Halk kütüphanelerindeki kitaplar Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesine
TÜİK 2018 yılı kütüphane verilerine göre, halk kütüphanelerinin sayısı artarken kitap sayısı düştü. TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, söz konusu düşüşün olası nedenlerini, “Derleme kütüphaneden Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ne aktarılan 800 bin kitap, FETÖ’cü kitapların koleksiyondan çıkarılması ve bandrol uygulaması” şeklinde sıraladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 Kütüphane İstatistiklerine göre, halk kütüphanelerinin bina ve üye sayısı yükselirken kitap sayısı, 5 yıldır ilk kez azaldı. Türkiye Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nden Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ne 800 bin kitap aktarıldığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Kişi başına düşen kitap sayısı değil de kitap sayısı azaldıysa durum ilginç. Çıkan her kitabın bir nüshasının mutlaka verildiği ‘derleme kütüphanelerle’ ilgili yeni bir düzenleme oldu. Türkiye’de altı tane olan bu derleme kütüphanelerden biri Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi idi. Fakat kütüphane listeden çıkarıldı. Buradaki yaklaşık 800 bin kitap Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ne devredildi. Azalmanın nedeni, TÜİK verilerinde Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’nin değerlendirilmemesi olabilir. Bir dönem de FETÖ’cü yayımlar denerek bazı kitaplar koleksiyondan çıkarılmıştı. Buna benzer bir durum da söz konusu olabilir. Öte yandan bandrol uygulaması nedeniyle yıllık basılan kitap sayısı azaldı. Ancak tüm bu olasıklıklara karşın kitap sayısı yine de artmalıydı.”
“Başka kütüphane yok”
TÜİK verilerine göre, Milli Kütüphaneye üye sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10,3 azalarak 23 bin 747’ye düştü ancak yararlanan sayısı arttı. Buna göre Milli Kütüphaneden faydalananlar yüzde 0,6 artışla 633 bin 999 olarak kayıtlara geçti. Kartal, Milli Kütüphane’den araştırma yapmak amacıyla yararlanılmadığını aktarırken “Sınavlara hazırlanan öğrenciler başka kütüphane olmadığı için oraya gidiyorlar. Milli Kütüphane’ye gidilmesinin nedeni başka kütüphane olmaması” dedi.
İşte TÜİK’in kütüphane verileri:
Ülke genelindeki kütüphane sayısı artarken, halk kütüphanelerinin, üniversite kütüphaneleriyle aralarındaki makası kapattığı görülüyor.
Kitap sayısı ilk kez azaldı
Halk kütüphanelerindeki kitap sayısıysa 5 yıldır ilk kez düştü. 2014’ten 2017’ye kadar her yıl kitap sayısını ortalama 1 milyona yakın arttıran halk kütüphanelerinde, 2018 yılında kitap sayısı 27 bin 40 azaldı.
Kütüphane sayısı arttı
Türkiye’deki kütüphane sayısı önceki yıla göre 3 bin 325 arttı. Buna göre, geçen yıl itibariyle Türkiye’de biri milli, bin 162 halk, 598 üniversite, 29 bin 690 örgün ve yaygın eğitim kurumu olmak üzere 31 bin 451 kütüphane hizmet veriyor.
Halk kütüphanelerine ilgi artıyor
Türkiye’de kütüphanelere üye sayısı 6 milyon 776 bin 557’ye ulaşırken kütüphanelerden yalnızca 28 bin 243 kişi yararlanıyor. Halk kütüphaneleri ise üye sayısını her yıl daha da artırarak en çok üyeye sahip üniversite kütüphanelerine yaklaşmaya başladı. 2018’de üniversite kütüphaneleriyle halk kütüphaneleri arasındaki fark, 1 milyon 613 bin 461 üyeden 1 milyon 71 bin 802’ye geriledi.
Üniversite kütüphaneleri 598’i buldu
Geçtiğimiz yıl 598 tane üniversite kütüphanesi kayıtlara geçti. Buralardaki kitap sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7,4 artışla 17 milyon 600 bin 15 oldu. Kayıtlı üye sayısı ise bu dönemde yüzde 2,6 artarak 3 milyon 912 bin 306’ya yükseldi.
Resmi okul, özel okul ve özel kurs kütüphanelerini kapsayan örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerinin sayısı ise 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 12,4 artarak 29 bin 690’a ulaştı. Bu kütüphanelerdeki kitap sayısı aynı dönemde yüzde 13,3 artışla 30 milyon 263 bin 384 oldu.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/24586
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Halk kütüphanelerindeki kitaplar Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesine
Bir cevap yazın