22 Temmuz 2023, Cumartesi - 19:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

(Güncellendi) Gazeteci Hasan Uysal Ayvalık’ta toprağa verildi

Tarih: 12 Mart 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 363

Dün hayatını kaybeden, Ankara’nın, renkli kişiliğiyle tanınan önemli gazetecilerinden Hasan Uysal, bugün toprağa verildi.

Dün Ayvalık’taki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hasan Uysal, bugün Ayvalık’ta toprağa verildi. Uysal, 64 yaşındaydı.

Gazeteci arkadaşları Uysal’ın ölümünün ardından duygularını GÖRÜNÜM’le paylaştı:

Ahmet Abakay: “İtiraz eden bir gazeteciydi. Mücadele eden bir gazeteciydi. Son on yılda izin vermediler çalışmasına. Yalaka değildi çünkü. O gerçek bir gazeteciydi. Bağımsız kalabilen bir gazeteciydi. Örgütlü mücadeleye inanan bir gazeteciydi.”

Metin Aksoy: “ Türkiye’deki röportaj yazısı yazan ilk on gazeteciden biriydi. Erken yaşlarda çalıştığı Cumhuriyet Gazetesinden ne yazık ki ayrılmak durumunda kaldı ancak bu onun yazma tutkusunu engellemedi. Çok sayıda kitap yazdı, internette politik incelemeler yayınladı.”

Ahmet Dirican: “Cenazesine Türkiye’nin dört bir yanından insanlar geldi. Hasan’a yakışan bir cenaze oldu; çok duyguluydu. Hasan’ı fötr şapkasız düşünemezdim, mezarına bir fötr şapka bıraktım. Atilla İlhan şiirinde ‘Ulan Ankara ben senin evladın değil miydim?’ ve ‘İyi Kalpli üvey ana’ diye seslenir Ankara’ya. Hasan, Ankara’nın evladı olamadı. Hasan, aykırı bir insandı, kendi hayat görüşüyle yorumlardı olayları. O aykırı ses Ankara’ya fazla geldi; Ankara barındırmadı onu.”

Faruk Bildirici: “Hasan Uysal’ı tanımlayacak sözcük bulmak çok zor. Aykırı, kendine özgü, renkli ve de her dem delikanlı kalmayı başarmış bir kişilikti. Yaşamı gibi, aykırı, kural tanımaz bir gazetecilik çizgisi izledi hep. Ama hep demokrasiden, çoğunluktan, sesi çıkmayanlardan yana oldu; haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı çıktı. Çoğunluğun sesi olmaktan hiç vazgeçmedi, eleştirel olmaktan da. Her nefesini mesleği için alan, her gördüğünü ve her öğrendiğini yazıya, kitaba dökmekten büyük haz duyan bir meslek erbabıydı; iyi bir gazeteciydi. Onu hem yazdıklarıyla hem de bütün zorluklara rağmen hayatı boyunca hiç vazgeçmediği esprileri ve gülümsemeleriyle hatırlayacağız.”

Ahmet Temurtürkan: “Hasan adam gibi adamdı. Türkiye’de gazeteci diye tanımlanabilecek ender kişilerden biriydi. Gazeteciliği hakkıyla yaptığı ve haksızlığa, adaletsizliğe hep karşı çıktığı için maalesef bu güzel insanı mesleğimiz gerektiği gibi kucaklayamadı, sahiplenemedi. Ama o, içindeki neşeli çocukla birlikte yaşamı yine de haksızlık ve adaletsizliklere karşı mücadeleyle geçti.”

Saim Tokaçoğlu: “Söylenecek çok şey yok. Hasan her şeyi kendisi söyledi, gitti. Birkaç sene önce bir rahatsızlık geçirdi ve evine yakın olan Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Ahmet Abakay ile haberi duyduk ve hastaneye gittik. Duyduk ki yoğun bakımdan çıkıp evine gitmiş, böyle çok anımız var.”

Hasan Uysal (soldan üçüncü), Mustafa Ekmekçi (soldan dördüncü) ve Ahmet Abakay (soldan beşinci) ile bir gazetecilik eyleminde.

Kılıçdaroğlu: “Türk basın camiasına başsağlığı diliyorum”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabında Hasan Fevzi Uysal’ın ardından başsağlığı dileğinde bulundu. Kılıçdaroğlu mesajında, “Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Hasan Fevzi Uysal’a Allah’tan rahmet; ailesi, sevenleri ve Türk basın camiasına başsağlığı diliyorum” dedi.

Meslek örgütlerinden taziye mesajı

ÇGD: “Meslek ilkeleri ile örgütlü duruşu içiçe yaşatabilen usta gazeteci, Derneğimizin üyesi Hasan Uysal’ı kaybettik. Başımız sağolsun; ışıklar içinde olsun.”

TGC: “Değerli üyemiz Hasan Uysal’ı kaybettik. Mesleğe uzun yıllar başarıyla hizmet veren Hasan Uysal’ı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Hasan Uysal’ın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” dedi.

Fotoğraf, Ayça Bilgin’in sosyal medya hesabından alınmıştır.

Gazeteci-yazar Hasan Fevzi Uysal Kimdir?

Hasan Fevzi Uysal, 1954 yılında Kütahya’da doğdu. Türkiye’deki ilk spor akademisinde öğrencilik hayatını geçiren Uysal, çeşitli kuruluşlarda spor ve parlamento muhabirliği yaptı. Uysal, Amatör Sporcular Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde (ÇGD) yönetimde yer alırken İnsan Haklar Derneği (İHD) Genel Sekreterliği görevlerini yürüttü. 1989 yılına kadar 9’u yılın gazetecisi olmak üzere 40’ı aşkın ödül kazandı. Uysal, Demokrat Dergisi, Özgür Gündem, Özgür Ülke, 2000’e Doğru, Aydınlık, Cumhuriyet gazetelerinde yazdı. Yaklaşık 3,5 yıl SHP’de TBMM Grup danışmanlığı yapan Uysal son olarak da Siyah Beyaz Gazetesi ile Öteki ve İmge Yayınevi’nde çalıştı. Yayımlanmış 14 kitabı olan Uysal, sanat, siyaset ve basın dünyasından pek çok isimle anılarını da “Parasızlıkta İlk Satılacak Anılar” adlı oyununda anlattı. Uysal’ın kitaplarından bazıları ise şunlar: Gizli Örgüt Nasıl Kurulur, Haymatlos Nasıl yapılır, İsveç’te Biz, Böyle Başa, Adı Afganistan, Kurtlu Kokteyl, Ters Köşe-Gri Yazılar.

Öte yandan Uysal, 2011 yılında ÇGD’nin Yılın Başarıları Gazetecileri Ödül Töreni’nin sunuculuğunu yaptığı sırada renkli kişiliği ile konuşulmuştu. Gecenin görüntülerine şuradan ulaşmak mümkün.

Hasan Uysal’ın ardından

Bazı meslektaşları ve arkadaşları da Hasan Uysal ile ilgili düşüncelerini yazılarında paylaştı.

Eren Aysan ve Adnan Gerger’in ilgili yazıları için tıklayabilirsiniz.

(Güncellendi)

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17726
Yol: Ana sayfa » Yazılar » (Güncellendi) Gazeteci Hasan Uysal Ayvalık’ta toprağa verildi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat