16 Temmuz 2023, Pazar - 17:02

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gündelikçi kadınlar güvenceli iş istiyor

Tarih: 12 Eylül 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 179

İmece Kadın Derneği, 11 yıldır ev içi kadın emeğini görünür kılmaya çalışıyor.

Gündelikçi kadınlar güvenceli iş istiyor

Hem ürettikleri politikalarla hem de ev işçilerini görünür kılmak için yaptıkları çalışmalarla epeyce yol kat eden İmece Kadın Derneği, gündelikçi diye bahsedilen ev işçisi kadınların sesini duyurmaya devam ediyor. Dernek ve derneğin faaliyetleri hakkında görüştüğümüz Serpil Kemalbay, öncelikli hedeflerinin medyayı, sendikaları, partileri, dernekleri, iş verenleri ve ev işçilerini ev hizmeti konusunda bilinçlendirmeye çalışmak olduğunu söyledi.

“1980’den sonra feminist politikalar daha görünür olmakla birlikte, kadın emeğini eksen alan politika ve örgütlenme alanında eksiklik vardı” diyerek sözlerine devam eden Kemalbay, “Özellikle alt sınıflardan kadınların örgütlenme ihtiyacına karşılık vermek, bu alandaki boşluğu doldurmak için böyle bir örgütlenme yolu izledik ve sonuç olarak bu derneği kurduk” sözleriyle İmece Kadın Derneği’nin hazırlık sürecine değindi.

Güvencesiz alanda yağmalanan kadın emeğinin hakları konusunda yaptıkları çalışmalardan da bahseden Kemalbay, “İmece Kadın Derneği olarak, yoksul emekçi kadınlar için çalışmalar yürütmeyi, günü atlamadan geleceği birlikte kurmak için sahada deneyerek öğrenmeyi, kadın emeğinin hakları için araştırmayı, örgütlenmeyi ve  mücadeleyi önümüze koyduk” dedi. Özellikle cinsiyete dayalı iş bölümünün sonucu olarak kadınlara verilen toplumsal rollerin, kadınlar için yarattığı engeller üstünde durduklarını ifade eden Kemalbay, bu sorunları kadınların politikası yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

“Bağımsız bir kadın örgütü”

“İş ve Kreş Kampanyası” yaptıklarını ve bu kampanyanın Esenyurt Belediye Başkanı ile yapılan görüşmeyle sonlandırıldığını belirten Kemalbay, iş kazası sonucu yaşamını yitiren ev işçisi için düzenledikleri “Fatıma Aldal’a Adalet” ve “ILO C189 İmzalansın” kampanyalarının da devam ettiğini kaydetti. Ayrıca 2006 yılında yönetmen Emel Çelebi’nin dernekteki ev işçisi kadınlarla birlikte çektiği “Gündelikçi” adlı belgesel ile seslerini daha geniş bir kitleye duyurduklarını ifade eden Kemalbay, son birkaç yıldır “Forum Tiyatro” yaptıklarını da sözlerine ekledi.

İmece Kadın Derneği’nin Türkiye ve dünyadaki feminist gelişmelerin ışığında ilerlediğini, bu konudaki teorik bilgileri fazlasıyla kullandıklarını ifade eden Kemalbay, İmece Kadın Derneği’nin kendisini feminist ya da anti-feminist bir kadın derneği olarak tanımlamadığının altını çizdi. İmece Kadın Derneği’nin sistem içerisinde, herhangi bir siyasi parti ya da oluşuma dâhil olmadığını, bağımsız bir kadın örgütü olduğunu söyleyen Kemalbay, dernek politikası olarak cinsiyetçiliğe, militarizme, ırkçılığa, ayrımcılığa, savaşa, homofobiye, erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı bir tablo ortaya koyduklarını vurguladı.

“Her kadın İmece’li olabilir”

Çalışmalarının ağırlıklı olarak İstanbul’da olduğunu fakat diğer illerde de çalışma yapmayı istediklerine değinen Kemalbay, yakında Bursa’da bir ofis açmayı planladıklarını ve Antalya’da İmece Kadın Sendikası Girişimi’ni başlattıklarını söyledi. İsteyen her kadının derneğe üye olabileceğini ifade eden Kemalbay, dernek ya da sendika üyesi olmak hâlâ korkulan bir eylem, bu yüzden faaliyetlere katılmak isteyen kadınlarda üyelik şartı aramadıklarını sözlerine ekledi. “İmece Kadın Meclisine katılan ya da katılmayı isteyen her kadın İmecelidir” dedi.

Kemalbay son olarak, “Biz kadınların göbekleri, ne iş yapıyorsak yapalım, nereli olursak olalım, hangi dili konuşuyorsak konuşalım, hangi inanca sahip oluyorsak olalım görünmez bir bağla birbirine bağlıdır. Kimse kurtulmuş değildi, varoşlarda şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan tek bir kadın kalsa bile, bu göbek bağından dolayı hiç birimiz güvende değiliz” dedi.

Nasıl ulaşılabilir
+90 212 586 81 59
kadinlarinmeclisi.org
info@kadinlarinmeclisi.org

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/171
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gündelikçi kadınlar güvenceli iş istiyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat