Cinsiyet eşitliği için uluslararası proje: “Genovate”
Ankara Üniversitesi, Genovate projesiyle yine bir ilke imza attı. Avrupa’nın yedi farklı ülkesinden üniversitenin ortak olduğu projeyle cinsiyet eşitliği çalışmaları yürütülecek.
Türkiye’de “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı” uygulayan ilk üniversite olan Ankara Üniversitesi, Genovate projesiyle yine bir ilke imza attı. Avrupa’nın yedi farklı ülkesinden üniversitenin ortak olduğu projeyle üniversite içinde ve dışında cinsiyet eşitliği çalışmaları yürütülecek.
Genovate, kurumsal yapılarda toplumsal cinsiyet bakımından daha yetkin yöntemlerin uygulanmasını hedefliyor.
Bilimsel koordinatör İLEF’ten
“Genovate: Araştırma ve Yenilik Süreçlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” projesi hayata geçiyor. ‘Genovate’; İngilizce Gender (toplumsal cinsiyet) ile Innovation (yenilik) sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşuyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasına dönük çalışmaları ifade ediyor.
Bilimsel Koordinatörlüğünü İLEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun’un yaptığı Genovate projesi açılış ve tanıtım toplantısı, Ankara Üniversitesi 100. Yıl Salonu’nda düzenlendi. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından hazırlanan modern dans gösterisiyle başlayan toplantıya, Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ev sahipliği yaptı. Toplantıya Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. S. Ruken Öztürk ve dekan yardımcıları Doç. Dr. Gökhan Atılgan ve Yrd. Doç. Dr. Jale Özata Dirlikyapan da katıldı.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen uluslararası projeyle, üniversitelerde cinsiyet eşitliği için fırsatlar sağlanması amaçlanıyor.
Prof. Dr. Dursun: “Cam Tavan’ları kaldırmayı amaçlıyoruz”
Proje Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Çiler Dursun, toplantıda yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önündeki engellerden söz etti. Kadınların meslekte yükselmelerinde karşılaştıkları görünmez engellerin ‘cam tavan’ olarak isimlendirildiğini söyleyen Dursun, Genovate’in bu engellerin görünür hale getirilmesini ve ortadan kaldırılmasını amaçladığını ifade etti.
Türkiye üniversitelerinde “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı”nın, ilk kez, geçtiğimiz yıl Ankara Üniversitesinde yürürlüğe girdiğini kaydeden Dursun, Genovate projesinin Türkiye ortağının da Ankara Üniversitesi olmasıyla üniversitenin bu konudaki öncü rolünün daha da geliştiğini belirtti.
Dursun, bilimsel karar alma yapılarından araştırmalara; akademik kadro yapılarından teşvik mekanizmalarına kadar, üniversitedeki tüm süreçleri kapsayan ve dört yıl sürecek olan Genovate’in, üniversite yönetimlerine sunulacak önerilerin hayata geçirilmesiyle, cinsiyet eşitliğinin kalıcılaşmasına hizmet edeceğini kaydetti.
Proje boyunca, çeşitli araştırmalar yapılarak, var olan eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına dönük hedefler oluşturulacağını söyleyen Dursun, çeşitli tekniklerle, üniversitelerin bütününe dönük bir envanter çıkarılacağını ve her düzeyde çözüm önerileri geliştirileceğini dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. İbiş: “Üniversitemizle gurur duyuyoruz”
Açılış toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, cinsiyet eşitliğinin sağlanması için Ankara Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen uygulamalardan söz ederek, “Genovate gibi önemli bir projenin de Üniversitemizce yürütülmesi, bu konudaki duyarlılığımızı ve öncü rolümüzü göstermektedir” dedi.
Projenin hayata geçirilmesinde önemli katkıları olan Bilimsel Koordinatör Prof. Dr. Çiler Dursun’a teşekkür eden Rektör İbiş, Ankara Üniversitesinin tüm bileşenlerinin bu projeye tam destek vereceğini söyledi.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bütün yönleri kapsama alanında
Proje koordinatörü Bradford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uduak Archibong, toplumsal cinsiyetin bireysel, kurumsal ve örgütlenme yapılarıyla ilgili olduğunu belirterek, Genovate ile her üç alana ilişkin politikalar üretilmesi üzerinde çalışacaklarını kaydetti.
Proje ortağı üniversitelerin içinde bir “Institutional Gender Change Academy Team” oluşturulacağını dile getiren Archibong, dört yıl boyunca konuyla ilgili ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.
Bakan Yardımcısından Ankara Üniversitesine teşekkür
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan da yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak Genovate projesine destek vereceklerini belirterek, Ankara Üniversitesini toplumsal cinsiyet çalışmaları nedeniyle kutladı. Asan, “Ben de üniversitenizi kutluyor ve başta bu projede emeği geçenler olmak üzere tüm üniversitenize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Kadınların çalışma hayatına katılımı konusunda çeşitli istatistiklere değinen Asan, kadınların istihdamdaki payının artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Meclis’ten projeye tam destek
TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül de Meclis’te, kadın erkek eşitliğine dönük yürütülen çalışmalardan bahsetti. Gönül, Ankara Üniversitesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarındaki öncü rolünün kendileri tarafından da bilindiğini söyleyerek, Genovate projesine destek olmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Beş yılda yüzde 50 hedefi
Üniversitelerdeki kadın çalışan oranlarının çok düşük olduğunu kaydeden Ankara Üniversitesi Eşitlik Politikaları Koordinatörü Prof. Dr. Serpil Sancar ise önümüzdeki beş yılda kadın çalışanların oranını yüzde 50’ye çıkarmayı istediklerini belirtti.
Unat: “Diktiğim fidanın büyüdüğünü gördüm”
Genovate Açılış ve Tanıtım toplantısına katılan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da Ankara Üniversitesinin yer aldığı bu projeyle, kadın erkek eşitliğine dönük çok önemli gelişmelerin yaşanacağına inandığını söyledi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin ilk kadın profesörü olan Unat, konuyla ilgili geçmişte yürüttüğü çalışmalarından da örnekler verdi. Unat, “Diktiğim fidanın çok büyük bir ağaç haline gelmiş olmasını görmek beni çok mutlu etti” dedi.
Projenin amaçları
Genovate projesi ile araştırma-geliştirme süreçlerinde kadınlar ve erkekler için fırsat eşitliğini destekleyecek bir dönüşüm yaratmanın yanı sıra, deneyim alış verişi ile üniversite yönetimlerinin cinsiyet eşitliği politikalarını benimsemesi amaçlanıyor.
Projede; istihdam, araştırma desteği, yaşam-iş dengesi, standartların çeşitlenmesi ve geliştirmesine dönük uygulamalar hayata geçirilecek.
Toplumsal cinsiyet eşitliği için bir model geliştirilmesinin yanında özel kılavuzlar hazırlamak, ulusal düzeyde karşılıklı öğrenme çevreleri oluşturmak ve süreci toplumla paylaşmaya dönük etkinlikler düzenlemek de projenin çıktılarını oluşturuyor.
Ortak üniversiteler
Bradford Üniversitesinin genel koordinatörlüğünde yürütülen “Genovate: Araştırma ve Yenilik Süreçlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Örgüt Kültürünü Dönüştürmek” projesinin diğer ortakları ise şunlar:
- Ankara Üniversitesi – Türkiye
- University College Cork – İrlanda
- Lulea University of Technology – İsveç
- Universita degli Studi di Napoli Federico II – İtalya
- Trnavska Univerzita V Trnave – Slovakya
- Universidad Complutense de Madrid – İspanya
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/2287
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cinsiyet eşitliği için uluslararası proje: “Genovate”
Bir cevap yazın