1 Ağustos 2023, Salı - 21:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Cinsiyetçi uygulamaya tepkiler sürüyor

Tarih: 30 Aralık 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 373

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarındaki cinsiyetçi uygulamasına tepkiler devam ediyor. Cinsiyetçi söylemlerin şiddete dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Gülriz Uygur, İstanbul Sözleşmesi’nin dikkate alınmadığını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, otobüs ve metro hatlarında kullanılan öğrenci kartlarını bay-bayan şeklinde ayırmasının üstünden bir ay geçti.  Daha önce manyetik kartların okutulmasıyla yapılan “indirimli kart” anonsunun yerini, “öğrenci bayan, öğrenci bay” anonsları aldı. EGO Genel Müdürlüğü yeni uygulamaya gerekçe olarak, ‘’Sahtekârlığı önlemek için yapıldı. Başkalarının kartını kullananlar var. Erkek kardeşinin, yakının, arkadaşının kartı ile seyahat edenler oluyor” açıklamasında bulunurken, yeni uygulamanın ardından 153 Mavi Masa’ya binlerce şikâyet ulaştı.

Uygur: “Cinsiyetçi söylemler şiddete dönüşüyor”

ıcerık alternatıf

Prof. Dr. Gülriz Uygur

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne bağlı Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Gülriz Uygur, uygulamayı GÖRÜNÜM’e değerlendirdi. Uygur, cinsiyetçi söylemlerin şiddete dönüştüğünü belirtti.

Kadına yönelik şiddeti önlemek için hazırlanan ve uluslararası geçerliliği olan İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çeken Uygur, uygulamanın sözleşmeyle bağdaşmadığını söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nin bütünlüklü bir yaklaşım önerdiğini belirten Uygur, “İstanbul Sözleşmesi bize diyor ki, bütünlüklü bir yaklaşım gerekiyor. Bütünlüklü yaklaşım, cinsiyetçi söylemin devletin tüm kurumlarında olmaması demektir. Dolayısıyla hiçbir devlet kurumunda cinsiyetçi söylemi yeniden üreten şeylerin yapılmaması demektir” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi’nin her alanda egemen olması gerektiğini vurgulayan Uygur, “Sözleşmenin, tepeden tırnağa devletin bütün organlarında, bütün kurumlarında, her yerde egemen olması gerekmektedir. Bu bakış açısına uyulmuyorsa orada problem vardır. O zaman şiddeti hiçbir şekilde önleyemeyiz” dedi.

ıcerık gırıs

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/9723
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cinsiyetçi uygulamaya tepkiler sürüyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat