23 Temmuz 2023, Pazar - 14:34

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ödüllü “Şimdiki Zaman” İLEF’te

Tarih: 15 Nisan 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 59

Belmin Söylemez’in yurt içinde ve yurt dışında birçok ödül alan ilk uzun metrajlı filmi Şimdiki Zaman, Mahmut Tali Öngören sinema salonunda gösterildi.

Senaryosunu Haşmet Topaloğlu ile birlikte yazan ve yönetmenliğini kendisinin üstlendiği Belmin Söylemez’in 2012 yapımı olan Şimdiki Zaman filmi İstanbul’daki kentsel dönüşümü, insanların bir umut olarak gördüğü falcıları, fal kafelerini ve bir kadının iç dünyasını konu alıyor. Söylemez, uzun yıllar önce ABD’ye gitmek isteyen arkadaşının o dönem de yaşadıklarından esinlenerek filmin senaryosunu kaleme aldığını belirtti. Oyuncu seçimi sırasında çok titiz davrandıklarını belirten Söylemez, filmi Mina karakterinin gözünden izleyiciye sunuyor.

Film gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşide Belmin Söylemez katılımcıların sorularını yanıtladı. İLEF öğrencilerinin sorduğu sorular ve yönetmen Söylemez’in yanıtları şöyle:

Türkiye’de kadın yönetmen olmanın zorlukları veya kolaylıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Elbette zorlukları da var kolaylıkları da var.  Bu zorluklar günümüz kadınlarının yaşadıkları ile eşdeğerdir. Ama ben zor taraflarına pek değinmek istemiyorum. Pozitif olmak gerekirse belgesel çekerken kadınların dünyalarına çok daha rahat dahil olabiliyoruz. Kadın hikayelerini daha tanıdık ve içeriden anlatabiliyoruz.

Bir kadın olarak erkek psikolojisine yönelik film çekmeyi düşünüyor musunuz?

Tabi, bu konuyu Bıyık adlı kısa filmimde mizahi bir şekilde ele aldım. Filmimde bıyık üzerinden erkek psikolojisini anlatmaya çalıştım. Mesela erkek yönetmenlerinde kadın sorunlarına çok duyarlı yaklaştığı filmlerde var aklıma ilk gelenlerden biri Zerre filmi.

Film neden belirsiz bitti?

Çünkü filmin sonunu seyirciye bırakmak istedik. İzleyicilerin kendi psikolojilerine göre bir son tasarlamasını istedik.

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/3901
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ödüllü “Şimdiki Zaman” İLEF’te

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat