14 Temmuz 2023, Cuma - 19:49

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Tarım öğreniminin 176’ncı yılı Ankara Üniversitesi’nde kutlanıyor

Tarih: 10 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 69

Türkiye’de tarım öğreniminin 176’ıncı yıl dönümü için Ankara Üniversitesi’nde etkinlikler düzenleniyor. “Türkiye’de Tarım Öğreniminin 176. Yıl Dönümü Kutlamaları” kapsamında bu sabah Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da birer konuşma yaptı.

Rektör Prof. Dr. Ünüvar, konuşmasında Covid-19 pandemisinde sağlık sektörünün yanında gıda sektörünün de öne çıktığını vurguladı. Gıdaya erişimin son derece önem arz ettiğini dile getiren Ünüvar, Türkiye’nin dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Ünüvar, “Türkiye hakikaten çok önemli bir tarım ülkesi. Sadece bugün değil, yüzyıllardır Anadolu coğrafyası çok verimli topraklarıyla, güçlü tarımsal kaynaklarıyla, güçlü tarımsal enstrümanlarıyla her zaman dünyanın en önemli ülkeleri arasına girmiştir”  dedi.

Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye’nin sahip olduğu tarımsal potansiyel açsıından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor. Şüphesiz birtakım yeni çağdaş, akademik ve toplumsal aktörler devreye giriyor. İşte bunlarla birlikte Ankara Üniversitesi gerçekten çağın gereçlerini yakalamaya yönelik çok ciddi bir adım atıyor.”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in ilk 50 yılında ülke politikası olarak öne çıkan tarım reformu nedeniyle ziraat fakültelerine çok önem verildiğini ve yüzdelik dilim olarak üniversite sınavlarında en yüksek puan alan öğrencilerin bu fakültelere yerleştiklerini hatırlattı. Atar, zaman içinde Türkiye’nin ekonomisinde tarımın oranının azalma göstermesiyle birlikte fakültelerin de güç kaybettiğini ifade etti. Ziraat fakültelerini tercih eden öğrenci sayısı ve kalitesinin giderek düştüğünü vurgulayan Atar, “Son yıllarda Yükseköğretime Geçiş sınavlarında Ziraat Fakültelerini tercih eden öğrencilere YÖK tarafından burs desteği verilmeye başlanmıştır” diye konuştu.

Atar, şunları dile getirdi:

“Kasım 2019 tarihinden itibaren ortaya çıkan tüm dünyada pandemiye dönüşen Covid-19 salgını nedeniyle gıda güvenliği ve beslenme sorununun daha da artması, birçok ülkede gıda temini ve güvenliği sıkıntılarının yaşanması, ziraat mühendisliğinin önemini bir kez daha ön plana çıkarmıştır.”

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar

Ünüvar ve Atar dışında Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türk Ziraat Mühendisleri Birliği Başkanı Mehmet Ali Ünal ile FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardındansa Ziraat Fakültesi önceki dönem dekanı, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yetkin Güngör, Ziraat Fakültesi’nin tarihçesini anlattığı bir sunum yaptı.

Güngör’ün konuşmasının ardından verilen ara sonrası Tarım Gazeteciliği Çalıştayı’na geçildi.

Çalıştay’ın ilk oturumu, Ulusal Medyada Tarım ve Gıda başlığını taşıyordu. Oturumda Fox Tv Muhabiri Nazlı Yerebasmaz, Agro Tv Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Burcu Çetinkaya, Anadalu Ajansı Ekonomi Muhabiri Mustafa Çalkaya, Dünya Gazetesi Ekonomi Haber Müdürü Hüseyin Gökçe, Köy Tv Genel Koordinatörü Cemil Bektaş, Anadolu İzlenimleri Dergisi İmtiyaz Sahibi Muhammet Oluklu birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, tarım ve gıda ile ilgili konuların medyada nasıl yer aldığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çalıştay, verilen aranın ardından ikinci oturumla devam etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31206
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Tarım öğreniminin 176’ncı yılı Ankara Üniversitesi’nde kutlanıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat