24 Temmuz 2023, Pazartesi - 23:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te Sosyal Kampanyalar Konuşuldu

Tarih: 10 Şubat 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 151

Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi’nin ikinci günü Necati Özkan’ın “Sosyal Sorunların Çözümünde İletişim Gücü: “Sosyal Kampanyalar” semineri ile başladı.

İLEF’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik ve Medya Atölyesi ikinci gününe başladı. Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi’nde gerçekleştirilen, Salı Günü oturumlarının ilk seminerinde Öykü Dialoque International Reklam Ajansı Başkanı Necati Özkan katılımcılarla buluştu. “Sosyal Sorunların Çözümünde İletişim Gücü: Sosyal Kampanyalar” başlığı ile gerçekleştirdiği seminerde sosyal kampanyaların öneminden bahsedildi. 1983 yılından bu yana reklamcılık ve siyasi iletişim danışmanlığı yapan Necati Özkan, daha önce gerçekleştirmiş olduğu sosyal kampanyaların toplumu bilinçlendirme ve dönüştürmedeki önemine değindi.

“Klasik kampanyalar işe yaramıyor, farklı şeyler bulunmalı”

Necati Özkan (Fotoğraf: Esra Mutlu)

Necati Özkan (Fotoğraf: Esra Mutlu)

Sosyal kampanyaların toplumda bilinç oluşturmak açısından çok önemli bir faaliyet olduğunu dile getiren deneyimli reklamcı, katılımcılara gerçekleştirdiği örnek kampanyalar hakkında ayrıntılı sunumlar gerçekleştirdi. Klasik kampanya uygulamalarının işe yaramadığını, bu yüzden topluma daha farklı şekillerde ulaşılması gerektiğini aktaran Özkan, TSK için gerçekleştirdiği Mehmetçikle El Ele projesini katılımcı öğrencilere anlattı. TRT ile işbirliği içinde gerçekleştirilen kampanyada 48 saat canlı yayın ile bağış toplandığını ve bu bağışlarla TSK El Ele Vakfının kurulduğunu söyleyen Özkan, “Bu projenin yaratıcı kısmı için alışıldık şeyleri bir kenara bırakmak gerektiğini düşündük ve bugüne kadar yapılmamış bir kampanya hazırladık. Bu da toplumda karşılık buldu ve kampanyamız başarılı oldu” dedi.

“Para kazanamadık ama ödül kazandık”

Türkiye’de geniş yankı bulmuş bir diğer projenin ise 1997 yılında Altı Nokta Körler Derneği için hazırlanan kampanya olduğunu ifade eden Özkan, kampanyanın bütçesiz şekilde tamamen sosyal yardımlarla gerçekleştirildiğini vurguladı. Yine farklı olarak dönemde yeni kullanılmaya başlayan 0900’lü hatlarda o zamana kadar yapılmayan bir yardım kampanyası gerçekleştirdiklerini diler getiren Özkan, “Kampanya toplumda yankı buldu ve toplanan para ile körlere, birçok ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir merkez kuruldu” dedi. Özkan, bütçesiz olan bu işten para kazanmadıklarını ama gerçekleştirdikleri bu projeden dolayı Kristal Elma ödülü aldıklarını ve bunun kendileri için büyük mutluluk olduğunu dile getirdi.

Necati Özkan (Fotoğraf: Alkan Uçarsu)

Necati Özkan (Fotoğraf: Alkan Uçarsu)

1999 yılında Türkiye Körler Federasyonu işbirliğiyle gerçekleştirilen bir başka projeyi katılımcı öğrencilerle paylaşan Özkan, o zamana kadar engelliler adına devletin sosyal devlet olmaktan çok uzak olduğunu ve sorumluluklardan kaçtığını söyledi. “Sosyal devlet, kamudan toplanan değerleri, kaybeden vatandaşlara dağıtan devlettir” ilkesiyle yola çıktıklarını ve devlete sosyal sorumluluklarını hatırlatmak üzere Federasyon işbirliği ile tüm engelliler adına bir kampanya oluşturduklarını ifade etti. O günlerde Türkiye’de 100 özürlüden 99’unun iş hayatına katılamadığını ve aslında tüm özürlerin devlette bulunduğu gerçeğinden yola çıkarak kampanyanın devlete karşı gerçekleştirildiğini dile getiren Özkan, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in kampanyaya cevap vererek bir yasa çıkardığını belirtti. Öte yandan Özkan, aynı projede seslendirmenin Müşvik Kenter tarafından yapıldığını, Kenter’in büyük bir fedakârlık ve maddi bir karşılık beklemeden özürlüler için hazırlanan bu kampanyaya destek olduğunu dile getirdi.

Yine aynı yıl hükümetle birlikte Mali Milat Kampanyası gerçekleştirdiklerini ve burada da farklı bir kampanya ile beklenenden başarılı bir sonuç aldıklarına değinen Özkan, kampanyayı enformatik bir basın kampanyası olarak nitelendirdi. Kampanya ile 15 milyon dolar hedeflenirken 21 milyon doların kayda alındığını belirten Özkan, kampanyadan 3 ay sonra Rusya ve Latin Amerika’nın ekonomik krize girdiğini söyledi.

KA-DER işbirliği ile gerçekleştirilen ve kadınların siyasi hayata aktif katılımlarını amaçlayan projenin de ayrıntısını anlatan Özkan, “Türk siyasetinde kadın temsili çözülemeyen bir sorun. Her temsiliyet alanında kadının olması lazım. Sadece parlamentoda değil toplumun diğer alanlarında da kadınların temsiliyeti gerekli. Kadınların temsiliyetine ilişkin rakamları değiştirmek için bir kampanya yaptık” dedi. Kampanya çıktılarının birçok mecrada haber konusu olduğunu, toplumda yankı bulduğunu ve çalışmalardan sonra kadınların siyasi alanda etkinliğinin arttığını ifade etti.

“Kampanyalar hem çalışanı hem de çalıştıranı bilinçlendirmeli”

Necati Özkan (Fotoğraf: Esra Mutlu)

Necati Özkan (Fotoğraf: Esra Mutlu)

Sosyal Güvenliğin öneminden de bahseden Özkan, bu konudaki kampanyaların daha yoğun şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Özkan, toplumda, çalışanda ve çalıştıranda bilinç oluşturmanın önemli olduğunu ve kampanyaların hedefinin de tam da bu noktadan hem bilinçlendirmek hem de talep yaratmak olması gerektiğini dile getirdi. “Çalışan eğer sosyal güvenliğin bir hak olduğunu bilmiyorsa, çalıştığı yerden böyle bir talepte bulunamaz ve işe alınmasını bir çeşit hayır gibi görürler. Yani bir insan bir yerde çalışıyorsa, oraya bir şekilde katkı sağlıyor, artı değer üretiyordur. Dolayısıyla bir hayır değil, karşılıklı bir fayda söz konusudur” dedi. Bu bilincin de kampanyalarla sağlanması gerektiğini söyleyen Özkan, Kamu spotları gibi yasak savmak için yapılan işler değil, yaratıcı ve topluma dokunan kampanyaların gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası alanda sosyal güvenlik adına yürütülen çalışmalardan da örnekler gösteren Özkan, çalışanda ve çalıştıranda bilincin oluşturulması için bu çalışmaların önemine değindi. Necati Özkan, yaklaşık bir saat süren seminerin ardından katılımcı öğrencilere başarılar dileyerek konuşmasına son verdi.

 

Necati Özkan Kimdir?

Öykü Dialoque International Reklam Ajansı Başkanı olarak görev yapmaktadır. 1983 yılından bu yana reklamcılık ve özellikle de siyasi iletişim danışmanlığı yapmaktadır. Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği (IAPC) ve Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) üyesi, aynı zamanda Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği (EAPC) Başkanıdır. Siyasal iletişim üzerine kitapları bulunmakta, İstanbul’daki özel üniversitelerin iletişim fakültelerinde siyasal iletişim ve yaratıcılık konularında dersler vermektedir.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/5680
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te Sosyal Kampanyalar Konuşuldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat