3 Mayıs 2024, Cuma - 12:40

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankaralı kadınlar: “Kürtaj haktır, Uludere katliam”

Tarih: 21 Eylül 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 158

Ankara Kadın Platformu bileşenleri, Başbakan Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir” açıklamasına duydukları tepkiyi göstermek için bir araya geldi.

Fotoğraf Galerisi

Ankara Kadın Platformu bileşenleri, Başbakan Erdoğan’ın “Kürtaj cinayettir” açıklamasına duydukları tepkiyi göstermek için 8 Haziran’da Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. 19.30’ da başlayan eylem gece yarısına kadar devam etti.

Kadınlar “Kürtaj Haktır Karar Kadınların”, “Kadın Düşmanı Tayyip Erdoğan”, “Tayyip Bir Sus, Devlet Elini Bedenimden Çek”, “Elbise Askısının Kürtaj İçin Kullanıldığı Günlere Dönmek İstemiyoruz” dövizleri taşıdı. Kürtaj hakkı için seslerini duyurmak isteyen kadınlar “Kadınlar burada Fatma Şahin nerede?” ve “Kürtaj Benim Seçimim Cinayet Senin Yöntemin” diyerek hükümete, Tayyip Erdoğan’a ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e tepki gösterdiler. Sloganlarla başlayan ve her yaştan kadınların yoğun ilgi gösterdiği buluşma yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemiyle devam etti. Pek çok kadın örgütünün katıldığı eylemde, dayanışma adına örgüt isimlerinin yer almadığı pankartlarda tek isim olarak “kadın” kullanılması dikkat çekti.

“Kürtaj haktır, karar kadınların”

Başbakan’ın kadın karşıtı söylemlerine duyulan tepkiye vurgu yapan kadınların basın açıklaması şöyleydi: “Kürtaj tartışması gündemin ilk sıralarına yerleşti. Doğrudan bedenimize ve kimliğimize yönelik bu saldırgan tutumla, bu hakaret kokan üslupla ilk kez karşılaşmıyoruz. Zira üç çocuk, yok yetmez, beş çocuk doğurun diyen, fıtrattan yaratılıştan dem vuran, kadın-erkek eşitliğine inanmadığını her fırsatta tekrarlayan, bakanlığın adından kadını çıkarıp, Aile Bakanlığı’na dönüştüren Başbakan’ı ve müzmin kadın düşmanlığını biliyoruz tanıyoruz.”

Kürtajın bir kadın hakkı olduğu ve kararın kadınlar tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çeken basın açıklamasında yasaklamaların bir yana atılıp kürtaj süresinin birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 10 haftadan 12 haftaya çıkarılması ve ücretsiz kürtaj hakkının kadınlara verilmesi gibi istekler de belirtildi. Ücretsiz, sağlıklı, güvenli kürtaj hakkımız diyen kadınlar basın açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:“Bedenimiz, doğurganlığımız, cinselliğimiz üzerinde erkeklerin de devletin de denetimine karşı çıkıyoruz. Kürtaja yol açan istenmeyen gebeliklerin sorumluluğunun, korunmayı reddeden, doğum kontrol yöntemlerini gündemine almayan erkekler olduğuna dikkat çekiyor ve erkekler için doğum kontrol merkezleri oluşturulsun istiyoruz.”

“Erkek, Devlet, AKP… Hepiniz Elinizi Bedenimizden Çekin”

Her kürtaj bir Uludere’dir” diyen Başbakan’ın aksine, Uludere’nin cinayet olduğunu yüksek sesle söyleyen kadınlar “Uludere’de öldürülen çocukları, bir özrün çok görüldüğü Roboskilileri hatırlatıyoruz” şeklinde tepki gösterdiler.

Eylem, basın açıklaması ardından yüzlerce kadının yaptığı oturma eylemiyle sürdü. Kararın kadınlara ait olduğunu tekrarlayan Ankaralı kadınlar, oturma eylemi sırasında farklı şehirlerle canlı bağlantılar yaparak, dayanışma örneği gösterdiler.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/322
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankaralı kadınlar: “Kürtaj haktır, Uludere katliam”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansının ilk günü tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Medya Konferansı bugün başladı. Gazeteciler, akademisyenler ve hukukçular “gazeteciliğin dönüşümünü” tartışıyor.

Kapat