Yurttaş Gazeteciliği Ankara Bölge Eğitimi’nin ikinci günü sona erdi
Dokuz Sekiz Yurttaş Haberciliği İnisiyatifi ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin (İLEF) ortaklaşa düzenlediği Yurttaş Haberciliği Ankara Bölge Eğitimi’nin ikinci günü gerçekleştirildi.
Bugün saat 10.00’da İLEF Süha Arın dersliğinde devam eden Dokuz Sekiz Yurttaş Haberciliği ile İLEF’in ortaklaşa düzenlediği Yurttaş Haberciliği Ankara Bölge Eğitiminde ikinci günün konu başlıkları, hak haberciliği, barış haberciliği ve güvenli internet kullanımıydı. Günün ilk eğitimi “Türkiye’de ve dünyada hak haberciliği” eğitimini İLEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedriye Poyraz verdi. İkinci eğitim konusu olan “Türkiye’de ve dünyada barış haberciliği” eğitimi ise İLEF öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun tarafından verildi. Günün son eğitiminin “Gazetecinin ve yurttaş gazetecinin alet çantası” olması planlanırken, bu eğitim programdaki değişiklik nedeniyle yarına ertelendi. Günün son eğitimi ise Alternatif Bilişim Derneği üyesi ve Özgür Yazılım Uzmanı Orkut Murat Yılmaz Tarafından verildi. Yılmaz’ın eğitiminin konusu ise internette güvenli iletişimin nasıl olması gerektiği üzerineydi.
Poyraz: “Yurttaş haberciliği ülke koşullarında çok önemli”
Yurttaş haberciliğin Türkiye koşullarında çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bedriye Poyraz, devrimin yurttaş habercilik aracılığı ile yapılabileceğini söyledi. Büyük ulusal ve uluslararası ajansların ekonomik ve siyasi dengeleri gözetmekten haber yazamadıklarını söyleyen Prof Dr. Poyraz, ana akımda gazetecilik yapmanın mümkün olmadığını belirtti.
Dokuz Sekiz Yurttaş Haberciliği İnisiyatifi gibi yapılanmaların çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Poyraz, “Yurttaş haberciliği yaparken kullanılan dile çok dikkat edilmesi gerekiyor” dedi. Yurttaş ve hak haberciliğinin dile vermesi gereken önem kadar aktardığı bilginin de güvenilir olmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Bedriye Poyraz, bu eğitimin bir tanışma olduğunu, ilerleyen zamanlarda tekrar görüşmek dileyerek eğitimini sonlandırdı.
Dursun: “Barış gazeteciliği, savaş gazeteciliğine karşı eleştirel bir duruştur”
Barış gazeteciliğinin Türkiye ve dünyada ne anlama geldiği, nerde ortaya çıktığı ve nasıl yapılabileceği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çiler Dursun, barış haberciliğinin en önemli özelliğinin barışçıl çözüme yönelik habercilik olduğunu söyledi.
Barış gazeteciliğinin, savaş gazeteciliğinin yapılma biçimine karşı eleştirel bir duruş olarak ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Dursun, barış gazeteciliği ve savaş gazeteciliği arasındaki farklara değindi. Barış gazeteciliğinin neden önemli olduğuna değinen, Prof. Dr. Dursun, yurttaş habercilik ve barış haberciliğinin ortak noktalarını anlattı.
Yılmaz, internette güvenli iletişimi anlattı
Özgür yazılımın önemini verdiği eğitim boyunca vurgulayan Özgür Yazılım Uzmanı Orkut Murat Yılmaz, eğitime katılanlara internette güvenli bir iletişim nasıl olabileceği hakkında bilgiler verdi. Dünyada ve Türkiyedeki internet kanunlarına değinen Yılmaz, dijital gözetimden nasıl uzak durulabileceğini anlattı.
Eğitim, yarın son gününde saat 10.00’da Metin Toker Dersliğinde devam edecek.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/6579
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yurttaş Gazeteciliği Ankara Bölge Eğitimi’nin ikinci günü sona erdi
Bir cevap yazın