16 Temmuz 2023, Pazar - 10:49

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazeteci Ünsal Ünlü, Çarşamba Söyleşileri’nin konuğu oldu: “Bağımsız gazeteciler toplumun hafızası olmalıdır”

Tarih: 22 Eylül 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 86

Mülkiyeliler Birliği’nin Çarşamba Söyleşileri bu dönemki ilk konuğu Gazeteci Ünsal Ünlü oldu. Ünlü, gazeteciliğin içinde bulundu durumla ilgili görüşlerini ve kendi deneyimlerini aktardı.

Mülkiye Kültür Merkezinde yapılan ve gelenekselleşen Çarşamba Söyleşilerinin bu dönemki ilk buluşmasında Mülkiye mezunu deneyimli gazeteci Ünsal Ünlü, basın özgürlüğüne yapılan müdahaleleri ve günümüz koşullarında gazetecilik imkânlarını değerlendirdi. Medyascope muhabiri Özgecan Özgenç’in moderatörlüğünü yaptığı dünkü söyleşide Ünsal Ünlü ve katılımcılar basın özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik başlıklarını tartıştı.

“Bağımsız gazeteciler toplumun hafızası olmalıdır”

TRT, NTV, Habertürk gibi medya kuruluşlarında çalışan Kendi deyimiyle “kirlenen medya ortamında özgür ve bağımsız gazetecilik yapabilmek” için, 2015’ten bu yana Ankara’da evinin çalışma odasından bağımsız yayınlar yapan Ünsal Ünlü “Patronsuz Yayın” programındaki deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Ana akımın bozulmasına karşı bir “alternatif” olarak yola çıktığını belirten Ünlü, bağımsız bir gazetecinin bu mesleğin evrensel değerlerine ve ilkelerine sahip çıkmasının zorunlu olduğunu ve toplumun hafızası olması gerektiğini söyledi.

Ünlü, geçen Salı günü Adalet Bakanı’nın  katıldığı bir programı takip eden FOX TV muhabiri Yeşim Karacaoğlu’nun Bakanlık Basın Müşaviri Bilal Çetin tarafından soru sormaması için salondan çıkarılmak istenmesine de değindi. Ünlü, bu olayı “rezalet” olarak değerlendirirken iktidarın medyanın içindeki gücünün gittikçe sivrildiğini ve bunun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Ünsal Ünlü, 2010 referandumu sonrası hukuk alanında yaşanan olumsuzlukların gazeteciliği ve medyayı doğrudan etkilediğini de dile getirdi. Bu sistemin ana akım medyayı tamamen sindirdiğini aktaran deneyimli gazeteci, “Bunun üstesinden gelebilmenin yolu bu sistemi afişe etmek, bu sistemle dalga geçmek, bu sistemi küçük düşürmektir” dedi.

Ünlü, medya konusunda çok uzun bir çalıştay yapılması gerektiğini çünkü başka türlü medyanın temizlenmeyeceğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Önümüzde çok zor bir dönem var ama inanın çok de heyecanlı bir dönem olacak. Biz tıpkı Cumhuriyetin kuruluş yıllarında olduğu gibi yıkılmış bir şeyi yeniden kurmak zorundayız. Ülkede liyakat, en kötüsü de adalet bitti. Önümüzde mücadele var, iyiler ve kötülerin savaşı var.”

Bağımsız haber yapmak isteyen gazetecilere ve kurumlara basın kartı verilmemesi sorunuyla ilgili de konuşan Ünsal Ünlü, bu konuda şunları dile getirdi:

“Basın Kartının artık hiçbir önemi yok. Basın kartına sahip olmanız sadece Meclis’e girmenize sağlıyor.  Benim şu an basın kartım yok. İletişim Başkanı’nın medya üzerindeki kontrol mekanizması, kurumların bağımsız gazetecileri tanımamasına neden oldu. Bu sistem kökünden değişmeli, basın kartlarını basın meslek örgütleri vermelidir.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/33109
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazeteci Ünsal Ünlü, Çarşamba Söyleşileri’nin konuğu oldu: “Bağımsız gazeteciler toplumun hafızası olmalıdır”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat