17 Temmuz 2023, Pazartesi - 17:57

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Arzu Zübeyde Bilgi: “Sosyal güvenlik olmazsa haklarınızdan yararlanamazsınız”

Tarih: 09 Şubat 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 267

Medya Atölyesi’nin üçüncü seminerinde Sosyal Güvenlik Uzmanı Arzu Zübeyde Bilgi, “Türkiye’de Kayıtdışı İstihdamın Görünümü” hakkında atölye katılımcılarıyla buluştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığından Sosyal Güvenlik Uzmanı Arzu Zübeyde Bilgi, “Türkiye’de Kayıtdışı İstihdamın Görünümü” başlıklı seminerde atölye katılımcılarıyla buluştu. SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü’nün yerine konuşan Bilgi, sosyal güvenliği olmayanların SGK tarafından sağlanan haklardan yararlanamayacaklarını söyledi.

Arzu Zübeyde Bilgi (Fotoğraf: Burak Demir)

Arzu Zübeyde Bilgi (Fotoğraf: Burak Demir)

“Kayıtdışı istihdam hem çalışanları, hem işvereni hem de devleti etkiliyor”

Arzu Zübeyde Bilgi (Fotoğraf: Burak Demir)

Arzu Zübeyde Bilgi (Fotoğraf: Burak Demir)

Arzu Zübeyde Bilgi, kayıtdışı istihdam türlerini; işverenler tarafından çalışanların SGK’ye bildirilmemesi, çalışılan gün sayısının ve alınan ücretin eksik bildirilmesi olarak sınıflandırdı. Çocukların, evde çalışanların ve tarım sektöründeki işçilerin büyük çoğunlukla kayıtdışı olduğuna değinen Bilgi, kayıtdışı istihdamın nedenlerini şöyle sıraladı: İşsizlik oranının yüksekliği, işgücünün eğitim seviyesinin düşüklüğü, sosyal güvenlik bilgisi ve bilincinin yetersizliği, gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksulluk, ortalama işletme ölçeğinin küçük olması ve genç emeklilik. Bilgi, kayıtdışı çalışmanın sonuçlarından hem çalışanların hem işverenin hem de devletin etkilendiğini vurguladı.

Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin istihdam içindeki paylarına dair istatistiki bilgi veren Bilgi, çeşitli sektörlerdeki kayıtdışı istihdam oranlarını aktararak, Türkiye’nin kayıtdışı istihdam haritasını atölye katılımcılarıyla paylaştı.

“Tarım sektöründe çalışan her 100 kadından 95’i SGK’ye kayıtlı değil”

Bilgi, Türkiye’de 2002 yılında %52,1 olan kayıtdışı istihdamın Eylül 2014 verilerine göre %35,71’e gerilediğini kaydetti. Gelişmiş ülkelerde kayıtdışı istihdam oranın yaklaşık %15 olduğunu belirten Bilgi ayrıca, Türkiye’de tarım sektöründe çalışan her 100 kadından 95’inin SGK’ye kayıtlı olmadığını söyledi.

“Mücadele ediyoruz ama önüne geçemiyoruz”

SGK’nin kayıtdışı istihdama karşı yürüttüğü çalışmalara değinen Bilgi, kayıtdışı işçi çalıştıran işverene verilen cezaların çok yüksek olduğunu, buna rağmen kayıtlı istihdamı teşvik edemediklerini söyledi. Bilgi, yüksek maaş alan çalışanların sigorta primlerinin işverenler tarafından asgari ücret üzerinden yatırılmasının yaygın olduğunu söyledikten sonra, bunun önüne geçmek için meslek kodu uygulamasının başlatıldığını da belirtti.

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Kayıtdışı çalışma birçok yoldan öğrenilebilir

Arzu Zübeyde Bilgi, kayıtdışı çalışmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170’le, 5502’ye yollanılacak kısa mesajla, akıllı telefonlardan “SGK Hizmet Dökümü 4/a” uygulamasıyla, e-devletten (www.turkiye.gov.tr), SGK’nin internet sitesinden veya SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak birçok yoldan öğrenilebileceğini atölye katılımcılarıyla paylaştı.

Seminer sırasında salona giren sevimli kedi gülüşmelere neden oldu. Davetsiz misafir, salon içerisinde kimseden çekinmeden oradan oraya gezdi, dolaştı. Sahneye dahi çıkan kedi, bir süre sonra kalabalıktan bunaldı ve salonu terk etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5648
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Arzu Zübeyde Bilgi: “Sosyal güvenlik olmazsa haklarınızdan yararlanamazsınız”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat