoy, DTCF’nin ve Halkbilim bölümünün kuruluşundan bahsetti. Ulusoy, buluşmaları geleneksel hale getirmek için çalışacaklarını dile getirdi. Açılış konuşmasının ardından topluluk sorumlu hocası Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz bir konuşma yaptı. Cengiz konuşmasında, Halkbilim Topluluğu’nun daha önce gerçekleştirdiği etkinliklere, bölümün tarihçesine ve güncel çalışmalarına değindi. Cengiz, Ankara Üniversitesi bünyesinde “Sedat Veyis Örnek Belgeliği” isimli bir site kurarak dijital arşiv oluşturduklarını, mezunlardan da katkılarını beklediklerini ifade etti. Cengiz, Topluluk bünyesinde görev almış başkan ve yönetim üyelerine de değindikten sonra eski mezunların gönderdikleri mesajlardan bazılarını okuyarak konuşmasını tamamladı.

Doç. Dr. Necla Türkoğlu
Cengiz’in ardından ise kürsüye DTCF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necla Türkoğlu çıktı. Türkoğlu konuşmasına, öğretim üyesi olarak birçok etkinlikte konuşma yaptıklarını belirterek kendisini için en anlamlısının bu konuşma olduğunu söyledi. Buluşmanın sıradan bir günde gerçekleşmediğine dikkat çeken Türkoğlu, 7 Kasım’da bölümün Vedat Seyis Örnek tarafından kuruluşunun 36. yılı olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Dinletiyle tamamlanan açılış bölümünü ardından ara verildi. Kahve arasından sonra mezunların da katılımıyla bir forum yapıldı.
“Kuruluşunun 36’ıncı yılında buluştuk”
Etkinlikle ilgili GÖRÜNÜM’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz, bölümün kuruluşundan ve etkinliğin amaçlarından bahsetti. Türkiye’de bir folklor (halkbilim) bölümünün ilk olarak Pertev Nail Boratav tarafından “Folklor ve Türk Halk Edebiyatı Kürsüsü” adıyla 1947-1948’de DTCF’de kurulduğunu söyleyen Aygün Cengiz, Boratav’ın uzaklaştırılmasıyla kürsünün atıl kaldığını belirtti.
Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek tarafından 7 Kasım 1980’de DTCF’de tekrar Halkbilim bölümünün kurulduğunu anlatan Cengiz, Örnek’ten sonra ise bölüm başkanlıklarını sırasıyla Prof. Dr. Orhan Acıpayamlı, Prof. Dr. Nevzat Gözaydın, Prof. Dr. Gürbüz Erginer, Prof. Dr. A. Tayfun Atay’ın yaptığını ve şu anda Bölüm Başkanlığının Prof. Dr. M. Muhtar Kutlu tarafından sürdürüldüğü söyledi.
Cengiz, daha önce Anabilim Dalı iken 1993 yılında bağımsız Bölüm olan DTCF Halkbilim Bölümü’nün kurulmasının ardından Hacettepe, Gazi, Kayseri Erciyes ve Sivas Cumhuriyet üniversitelerinde de “Türk Halkbilimi” adı altında bölümlerin kurulduğunu söyledi.
Etkinliği düzenledikleri günün Halkbilimi bölümü açısından önemine değinen Cengiz, kuruluşun 7 Kasım 1980’in 36’ıncı yıl dönümü olduğuna dikkat çekti. Halkbilim bölümü paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirten Cengiz, etkinlik ve sonrasında “Nasıl bir Halkbilimi bölümü eğitimi istiyoruz?” sorusu üzerinden gündem belirmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/12879
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Halkbilim mezunları buluştu
Bir cevap yazın