20 Nisan 2024, Cumartesi - 03:44

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF ve İLEV’den ortak 100’üncü yıl etkinlikleri

Tarih: 28 Aralık 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 11

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. İLEF ve İLEV’in birlikte yaptığı etkinliklerde arşiv sergisi ve iletişim tarihi üzerine üç farklı söyleşi düzenlendi. Prof. Dr. Oya Tokgöz, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve gazeteci Nursun Erel yüz yaşına giren Cumhuriyet’in basın tarihi hakkında konuştu.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı İLEF’te Cumhuriyet Söyleşileri ve sergiyle kutlandı. İLEF’in emekli akademisyenleri Prof. Dr. Oya Tokgöz, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve gazeteci Nursun Erel paneller düzenledi. 29 Ekim kutlamaları kapsamında “Edebiyete Akıp Giden Her On Senede Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları” sergisi İLEF’te açıldı. Cumhuriyet tarihini anlatan gazete kupürlerinin olduğu tablolar fakültenin birinci katında sergilendi.

Söyleşiler Prof. Dr. Oya Tokgöz ile “Türkiye’de İletişim Eğitiminin Tarih” başlıklı söyleşisiyle Metin Toker dersliğinde başladı. İLEF Dekan Vekili Prof Dr. Fatih Keskin, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Engin Sarı, İLEV Başkanı Ali İnandım, İLEF akademisyenleri ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen söyleşide iletişim tarihi ve iletişim fakültelerinin eğitimleri üzerine değerlendirmeler yapıldı.

“Medya sektörü bizi istemezken biz yeni meslekler oluşturduk”
Tokgöz, iletişim eğitiminin kurumsallaşması ve kurumsallığın getirmiş olduğu eğitimin durumuna dikkat çektiği makalelerine atıflarda bulunarak şunları söyledi:

“Biz bu dersleri veririz ama çocuklar mezun olur sonra medya sektörü ‘ben seni istemem, ben kendi istediğimi alırım’ der. Tabi şimdi profesyonelleşmeyle beraber bu biraz değişti. Türkiye’de çok değişik iletişim meslekleri oluştu. Bu profesyonelleşmeyle medya sektörü bizi istemezken biz yeni meslekler oluşturduk ve çalışıyoruz. İletişim eğitimi makalesinde de bundan bahsediyorum.”

Prof. Dr. Oya Tokgöz

“Üniversite eğitimi şartı koyan bu yasa gazeteciliğin kamu görevi olma bilincini aşılıyordu”
Söyleşiler 31 Ekim’de Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın “Cumhuriyet’in İletişim Politikaları” başlıklı sunumuyla devam etti. Cumhuriyet’in İletişim Politikaları’nı maddeler halinde anlatan Korkmaz Alemdar 1931 yılında çıkarılan Basın Yasası’nı değindi. Alemdar, Basın Yasası hakkında “gazetelerin sorumlu yazı işleri müdürü ve sahiplerinin üniversite mezunu olması şartı” durumundan bahsetti. Alemdar konu hakkında “Üniversite eğitimi şartı koyan bu yasa gazeteciliğin kamu görevi olma sorumluluğunu aşılıyordu. Eğitim bir bilinci, mesleği ciddiye almayı ve disiplini getirecek bir unsurdur” diye ifade etti.

Prof. Dr. Korkmaz Alemdar

İLEV Cumhuriyet Söyleşilerinin son konuğu Gazeteci Nursun Erel oldu. Son dönemde çıkan ve kamuoyunda Dezenformasyon Yasası olarak bilinen yasayla birlikte hükümetin Türk basınını bölgelere ayırdığını aktaran Erel, bu düzenlemeyle gazetelerin işinin oldukça zorlaştığının belirtti. Kendisi için içeriğin en önemli şey olduğunun altını çizen Erel, “İçeriğin ve tarafsız haberciliğin her şeyin önüne geçmesi taraftarıyım” ifadelerini kullandı.

Nursun Erel

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/36925
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF ve İLEV’den ortak 100’üncü yıl etkinlikleri

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadına şiddet davasında karar: 14 yıl 2 ay hapis cezası

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın, ayrıldığı kadın E.M’yi beş yerinden bıçaklayarak ağır bir şekilde yaraladığı ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılandığı davada 14 yıl 2 ay hapis cezası aldı.

Kapat