17 Temmuz 2023, Pazartesi - 03:48

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Mahmut Tali Öngören anıldı

Tarih: 13 Ekim 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 402

BYYO-İLEF’in önemli hocalarından Mahmut Tali Öngören, ölümünün 18’inci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

BYYO-İLEF’in önemli hocalarından Mahmut Tali Öngören, Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki mezarı başında çalışma arkadaşları, öğrencileri ve sevenleri tarafından anıldı.

Ölümünün 18. yılında yapılan anmada ilk sözü alan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) eski Genel Başkanı Ahmet Abakay, kendisinin mesleğe Öngören’in başlattığını söyleyerek, Öngören ile sonraki yıllarda İnsan Hakları Derneği ve ÇGD içinde de birlikte çalışma fırsatı bulduğunu kaydetti. Abakay, “Örgütlü mücadeleye inanmış ve sürekli içinde olmuş biri olan Mahmut Tali Öngören, onlarca gazeteci ve öğrenci yetiştirmiş, ülkenin en önemli aydınlarından da biriydi” dedi.

DSC_0078

Ahmet Abakay

Abakay’ın ardından söz alan ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya, Öngören’in tüm çalışmalarında toplumcu bir bakış açısı olduğunu belirterek, gazetecilik, insan hakları, sinema, eğitim gibi pek çok alanda öncü bir rol aldığını ve boşluğunun doldurulamayacağını ifade etti.

GRN_8504

ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya

Ankara Film Festivalini düzenleyen Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol da bunca yılın ardından hala anılan Öngören’in elinin değdiği tüm alanlara çok verimli tohumlar ektiğini ve bugünlere önemli bir miras bıraktığını söyledi.

GRN_8509

İrfan Demirkol

İLEV adına törene katılan Alpaslan İpek, Öngören’in öğrencilerine yararlı olmaya devam ettiğini ve adını taşıyan bursla yeni nesillerin yetişmesine hala katkı verdiğini söyledi.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı kurucularından ve Hürriyet Gazetesi Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de anmada bir konuşma yaptı. “Abide bir kişilik” olarak nitelediği Öngören’in 12 Eylül’e karşı oluşturulan Aydınlar Dilekçesi’nin de mimarlarından olduğunu hatırlatan Bildirici, “Nerede bir demokrasi kavgası varsa oradaydı Mahmut Hoca. Nerede bir insan hakları sorunu varsa oradaydı Mahmut Hoca. Şimdi de burada. Mirası bizimle, anısı ışığımız” diye konuştu.

DSC_0093

Faruk Bildirici

İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Keskin de Mahmut Tali Öngören’in örgütlü topluma inanan ve aydın olarak mücadelesini hiç bırakmayan biri olduğunu kaydetti. Keskin, Öngören’in adının yaşatıldığı burs programı sayesinde, birçok iyi öğrencinin yetişmesine katkıda bulunmaya devam ettiğini de vurguladı.

GRN_8525

Doç. Dr. Fatih Keskin

Mahmut Tali Öngören’in anmasına katılanlar, uzun yıllar TRT’de spikerlik yapan Esin Öngören’in de mezarını ziyaret ederek her iki mezara da çiçekler bıraktı.

Mahmut Tali Öngören kimdir?

Mahmut Tali Öngören, 28 Mart 1931’de İstanbul’da doğdu. Columbia Üniversitesi Radyo, Televizyon Yayıncılığı Bölümü’nden mezun oldu. Öngören; Ankara Uluslararası Film Festivali, İnsan Hakları Derneği, Dayanışma Yayınevi, İnsan Hakları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nde kuruculuktan genel başkanlığa kadar birçok görevde bulundu. Uzun yıllar İLEF’te radyo ve televizyon yayıncılığı hakkında dersler veren ve TRT televizyonunun kuruluşunda yer alan Öngören, 11 Ekim 1999 tarihinde rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede 13 Ekim 1999’da hayatını kaybetti. Öngören’in adı, ölümünün ardından İLEF’in sinema salonuna verildi. İletişimliler Vakfı, 13 Ekim 1999’da hayatını kaybeden Öngören anısına “Öngören Bursları”nı, İnterforum da “Öngören – Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü” dağıtıyor.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/15579
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Mahmut Tali Öngören anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat