2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:30

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ünlü sanat eleştirmeni ve yazar John Berger hayatını kaybetti

Tarih: 04 Ocak 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 146

Dünyaca ünlü sanat eleştirmeni ve yazar John Berger, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Dünyaca ünlü sanat eleştirmeni ve yazar John Berger, 2 Ocak’ta Paris’teki evinde hayatını kaybetti. Dünya literatürüne kazandırdığı çok sayıda eserle dünya sanat tarihine adını altın harflerle yazdıran Berger, 5 Kasım tarihinde 90. yaşını kutlamıştı.

Berger’in Türkiye Ziyareti

Türk şair, yazar, çevirmen Cevat Çapan, Berger’ın Sanat ve Devrim kitabını 1974’te yayımlayan Yankı Yayınları sahibi Kemal Demirel’le, Berger’ı İstanbul’a davet etmişti. Bu davette “Sabaha kadar Sait Faik okudum” diyerek Sait Faik’e olan hayranlığını dile getiren Berger, o dönemde Ruhi Su dinlemiş ve Yaşar Kemal’le dostluk geliştirmişti.

“Sanatla ilgili en iyi yazar”

Ölümünün ardından sanat dünyası ve sevenleri Twitter üzerinden mesajlar yayınladı. Oyuncu ve yönetmen Simon McBurney, “Dinleyici, mercek ustası, şair, ressam, kahin, felsefe adamı. Rehberim. Arkadaş, John Berger bu sabah bizi terk etti. Şimdi her yerdesin” mesajıyla üzüntüsünü belirtti. Oyuncu David Shrigley, Berger’i “sanatla ilgili en iyi yazar” olarak tanımlarken, yazar Jeanette Winterson ise “Tükenmiş bir dünyada enerji kaynağıydı” ifadelerini paylaştı.

john-berger

John Berger Kimdir?

1970’li yıllarda BBC’de yayınlanan ‘Görme Biçimleri’ belgesel dizisiyle ünlenen Berger, batılı kültürel estetik anlayışına getirdiği eleştirel yaklaşımla tanınıyordu. Berger, 1972’de yazdığı G. adlı romanıyla da prestijli Booker ödülünü almıştı. Berger, aldığı para ödülünün yarısını ABD’deki siyah hakları hareketi Siyah Panterlere bağışlamıştı. 1926 Londra doğumlu ve Booker Ödüllü Berger, İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak biliniyor, çok sayıda senaryo, roman ve belgesel metni de bulunuyordu. John Berger kariyerine ilk olarak ressam olarak başladı. 1940’larda ilk eserleri sergilendikten sonra, yazarlığa başladı. Şiirden, senaryolara, fotoğraf eleştirmenliğinden Filistin sorununa kadar çok geniş bir yelpazede yazılar kaleme aldı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/13581
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ünlü sanat eleştirmeni ve yazar John Berger hayatını kaybetti

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat