1 Ağustos 2023, Salı - 23:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ODTÜ’de zafer işçilerin oldu

Tarih: 03 Ocak 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 121

ODTÜ’de Kamu-İş’in verdiği elli kuruşluk zam teklifine karşılık “sadaka istemiyoruz” diyerek grev yapan işçiler, direnişin 11. gününde mücadeleyi kazandı. (GÖRÜNÜM 115 – Aralık 2015)

ODTÜ’de Kamu-İş’in elli kuruşluk zam teklifini reddederek greve başlayan Tez-Koop İş üyesi 277 işçi, grevin 11. gününde başarıya ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın baskısıyla geri adım atan işveren sendikası Kamu-İş, işçilerin taleplerini kabul ederek anlaşmak zorunda kaldı. Yapılan görüşmeler sonucunda işçiler brüt 75 ile 80 TL arasında kazanım elde etti. Ayrıca, kamu işçileri için müzakerelerde yaklaşık 15 sene sonra ilk defa iş primi ve sorumluluk başlıklı iki tazminat maddesi de sözleşmeye eklendi.

Grev Sözcüsü Mustafa Barın, “Kamuda Toplu İş Sözleşmelerinde büyük bir gedik açmış olduk. Başarıyla sonuçlanan bu grevin devamında kamudaki bütün müzakerelerde bu kazanımlar örnek olacak” dedi. 4 Aralık’ta ODTÜ’de greve başlayan Tez-Koop İş Sendikası’na üye 277 işçi, imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile halaylar eşliğinde eylemlerine son verdi. Grevin devam ettiği 11 gün boyunca üniversitede hayatı durma noktasına getiren işçiler, akademisyen ve öğrencilerden büyük destek gördü. 150 gün boyunca süren görüşmelerde işçilere 50 kuruşluk zam teklif etmekten öte gidemeyen işveren sendikası Kamu-İş, Bakanlığın araya girmesi ile yeniden masaya oturmak zorunda kaldı.

ODTÜ GREV ÇADIRI (9)

ODTÜ’de zafer kutlaması

ODTÜ Rektörlüğü önüne kurulan “Direniş Çadırı”nda 24 saat nöbete başlayan işçilerin mücadelesi sonucu, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla TİS görüşmeleri yeniden başladı. Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem’in bizzat yönettiği toplantıda, işveren sendikası Kamu-İş, işçilerin talepleri karşısında dirense de, ODTÜ’de kurulan işçi komitesinin görüşleri doğrultusunda hareket eden Tez-Koop İş masadan yeni haklar alarak kalkmayı başardı. Yapılan anlaşma doğrultusunda işçiler brüt 75 ile 80 TL arasında kazanım elde etti. Ayrıca, kamu işçileri için TİS müzakerelerinde yaklaşık 15 sene sonra ilk defa iş primi ve sorumluluk başlıklı iki tazminat maddesi de sözleşmeye eklendi. İşçiler görüşmelerden çıkan olumlu sonuç ile rektörlük önündeki çadırı halaylarla kaldırarak, grevle gelen kazanımlarını kutladı.

ODTÜ GREV ÇADIRI (2)

“Bu kazanımlar örnek olacak”

Grev Sözcüsü ve Tez-Koop İş Ankara 2’Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın, “Dayanışma içerisinde ve kararlılıkla sürdürdüğümüz mücadelemizin sonunda başarıya ulaştık. Bizler ODTÜ’de de grev yapılabileceğini bütün kamu ve taşeron işçilerine gösterdik. TİS müzakerelerinde 15 yıl sonra ilk defa yapılan sözleşmeye yeni maddeler ekletme başarısını sağladık. Bunların hepsini oluşturduğumuz işçi komitesi ile birlikte görüşerek yaptık. Yaptığımız grevle büyük bir gedik açmış olduk ve önümüzdeki süreçte bizimle aynı sorunları yaşayan kamu ve taşeron işçileri için örnek oluşturacak kazanımlar elde ettik” dedi.

Ne olmuştu?

ODTÜ’de 150 gün süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca, işveren sendikasının 50 kuruşluk zam teklifini reddeden TÜRK-İŞ’e bağlı Tez-Koop-İş üyesi 277 işçi, greve başladı. Grevin başlamasıyla üniversitenin yemekhanesi çalışmazken, öğrencilerin mağdur olmasını istemeyen işçiler, sandviç dağıtarak, grevlerine destek istedi. İşveren sendikası işcilerin taleplerini görmezden geldi. İşçilerin yasal grev süresine 3 gün kala harekete geçen işveren sendikası, işçilere günlük elli kuruş, aylık 15 lira zam teklif etti. Grev ilanından sonra ise bu rakam günlük 1 liraya yükseltilse de işçiler, “sadaka istemiyoruz” diyerek grev kararından dönmedi.

Grevden eğitime, eğitimden bilince

Toplu sözleşme masasından sonuç alamayan Tez-Koop İş, işçilerin yüzde 100’ünü greve çıkarmayı başardı. Rektörlük önüne kurulan çadırla direnişe başlayan işçiler, hayatı örgütlemeye de buradan devam etmeye başladı. İşçiler, kendilerine destek veren akademisyen, öğrenci ve üniversitenin diğer bileşenleri ile eğitimler, yürüyüşler, halaylar eşliğinde grevlerini büyütme kararı aldı.

ODTÜ GREV ÇADIRI (1)

ODTÜ’de sınıf dayanışması

Grevin ilk haftasında ODTÜ’de diğer sendikalarda örgütlü işçilerden de büyük destek geldi. Emekçiler, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla birbirlerini kucakladı. Grev kararının ardından ODTÜ Rektörlüğü önünde “direniş çadırı” kuran işçiler, talepleri kabul edilene kadar 24 saatlik nöbete başladı. Ziyaret ettiğimiz Tez-Koop-İş Ankara 2’Nolu Şube Başkanı ve Grev Sözcüsü Mustafa Barın, GÖRÜNÜM’ün sorularını yanıtladı. ODTÜ tarihinde Tez-Koop İş’in ilk grevine imza attıklarını belirten Barın, “Üniversite yönetimi ile aynı rakamları söylemesek de, onlar da çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi gerektiği kabul ediyorlar. İşveren sendikası işçilerin taleplerini görmezden geliyor. ODTÜ ise işveren sendikasına söz geçiremez halde” dedi. Barın, işçilerin “Ölmek var, dönmek yok” sloganları eşliğinde, “gerçekten sonuna kadar devam edecek misiniz” sorusuna, “O laf bizde sözde değil, özde var” diyerek, grevi kazanımla sonuçlandırana kadar mücadelelerine devam edecekleri cevabını verdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/9743
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ODTÜ’de zafer işçilerin oldu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat