28 Temmuz 2023, Cuma - 06:44

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

HÜİF’te Cep Haberciliği atölyesi yapıldı

Tarih: 06 Aralık 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 82

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediği “Cep Telefonu Dolayımlı Habercilik, Haber Yayını ve Haber Kurgusu” atölyesinde, Mersin Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Recep Ünal ve Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Uzman Sibel Tekin sunum yaptı.

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (HÜİF) düzenlediği “Cep Telefonu Dolayımlı Habercilik, Haber Yayını ve Haber Kurgusu” atölyesi 2 Aralık Cuma günü saat 10.00’da Dijital Hikâye Anlatım Atölyesi’nde yapıldı. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Recep Ünal ve Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Uzman Sibel Tekin’in konuşmacı olduğu etkinlikte katılımcılar, Periscope kullanımı ve kurgu konusunda uygulama yapma olanağı buldu.

cep-haberciligi-1

Fotoğraf: Cengiz Mert Aksekili

Etkinlik, Yrd. Doç. Dr. Recep Ünal’ın sunumuyla başladı. Periscope’un haber bağlamında nasıl kullanılabileceğinden bahseden Ünal, çekim öncesi dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Kamera lensinin temiz olması gerektiğini vurgulayan Ünal, uzun çekimlerde telefonun tripod, monopod ya da uygun bir şekilde sabitlenmesini gerektiğini dile getirdi.

Mobil habercilik yapılırken öncelikli kuralın güvenlik olduğunu vurgulayan Ünal, şöyle devam etti:

Gazetecilik eğitimi almış ya da yurttaş gazeteciliğini benimsemiş insanlar uyması gereken etik kuralları bilir ve buna uygun hareket eder. Çekim yapılırken görüntüsü çekilen kişilerin izni alınmalı. Telif haklarını ihlâl eden çekimler sıkıntı yaratabilir, örneğin derbilerin Periscope’la kaçak olarak izlenmesi sıkıntı yaratıyor.”

Sunumuna Periscope’un nasıl kullanıldığını göstererek sürdüren Ünal, yayınlarda etkileşimin önemini vurguladı ve yayının başlığının, ilk kare fotoğrafının ve etiket kullanımının etkileşim açısından önemli olduğunu söyledi.

cep-haberciligi-11

Fotoğraf: Petek Ersoy

Katılımcılar kurgu ve Periscope yayını yaptı

Kurgu üzerine bir sunum yapan Sibel Tekin, öncelikle çekim yapılırken açıların önemine değindi. Tekin, her zaman yatay çekimin tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, dikey çekimin görüntüyü bağlamından koparabileceğini dile getirdi. Çekim sırasında alt veya üst açının farklı anlamlar yarattığını, alt açının çekilen kişiyi yücelttiğini üst açının ise çekilen kişiyi küçümsediğini belirten Tekin, ayrıca bakış boşluğu ve baş boşluğunun öneminden bahsetti.

Tekin, ayrıca kurgu uygulamalarının üzerinde durdu ve farklı işletim sistemlerine ait telefonlarda birçok kurgu programının bulunduğunu söyledi. Tekin’in sunumu katılımcıların kurgu ve Periscope uygulamasında pratik yapmasıyla devam etti. Etkinlik, uygulamaların ardından sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13132
Yol: Ana sayfa » Yazılar » HÜİF’te Cep Haberciliği atölyesi yapıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat