30 Ekim 2023, Pazartesi - 01:02

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Yaşlılar teknolojiyle buluşuyor

Tarih: 08 Ocak 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 165

Bilişim teknolojilerini öğrenmek isteyen 65 yaş üstü kursiyerler, Ankara’da bulunan Yaşlılar ve Gençler Bilgi Erişim Merkezi’ne yoğun ilgi gösteriyor.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza birçok yenilik girdi. Gençlerin yanı sıra yaşlılar da gün geçtikçe teknolojiye daha fazla ilgi duymaya başladı. Öyle ki, TÜİK Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, internet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranı 2014 yılı Nisan ayında yüzde 5 iken, bu oran 2018 yılının aynı ayında yüzde 17’ye yükseldi. Yine TÜİK’in 65 yaş üstü için Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre, yaşlı bireylerin 2018 yılında en önemli mutluluk kaynağı yüzde 71 ile aileleri oldu. Uzmanlar, ailesiyle, çocukları ve torunlarıyla yeteri kadar vakit geçiremeyen bu yaş grubunun, daha mutlu bir yaşam sürmek için de kendilerine sosyal medya ortamı yaratmaya çalıştıklarını söylüyor.

Yaşlılar teknolojiyi kursta öğreniyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Yaşlılar ve Gençler Bilgi Erişim Merkezi de genç ve erişkin kuşağı bir araya getirerek birbirleriyle iletişim kurmalarını ve bilişim dersleri vermeyi amaçlıyor. Merkez, genç ve yaşlı herkese açık olsa da daha çok yaşlılardan ilgi görüyor. Merkezde, yaşlılara akıllı telefon kullanımının yanı sıra, Photoshop ve Office programları öğretiliyor. Kursa katılanlar teknoloji derslerinde gördükleriyle, doğru mail atmayı, Twitter, Facebook, Instagram gibi platformlarda içerik üretmeyi, torunlarıyla görüntülü konuşmayı pratiğe dökebilme imkânı buluyor. Merkezde, yabancı dil eğitimi, diksiyon, dans, Türk Sanat ve Türk Halk Müziği kursları de veriliyor.

Genç ve yaşlı iki kuşağın bir araya gelmesini amaçlayan ve bu bağlamda ders açan Yaşlılar ve Gençler Bilgi Erişim Merkezi’nin haftalık bir ders programı bulunuyor. Günlük en fazla 6 saate kadar alınabilen derslerde keyifli vakit geçirip sosyalleşme fırsatı yakalayan yaşlılar, kendilerine sunulan ücretsiz internet ve bilgisayar desteğiyle beraber teknoloji dersi görüyor. Katılımcılar kurslardan memnun olduklarını söylerken yakınlarına da tavsiye ediyor. 

“Telefon satın alıp hemen kursa geldim”

Öğretmenliği çok kısa bir süre yaptıktan sonra çocuklarıyla ilgilenmek için bırakan Gülseren Pişkin, yıllar sonra öğrenciliğe dönmenin ne kadar güzel olduğundan söz ediyor. Ev hanımı olduğunu ve kursa ilk defa eşinden duyarak katıldığını söyleyen başka bir öğrenci de telefona dair her şeyi burada öğrendiğini belirtti. Akıllı telefonunu aldığı gün kursa geldiğini söyleyen bir diğer öğrenci, “Telefonu sıfır aldım, hemen kursa geldim ve ne öğrenmem gerekiyorsa öğrendim” diye ekledi. Kendisinden başka birçok kadının da akıllı telefon öğrenmek için kursa gelmeye başladığını dile getiren öğrenci, kursu tüm çevresine tavsiye ettiğini ve herkesin katılması için teşvik ettiğini söyledi. Banka emeklisinden, emekli elektrik mühendisine, öğretmen emeklisinden ev hanımına, emekli avukata kadar birçok farklı öğrenciyi barındıran kursa katılım ücretsiz. Herhangi bir kayda gerek olmadan öğrenciler dilediği vakit derslere katılıyor ve kendilerine verilen 15 dakikalık ders arasında diğer öğrencilerle sohbet ediyor. 

“Burası emekliliğini keyifle geçiren insanların olduğu bir mekan”

Kursun açıldığı 2007 yılından beri ders veren Nazmiye Erciyas da düşüncelerini GÖRÜNÜM ile paylaştı.  Belediyede çalışmaya 2006 yılında başladığını ve merkezin açılışından bugüne öğretmen olduğunu söyleyen Nazmiye Erciyas, artık derslerin çoğaldığını ve 8 farklı branşın olduğunu söyledi. Öğrencileriyle iyi vakit geçirdiğinden bahseden Nazmiye Erciyas “Öğrencilerimizin bilinç seviyesi çok yüksek olduğu için iletişim kolay oluyor. Birbirlerine çok saygılılar, bize çok saygılılar, burada pozitiflik üretiliyor” dedi. Öğrencilerinin öğrenme isteklerinin hiç bitmediğini söyleyen Nazmiye Öğretmen sadece kurs içerisinde değil kursun dışında da birbirleriyle görüştüklerini de ekliyor. Yaşlılar ve Gençler Bilgi Merkezi’nin sadece bir kurs olmadığını söyleyen Nazmiye Öğretmen şunları da ekledi: “ Burası emekliliğini keyifle geçiren insanların birlikte paylaşım yaptıkları bir mekân. Burası bir kurs gibi değil, kulüp gibi. Buraya kaydolan ölene kadar buranın öğrencisi, ben 2006’da geldim öğrencilerle yaşlandım.”

“Buraya gençlerin gelmesini çok isterim”

Kursta 2013 yılından kursta bulunan ve 2 yıldır da kursun idareciliğini yapan Sema Özsoy da düşüncelerini paylaştı. Aktif olarak bin 800 öğrencileri olduğu ve günde 100-150 kişinin kurslara geldiğini söyleyen Sema Özsoy, Ankara’da bu şekilde aktif çalışan başka bir kursun olmadığını söyledi. Birçok farklı alanda eğitim verdiklerini söyleyen Sema Özsoy genç öğrencileri için web tasarımı dersi vermek istediklerini belirtti. Gençlerin yaşlılar kadar sık gelmediğine değinen idareci, “Gençler normalde interneti çok rahat kullandıkları için çok fazla gelmiyorlar. Bazen işleri düşerse bilgisayar için geliyorlar ama genelde hep yaşlılar geliyor” dedi. Sadece Fransızca dersine gençlerden katılım olduğunu dile getiren idareci Sema Özsoy genç ve yaşlı kuşağı bir araya getirmeye yönelik bir kurs açmak istediklerini ve bunu ilk olarak işaret dili kursunda yapmak istediklerini söyledi. Kursa gelen erişkinlerden çok fazla şey öğrendiklerini dile getiren Sema Özsoy şöyle dedi: “Buraya özellikle gençlerin gelmesini çok isterim. Buradaki yaşantıları, yaşanmışlıkları görmelerini çok isterim. Yani biz burada çalışıyoruz ama ben belki bir kelime öğretiyorum, yüz kelime daha öğreniyorum.”

Kursların haricinde katılımcılar birlikte gezilere, tiyatrolara ve çeşitli etkinliklere giderek sosyalleşme imkânı buluyor. Kursta öğrendiklerinin dışında hayat dersleri aldıklarını da belirten öğrenciler, vakit geçirmek için geldiklerini söyledikleri bu kurslarda pek çok şey öğreniyor. Diksiyon kursuyla gençler ve erişkinleri bir araya getiren programda önümüzdeki günlerde daha fazla ders karışık şekilde verilmesi planlanıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26730
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yaşlılar teknolojiyle buluşuyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cumhuriyet’in yüzüncü yılı SBF’de panellerle karşılanıyor

21. Yüzyıl İçin Planlama Grubu, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını SBF’de iki gün sürecek oturumlarda kutlayacak. Program bugün başlıyor.

Kapat