19 Temmuz 2023, Çarşamba - 21:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Göğüne Sığmayan Bulut” 21 yıl sonra İLEF’teydi

Tarih: 16 Mart 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 469

BYYO ve İLEF‘in en önemli hocalarından yazar, dilbilimci Emin Özdemir bugün İLEF‘e konuk oldu. Öğrencisi olmuş pek çok kişi ve İLEF öğrencileri tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Özdemir, etkinlik sonrasında yaşamının anlatıldığı “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabını da imzaladı.

Uzun yıllar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu (BYYO) ve İletişim Fakültesi (İLEF)’nde dersler veren yazar ve dilbilimci Emin Özdemir, Hatice Aydoğdu’nun hazırladığı, yaşamını anlatan “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabının yayımlanmasının ardından İLEF’te bir söyleşiye katıldı. Öğrencisi olmuş mezunların yanı sıra bugünün öğrencileri ve okurlarıyla buluşan Özdemir, İLEF’te heyecanla karşılandı. Söyleşinin ardından kitaplarını da imzalayan Emin Özdemir, 22 yıl çalıştığı kurumda olmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Geçmişte öğrencisi olmuş pek çok isim, BYYO ve iLEF’in unutulmaz hocası Özdemir’i dinlemek için bugün İLEF’teydi. Özdemir’e, öğrencisi Yaşar Uçar’ın çizdiği bir portresi de armağan edildi.

Emin Özdemir (33)

“Beni Kışlalı karşıladı”

Emin Özdemir,  konuşmasına Ahmet Taner Kışlalı dersliğine sığmayan dinleyicilerin yoğun alkışıyla başladı. Doç. Dr. Sevgi Can Yağcı Aksel’in verdiği Okuma ve Anlatım Teknikleri dersi kapsamında düzenlenen söyleşinin yapıldığı dersliğin Kışlalı’nın ismini taşımasının kendisi için çok anlamlı olduğunu belirten Özdemir, “Az önce salona girerken beni karşılayan yüzler oldu. Bu yüzlerden birisi Ahmet Taner Kışlalı’ydı. Kışlalı’nın adını bu dersliğe vermişler. Kimler verdiyse hem dilleri hem beyinleri dert görmesin” dedi.

Emin Özdemir (5)

“Öğrencisini yaratan öğretmeni, öğretmeni yaratan öğrencisidir”

Son dönemin en kalabalık ve coşkulu söyleşisinin açılışını yapan Uzman Hatice Kurt’un, Özdemir’in “Boş çuval dik durmaz” sözlerini hatırlatması salonda alkışlarla karşılandı.

BYYO ve İLEF’te 22 yıl boyunca dersler veren Özdemir, öğrencilerin okuma, yazma ve düşünme becerilerini geliştirebilmek için çalıştığını belirtti. Özdemir, “Okumayı, yazmayı, konuşmayı bilmiyorsunuz’ derdim, susarlardı ama biliyordum ki onların hiçbir günahı yok. Elbette okumayı bilmiyorlardı. Yazmayı düşünmeyi bilmiyorlardı ama asıl günah bizim öğretim sistemimizi yozlaştıran, onu yörüngesinden uzaklaştırıp kindar ve dindar bir kuşak yetiştirmeyi amaçlayan sistem” diye konuştu.

Emin Özdemir (11)

Özdemir’den Cumhuriyet vurgusu

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında öğretmen-öğrenci ilişkilerinin önemine değinen Özdemir, kendi çalışmalarında öğrencilerinin çok önemli bir yeri olduğunu kaydetti. “Öğrencisini yaratan öğretmeni, öğretmeni yaratan öğrencisidir” diyen Özdemir, şunları söyledi:

Dostoyevski diyor ki, ‘her insan toplum içinde bir şeyden sorumludur.’ Bizim sorumluluğumuz giderek büyüyor. Bakın ülkemiz alaca karanlık içerisinde. Nereye gittiğimizi de bilmiyoruz. Bu alaca karanlık nasıl bir sonuca çıkacak onu da bilmiyoruz. Onun için, bu alaca karanlığı aydınlığa çıkarmanın yolu, üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmektir. Bu sorumluluk da büyük ölçüde Cumhuriyet’in getirdiği değerler dizgesine sadık kalmak, sahip çıkmaktır. Başka çaremiz, seçeneğimiz de yoktur.”

Emin Özdemir (32)

“Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabı için yazar Hatice Aydoğdu’ya teşekkür eden Özdemir, “Kitabın yüzeysel yapısına bakarsanız ben varım ama derin yapısında sizler varsınız” dedi.

Bu esnada söz alan yazar Hatice Aydoğdu da, “Ben sadece öğrencilerine ve Türkiye’ye adanmış bir hayatı görünür kılmaya, bir ömre verilen o emeğin sürüp gitmesine katkı vermeye çalıştım. Kötülüğün kol gezdiği, karamsarlığımızın arttığı bir dönemde, Emin Hoca 21 yıl sonra bu sıralarda belki bize insanlığımızı nasıl koruyacağımız konusunda ipucu verir” diye konuştu.

“Her şey çocuklarınıza okumayı sevdirmekle başlayacak”

Meslek yaşamı boyunca öğrencilerine okumanın önemini  anlatmaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Asıl söylemek istediğim, her şey çocuklarınıza okumayı sevdirmekle başlayacak. Okumayı sevmiyorsa, okumaktan yeteri kadar haz almıyorsa, hangi düzeyde eğitim alırsa alsın bir şey ifade etmez” diye konuştu.

İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun da Özdemir’in sıkça tekrarladığı “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” ifadesini hatırlatarak salonun dinleyenlere yetmediğine dikkat çekti ve “Anlaşılıyor ki hocanın tarlada çok izi ve bugün bu harmanda çok aydınlık bir yüzü var” dedi.

Emin Özdemir (7)

Özdemir’e portresi hediye edildi

Konuşmanın ardından Emin Özdemir’e öğrencilerinden Yaşar Uçar’ın çizdiği kendi portresi hediye edildi.

Emin Özdemir (36)

Kuyruk salondan taştı

Söyleşiye katılanları bir de sürpriz bekliyordu. “Göğüne Sığmayan Bulut: Emin Özdemir” kitabı isteyen tüm katılımcılara ücretsiz verildi. Yaklaşık iki saat süren imza etkinliği renkli ve duygusal anlara sahne oldu. Eski öğrencileriyle sohbet eden Özdemir, etkinlik boyunca süren birlikte fotoğraf çektirme isteklerini de geri çevirmedi.

Emin Özdemir (42)

GÖRÜNÜM arşivinde Özdemir izleri

GÖRÜNÜM’ün arşivinde kendisiyle yapılan söyleşi ve ilgili haberleri de inceleyen Özdemir, gazetenin son sayısını ve kitabını da GÖRÜNÜM için imzalayarak muhabirlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Emin Özdemir (6)

 

Etkinlikten kareler

Emin Özdemir (15)

Emin Özdemir (14)

Emin Özdemir (2)

Emin Özdemir (16)

Emin Özdemir (21)

Emin Özdemir (23)

Emin Özdemir (24)

Emin Özdemir (26)

Emin Özdemir (27)

Emin Özdemir (40)

Emin Özdemir (41)

Emin Özdemir (42)

Emin Özdemir (44)

Emin Özdemir (45)

Emin Özdemir (46)

Emin Özdemir (50)

Emin Özdemir (51)

Emin Özdemir (49)

Emin Özdemir (1)

Emin Özdemir (3)

 

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13867
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Göğüne Sığmayan Bulut” 21 yıl sonra İLEF’teydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat