16 Temmuz 2023, Pazar - 10:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Başkent elden ele: Ankara, metro tutamaklarına taşındı

Tarih: 15 Ekim 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 114

AnkaraAks’ın ABB iş birliği ile hayata geçirdiği metro künye projesi sayesinde Ankara’nın tarihi yapısı ve kültürü metro tutamaklarına taşındı.

Ankara’nın Başkent oluşunun 97’nci yıl dönümünde AnkaraAsk’ın metro künye projesi Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı iş birliği ile hayata geçti. Ankara’nın metro tutamakları Başkent’in tarihi ve kültürünü tanıtan 24 ayrı künye ile süslendi. Proje, Batıkent, Koru, Törekent ve Keçiören metrolarında Başkent yolcularıyla buluştu.

Ankara metrolarında 24 tarihi yapı ve heykel

AnkaraAks, Ankara’nın sahip olduğu taşınır ve taşınmaz kültür varlıkları üzerine çalışmalar üreten ve Ankara’yı tanımak, tanıtmak amacıyla kurulmuş bir topluluk. AnkaraAsk’ın kurucularından Cemre Gökpınar, projenin fikir aşamasından, yapım aşamasına pek çok konuyu gazetemize anlattı. Proje fikrinin tutamakların boş görüldüğü andan itibaren başladığını söyleyen Gökpınar, pandemiden önce uygulanması planlanan projenin yaşanan aksaklıklar nedeniyle hayata geçirilemediğini kaydetti. Gökpınar, projenin Ankara’nın başkent oluşunun 97’nci yıl dönümünde başlamasının daha anlamlı olacağını düşündüklerini ve bu tarihte faaliyete geçirmeye karar verdiklerini aktardı. Gökpınar, sözlerine şöyle devam etti:

“Proje fikri ekip içerinde metrobüs tutamaklarının boş görüldüğü ilk an başlamıştı. Ekip içerisinde bulduğumuz bir fikirdi ve daha sonra uygulamaya geçmek için projelendirdik. Sonra da belediyemiz kanalıyla iletişime geçtik ve pandemi öncesi yaklaşık üç, dört aylık bir çalışmayla, metro künye projesini gerçeğe dönüştürdük.”

Ankara’nın belli heykellerinin, tarihi yapılarının ve sivil mimari örneklerinin olduğu 24 tane künyenin hazırlanma sürecinin altı ay sürdüğünü söyleyen Gökpınar, ilerleyen zamanlarda 24 ayrı künyenin daha hazırlanıp metro tutamaklarında yer alacağını duyurdu. Cemre Gökpınar, “Gelen tepkilere göre yapacağımız 24 ayrı künyede Ankara’nın daha farklı müzeleri, heykelleri ve yapıları yer alacak” dedi.

“Künyelerin metro içerisinde ilgiyle okunduğunu gözlemledik”

Metro künye projesi kapsamında çevreden olumlu tepkiler aldıklarını kaydeden Gökpınar, “Çok anlamlı bir hareket olduğu için hem akademik olarak hem de farklı insanlardan tebrik mesajları aldık. Metro içerisinde de ilgiyle okunduğunu gözlemledik iki günde” diye konuştu. Gökpınar bu projeyle sosyal bir farkındalık yarattıklarını söyleyerek, “Amacımız, insanların bir yerden bir yere giderken Ankara’da böyle bir yer, böyle bir yapı da varmış diyebilecekleri bir künye tasarımı gerçekleştirmekti. Bu anlamda toplu taşımayı da içine dahil ederek, Ankara’nın kültürel mirasına, değerlerine yeni bir soluk getirmiş olduk” şeklinde konuştu.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/29287
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Başkent elden ele: Ankara, metro tutamaklarına taşındı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat