16 Temmuz 2023, Pazar - 14:05

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İntihar eden Araştırma Görevlisi Elbay anıldı

Tarih: 07 Mayıs 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 628

“Hayattan zevk almıyorum. İşyerinde de mutlu değilim. Başarılı olduğumu düşünmüyorum” notunu bırakarak yaşamına son veren Araştırma Görevlisi Murat Elbay, Cebeci’de anıldı.

İntihar eden Araştırma Görevlisi Elbay anıldı

Fotoğraflar: Dilan Çiçek

Geçtiğimiz ay, “Hayattan zevk almıyorum. İşyerinde de mutlu değilim. Başarılı olduğumu düşünmüyorum” şeklinde bir not bırakarak intihar eden Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Elbay için Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde basın açıklaması yapıldı.

Birçok üniversitede eş zamanlı olarak yapılan basın açıklaması ve anmanın Cebeci ayağına çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Açıklamada, 18 Nisan’da yaşamına son veren Elbay’ın ölümünden YÖK’ün ve onun ürettiği bireyselleşmiş, rekabetçi ve baskıcı sistemin sorumlu olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Sorun, bizleri açık ve net bir iş tanımı olmadan, mobbing’e maruz bırakarak, senet baskısı altında, güvencesizlik tehdidiyle çalışmaya zorlayan; sadece emeğimizi değil, varlığımızı da görünmez kılan, en tepedeki YÖK’ten, en alttaki birime kadar katı bir hiyerarşi içinde örgütlenmiş bir akademik yapıda ve onun ürettiği bireyselleşmiş, rekabetçi ve baskıcı akademik kültürde yatmaktadır.”

Hukuk Fakültesi bahçesine fidan

Açıklamanın ardından ayrıca, Elbay’ın anısına, Hukuk Fakültesi bahçesine bir çam fidanı dikildi ve 18 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak eyleme çağrı yapıldı.

Eğitim-Sen Ankara Üniversiteler Şubesi öncülüğünde yapılan basın açıklamasının tam metni şöyle:

ANLATILAN SENİN HİKAYENDİR!

İntihar eden Araştırma Görevlisi Elbay anıldı

Araştırma görevlileri olarak bugüne kadar hep “güvenceli gelecek” istedik; “iş güvencesi olmadan akademik özgürlük, akademik özgürlük olmadan bilim olmaz” dedik. Ama bugün “güvenceli iş – güvenceli gelecek” talebimize “güvenceli yaşam” talebini de eklememiz gerektiğini görüyoruz. Bugünün üniversite yapısı sadece geleceğimizi güvencesizleştirmekle kalmıyor; aynı zamanda yaşama dair umutlarımızı da elimizden alıyor. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Murat Elbay arkadaşımız, 18 Nisan 2013 tarihinde, arkasında “Hayattan zevk almıyorum. İşyerinde de mutlu değilim. Başarılı olduğumu düşünmüyorum” ifadelerini içeren bir not bırakarak aramızdan ayrıldı. Biz meselenin arkadaşımızın başarısızlığıyla hiçbir ilgisi olmadığını biliyoruz. Sorun, bizleri açık ve net bir iş tanımı olmadan, mobbing’e maruz bırakarak, senet baskısı altında, güvencesizlik tehdidiyle çalışmaya zorlayan; sadece emeğimizi değil, varlığımızı da görünmez kılan, en tepedeki YÖK’ten, en alttaki birime kadar katı bir hiyerarşi içinde örgütlenmiş bir akademik yapıda ve onun ürettiği bireyselleşmiş, rekabetçi ve baskıcı akademik kültürde yatmaktadır. Oysa bilimsel üretim denilen faaliyetin kendisi kolektiftir; dayanışmacı ve özgürlükçü bir kültürü gerektirir.

İşte Murat arkadaşımız aslında tam da bunlara itiraz ediyordu. Bu itirazı paylaşan bizler; O’nun anısını yaşatarak, bizleri maruz kaldığımız sorunlarla bireysel olarak yüzleşmek zorunda bırakan bu yapının karşısında dayanışmamızı ve mücadelemizi ilan ediyor ve üniversitelerdeki tüm araştırma görevlilerini 18 Mayıs’ta Ankara’da yapacağımız Asistan Eylemi’ne davet ediyoruz. Çünkü anlatılan sadece Murat’ın değil; hepimizin hikayesidir!

Eğitim-Sen Ankara Üniversitesi Temsilciliği, ODTÜ Asistan Dayanışması, Hacettepe Asistan Platformu, İTÜ Asistan Dayanışması, Boğaziçi Üniversitesi Asistan Dayanışması, Marmara Üniversitesi Asistan Dayanışması, İstanbul Üniversitesi Asistan Dayanışması, Yeditepe Asistan Dayanışması, Eğitim-Sen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Temsilciliği, Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi

Destekleyici kurum; Akdeniz Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2269
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İntihar eden Araştırma Görevlisi Elbay anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat