17 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:28

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sendikalı oldular, işten atıldılar

Tarih: 11 Eylül 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 81

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Togo Ayakkabı işçileri direnişlerine devam ediyor.

Eskişehir yolu üzerinde bulunan Togo Ayakkabı firmasında çalışan dokuz işçi, işverenleri tarafından Türkiye Deri İş Sendikası’na (Deri-İş) üye oldukları gerekçesiyle 27 Nisan günü işten çıkarıldılar. Bunun üzerine işçiler fabrika önünde eylem yapma kararı aldılar. İşçilere destek olmak isteyen 26 işçi ise 30 gün verilen izin sonrasında evlerine gönderilen tebligatla işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Sendikanın anayasal hak olduğunu belirten Togo işçileri eylemlerine hâlâ devam ediyor.

“Sendika yoluna kendi elleriyle alıp koydular”

Çalışma koşulları yüzünden bu halde olduklarını söyleyen Togo Ayakkabı çalışanı Ercan Kurban, “Sendikalı olduk diye bakış açıları değişti. Sekiz sene öncesine kadar her şey yolundaydı, borçları olduğu için işveren bizden yardım istedi. Borç bittikten sonra zam istediğimizde ise başınızın çaresine bakın denildi. Bizi sendika yoluna kendi elleriyle alıp koydular” dedi.

“Togo’yu Togo yapan bizleriz”

Sınıf bilincinin ve birlikte olmanın inancıyla hareket ettiklerini belirten Kurban, siyasi partilerden de destek görmediklerini açıkladı. Kendilerinden böyle bir direnişin beklenmediği söyleyen Kurban, “Togo’yu Togo yapan bizleriz. Ama ayakkabıların altında eziliyorduk. Resmen köleydik. Biz patrona nasıl tutunuyorsak ailemiz de bize öyle tutunuyor. Çocuğuma bir lira harçlık veremiyorum. Bana, ‘Sen nasıl babasın?’ diyor. Tek dileğim onların da benim bir lirama muhtaç olması” dedi.

İşçiler gözaltına alınıyor

Fabrika önündeki direnişi ‘alan işgali’ olarak tanımlayan polisler, Kabahatler Kanunu’nu gerekçe göstererek yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldı. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Deri-İş, asıl suçlunun kayıt dışı işçi çalıştıran işveren olduğunun altını çizdi. İşveren hakkında hiçbir yasal işlem başlatılmadığını dile getiren sendika yetkilileri, “Ekmek kavgası veren bu işçilerin koruma altına alınmamasını ve işçilere suçlu muamelesi yapılmasını kabul edilemez buluyoruz. Güvenlik güçlerinin bu tutumunu kınıyoruz” dedi.

Üç haftada 10 bin imza

Sakarya Meydanı ve Yüksel Caddesi’nde bir ay süreyle imza standı açan işçiler üç haftada 10 bin imza topladılar. Kamuoyunun desteğinden memnun olduğunu söyleyen Togo Ayakkabı işçisi Şentürk Çoban, “Deri-İş’in iş yerinde yetkili olduğunu kabul ettirmek için imza topluyoruz. Bu imzaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunacağız” dedi.

Üniformalı ve sivil polislerin işçilerin fotoğraflarını cep telefonlarıyla çekmelerini, her sabah ve akşam kendilerini tek tek saymalarını gülerek anlatan işçiler direnişlerindeki azmin ve kararlılığın bu tür hareketlerle azalmadığını belirttiler. Yoldan geçen arabaların kornalarıyla destek bulan Togo Ayakkabı işçileri, verilen tazminatların bir kuruşuna bile dokunmadıklarını ve eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1882
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sendikalı oldular, işten atıldılar

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat