Kolokyumlarla bilimsel paylaşımlar artıyor
Ekim ayı itibariyle başlayan kolokyumlarda Gazetecilik Bölümü öğretim elemanları çeşitli başlıklar altında sunumlarını yapıyor. Lisansüstü eğitimde birlikte üretme çalışmalarını artırmak için yapılan kolokyumları Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gamze Yücesan-Özdemir değerlendirdi.
İLEF Gazetecilik Bölümü yeni bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya başladı. Gazetecilik tartışmaları sayesinde üretim alanının genişletilmesini ve karşılıklı katkıların artırılmasını amaçlayan ve her ayın üçüncü perşembesinde yapılan Gazetecilik Bölümü Kolokyumları, 20 Ekim 2022’de düzenlenen kolokyum ile başladı.
Öğretim görevlilerinin yanı sıra doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin de katılım sağladığı kolokyumların Güz Döneminde toplantılara dönük yoğun ilgi dikkat çekti. Lisansüstü eğitim için planlanan kolokyumlarda güncel gazetecilik tartışmaları, Türkiye’de medyanın durumu ve yeni medya sorunları konuşuluyor. Gazetecilik Bölümü Toplantı Salonu’nda yapılması planlanan kolokyumlar yoğun katılım nedeniyle dersliklerde gerçekleşti.
Yapılan ilk sunuşun ardından kolokyumlara ilişkin değerlendirmelerini sorduğumuz Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gamze Yücesan-Özdemir, bu fikrin gazetecilik bölümü olarak birlikte düşünme ve birlikte üretme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıktığını belirtti.
İLEF’li akademisyenlerin hep birlikte bu üretim çalışmasına dahil olmasının önemine dikkat çeken Yücesan-Özdemir, “Umduğumuz gibi güzel bir katılım ve ilgi var. Hep birlikte düşünmeyi, tartışmayı, paylaşmayı özlemişiz. Bu heyecanı sürdürmeyi umuyoruz” diye konuştu.
Ekim ayında gerçekleşen ilk toplantıda Arş. Gör. Ezgi Kaya Hayatsever’in sunumuyla “Dijitalleşmenin Güncel Yönelimleri” konuşuldu. Toplantıya akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi. Erol Mutlu Dersliği’nde yapılan kolokyumda yeni medya, dijitalleşme ve yurttaş gazeteciliği başlıkları tartışıldı. Hayatsever’in sunumunun ardından bölüm akademisyenleri kendi çalışmaları üzerinden konuyu destekleyecek veya karşı çıkacak argümanlarını sundu.
Prof. Dr. Haluk Geray’ın sunumuyla 17 Kasım’da “Hortlaklar Var: Eleştirel Gerçekçi Bir Yaklaşım” başlıklı ikinci kolokyum yapıldı.
Gazetecilik Bölümü Kolokyumlarının Güz Dönemi, 15 Aralık’ta Prof. Dr. Çiler Dursun’un “Sözcükler, Eylemler ve Dünyalar: Eleştirel Okuryazarlığın Vaadi” sunumuyla tamamlandı
Yücesan-Özdemir: “Zenginleştirici bir deneyim olacağını düşündük”
Kolokyum fikrinin oluşumunu ve önümüzdeki döneme ilişkin merak ettiklerimizi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gamze Yücesan-Özdemir’e sorduk.
Böyle bir çalışmanın fikri nasıl doğdu, neler amaçlandı?
Bu kolokyumlar bölümde kolektif bilgi üretimini ve paylaşımını arttırmak için düşünüldü. Öncelikle salgın süreci akademik zamanda ve mekanda birlikteliği oldukça zayıflatmıştı. Bunu onarmak istedik. İkinci olarak bölümdeki hocaların üzerine düşündükleri, çalışmalar yaptıkları konuları öneri ve katkılara açmanın zenginleştirici bir deneyim olacağını düşündük. Üçüncü olarak bölüme özgü akademik bir kültürün yaratılmasını önemsedik.
Öğretim elemanları ve yüksek lisans/doktora öğrencilerinden nasıl geri dönüşler geldi? Kolokyumlar nasıl geçiyor?
Kolokyumlara hem sunum yapan hocaların hem de katılımcı hocalarımızın ve öğrencilerimizin çok değerli katkıları oluyor. Hocalarımızın üzerine düşündükleri konuların etraflıca tartışılması genel olarak akademik üretim konusunda istek ve iradeyi artırıyor. Genç arkadaşlarımız açısındansa hem kolektif bir tartışma kültürüne dahil olmak hem de farklı akademik alanlardan haberdar olmak gibi kazanımları oluyor.
İlerleyen zamanlarda lisans öğrencilerini de kapsayacak toplantıların/sempozyumların yapılması planlanıyor mu?
Kolokyumlar sırasında öğrencilerin ilgisi hepimizi hem şaşırtıyor hem de heyecanlandırıyor. Asıl amacımız bölümün akademik kültürünü ve paylaşımlarını kolektifleştimekti. Fakat lisans öğrencilerimizin ilgisi onlarla birlikte de bu tarz toplantıların düzenlenebileceğini düşünmemize vesile oldu. İlerleyen zamanlarda bu konu üzerinde de çalışmamız gerekecek.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/33588
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kolokyumlarla bilimsel paylaşımlar artıyor
Bir cevap yazın