19 Temmuz 2023, Çarşamba - 21:56

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

TÜİK açıkladı: Gençler intihar ediyor

Tarih: 15 Mart 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 967

Türkiye’de her yıl artan intihar olayları endişe verici boyutlara ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son verilere göre intihar eden erkeklerin yaklaşık yüzde 33,3’ü, kadınların ise yüzde 52,3’ü 30 yaşından küçük.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yaptığı araştırmalar sonucunda, Türkiye genelinde intiharların 2007 yılından bu yana sürekli arttığı ortaya çıktı. Özellikle ergenlik çağında olan nüfusun intihar oranındaki artış endişe verici boyutlarda. 15 ve altı yaş gruplarında erkek çocuklarının intihar sonucu ölümleri, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 85 oranında arttı. Yine aynı yıllar göz önüne alındığında 15 ve altı yaş gruplarında kız çocuklarının intihar sonucu ölüm oranı da yaklaşık yüzde 30 arttı.

“Sonuçlar üzücü ama gerçek”

Araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler, Türkiye’de yaşanan intiharların yaş gruplarına indirgendiğinde en fazla ölümün 15-24 yaş arasındaki genç nüfusta olduğunu gösteriyor. TÜİK Ankara Bölge Başkanı Metin Kabalcı, “Adrese dayalı nüfus sistemine bağlı olarak yaptığımız araştırmalar, bize ne yazık ki intihar eden gençlerimizin yaklaşık yüzde 52’sinin kendilerini asmak suretiyle öldüklerini gösteriyor. Bunu, kimyevi madde kullanmak ve ateşli silahlar takip ediyor” dedi. İntihar eden kadın nüfusunun erkeklere oranla her zaman daha fazla olduğunu da söyleyen Kabalcı, “15 ile 24 yaş arasındaki kadınların intihar oranı 2008’den bu yana sürekli artıyor. Elde ettiğimiz en çarpıcı sonuçların başında belki de bu gelmekte. Çünkü oran olarak artışlar bir hayli yüksek görünüyor” diye konuştu.

“Anne ve babalar dikkatli olmalı”

Bilimsel araştırmalar sonrasında ergenlik çağındaki gençlerin intihar oranındaki artış, anne ve babaları da tedirgin ediyor. Psikiyatri Uzmanı Levent Dövüşkaya’ya göre ergen psikolojisinde olan birisi, diğer yetişkinlere göre çok daha rahat intihar eğilimi gösterebilir.Orta ve ileri yaşlardaki insanların intihar sebeplerinin başında hastalıkların geldiğini söyleyen Dövüşkaya, “Ergenlik dönemindeki bireyler herhangi bir fiziki hastalık olmaksızın psikolojik rahatsızlıklar ya da kısa süreli bunalımlar neticesinde intihar teşebbüsünde bulunabiliyorlar. Orta yaş grubu insanlara çok normal gelen bazı olaylar, ergenlik dönemindeki yaş gruplarına intihar sebebi olabiliyor” açıklamasını yaptı. Anne ve babaların ergenlik çağındaki çocuklarla iyi bir ebeveyn ilişkisi kurmaları gerektiğini söyleyen Dövüşkaya, ailelerin çocuklarına karşı yaklaşımlarında, sorunlara empati kurarak bakmaları gerektiğini de açıkladı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/876
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TÜİK açıkladı: Gençler intihar ediyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat