6 Kasım 2024, Çarşamba - 19:22

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sporcular kondisyon kaybıyla karşı karşıya

Tarih: 19 Ağustos 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 272

Covid-19’un sporcuları nasıl eklediğini, spor camiasında ne tür önlemler alınması gerektiğini uzmanlar ve sporcularla konuştuk.

Mart ayından bu yana birçok amatör ve profesyonel sporcu evlerine kapandı, antrenman yapamaz oldu. Sporcular salgın dönemini GÖRÜNÜM’e değerlendirdi.

Bu süreç sizi psikolojik olarak nasıl etkiledi?

Ziraat Bankası Erkek Voleybol Takımı Orta Oyuncusu Emin Gök: “Herkese olduğu gibi benim için de zorlayıcı bir süreçti. Bir anda evde kalmak hiç alışık olmadığımız bir şeydi. Ama işte üstesinden bir şekilde gelmeye çalıştık. Zor oldu ama üç ayı birden evde geçirdik sağlığımız için.”

Voleybolcu Sude Akgümüş: “Tabii ki zor bir süreçten geçiyoruz ülke olarak. Birçok grupta olduğu gibi sporcular da bundan olumsuz etkileniyor. Kendi takımım adına konuşacak olursam antrenmanlarımızın aksaması, fiziksel açıdan kuvvetimizin etkilenmesi gibi durumlar bizi tabii ki olumsuz etkiledi.”

Yüzücü Berkay Mutlu: “Evde lastiklerle falan çalışıyorum ama havuzdaki gibi olmadığı için beni kötü yönde etkiledi. Çünkü havuzda iki gün antrenman yapmayınca iki hafta geri atan bir spordur yüzme. Bu yüzden bayakötü etkiledi diyebilirim.”

Tenisçi Ümit Şarifi: “Maç psikolojisiyle bu süreçte geçmişte yapılan maçları, Federer’in ve Nadal’ın yaptığı maçları izledim. Tenisteki o motivasyondan ve psikolojiden düşmemek için bunları yaptım.”

Karantina süresi boyunca formunuzu korumak için neler yaptınız?

Gök: “Evde düzenli spor yaptım. Antrenörlerin yolladığı programlar var. Haftada en az üç dört antrenman yaparak formumu korumaya çalıştım.”

Mutlu: “Evde karın çalışmalarıyla antrenman yapmaya çalıştım. Tabii havuza girmek kadar etkili olmasa da formda kalmaya çalıştım. Bu yüzme lastikleri olsun, karın çalışmaları olsun, bunlarla antrenmanlarımı devam ettirmeye çalıştım.”

Akgümüş: “Takımımızla Zoom üzerinden görüntülü antrenmanlarımızın yanı sıra, ara sıra yürüyüşe çıkarak formumu korumayı başardım.”

Şarifi: “Diyet yaptım, ne kadar kalori yaktıysam o kadar kalori almaya çalıştım. Haftalık koşu yaptım, her gün bir saat.”

Bu süreçte bağlı bulunduğunuz spor kuruluşu nasıl bir yol izledi?

Mutlu: “Şöyle bir yol izledik bu konuda, antrenörüm her ay için bana günlük bir antrenman programı attı. Saat-saat sabah/akşam çift antrenman şeklinde bu antrenmanlarımı sürdürdüm.”

Şarifi: “Karantina sürecindeydi o yüzden ara vermek zorunda kaldım.”

Akgümüş: “Bize çeşitli programlar yaparak, fiziksel kuvvetimizi mevcut durumda tutmaya çalışıp aynı zamanda haftalık kilo ve boy kontrolleriyle bizi gözlemlediler diyebilirim.”

Sude Akgümüş

Antrenmanlarınıza dönmek sizi tedirgin ediyor mu?

Mutlu: “Sağlık yönünden bir tedirginliği yok. Çünkü uzun yıllardır bu sporla uğraştığım için sağlık yönünden etkileyeceğini düşünmüyorum. Ama performans konusunda tedirgin oluyorum. Çünkü az öncede dediğim gibi, iki gün yüzmezsek geri atan bir spor olduğu için performans konusunda baya bir kötü etkilendiğimi söyleyebiliriz.”

Gök: “Çok tedirgin etmiyor. Genelde takım kendini bir şekilde koruyor. Muhtemelen antrenmanlara tekrar dönmeden önce de testlerimiz olacaktır. Sağlığı yerinde olmayanlar zaten ayrılacaktır. Onun dışında da zaten herhangi bir şey olmayacağı için bir sıkıntı olmayacaktır.”

Akgümüş: “Tedirgin etmek değil ama tabi ki bir heyecan var. Çünkü uzun süre yaptığın işten uzak kalıyorsun ve geri döndüğünde potansiyelinin ne olacağını kestiremiyorsun ve tabii ki bunun verdiği bir heyecan var.”

Şarifi: “Yok tedirgin etmedi aksine motive etti sevdiğim bir sporu tekrardan yapmak.”

Ümit Şarifi

Bundan sonraki süreç için yeterince önlem alındığını düşünüyor musunuz?

Gök: “Alınmış olmalı çünkü daha başlamadık henüz. Şu an zaten tatil oldu. Ama muhtemelen önlemler alınacaktır.”

Akgümüş: “Kendi yaş grubumuzda çeşitli okulların spor salonlarını kullandığımız için bir okulun dezenfekte işlemleri ne kadar sağlanabilirse, bizim sağlığımız da o kadar güvende olacaktır diye düşünüyorum. Tamamen okul idaresine bağlı bir şey gibi duruyor şu anda.”

Mutlu: “Bu konuda yeterince önlem alındığını düşünüyorum çünkü havuzda antrenman yaparken çok fazla kalabalık olunduğu zamanlar oluyor. Bir takımda 30-40 kişi olduğu oluyor amaşu anda sadece 3-4 tane milli sporcu var.Bu konuda önlem alındığını düşünüyorum.”

Berkay Mutlu

Şarifi: “Aslında yeterince önlem alındığını düşünmüyorum.Buradaki herkes maskesiz, el ele, kol kola. Bence her sporcu, mesela iki üç korta sekiz kişi değil de bir kortta en fazla iki kişinin bulunacağı şekilde antrenman programı yapılmasının benim için daha uygun olduğunu düşünüyorum.”

Ekonomik açıdan bu süreç sizi nasıl etkiledi?

Gök: “Ekonomik olarak kulüpler, biz tabi maçları oynayamadığımız için bir indirim talep ettiler. Biz de o indirim talebine karşılık maaşlarımızda belli bir kesintiye gittik. Yani diyeceğim o ki pek iyiye gidemedi.”

Emin Gök

Covid-19’un akciğerlerdeki tahribatı sporcuları nasıl etkiliyor?

Koronavirüs’ün insan vücudunda en çok akciğerlerde yarattığı tahribatın sporcuları nasıl etkilediği de merak ediliyor.  Koronavirüs insan vücudunda en çok akciğerleri tahrip ediyor. Covid-19 geçiren sporcuların iyileşme süreçlerinden, normalleşmeyle birlikte tekrar başlayan antrenmanların nasıl yapılmasına dair birçok konu hakkında uzmanlarla görüştük.

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Ankara Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Çelebi ve Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Ülkar, Covid-19’un sporcularda yarattığı tahribatı GÖRÜNÜM’e değerlendirdi.

Prof. Dr. Bulut: “Vakaların bir yıl sonraki değerlendirmelerinde kalıcı bir hasar olup olmadığını daha iyi anlayacağız”

ATO Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut daha iyi bir akciğer kapasitesine sahip olan ve sigara gibi zararlı maddeleri de kullanmayan sporcularda hem hastalık seyrinin iyi geçtiğini hem de daha az enfekte olduklarını belirtti. Sporcuların hastalığa karşı daha dirençli olduğunu belirten Prof. Dr. Bulut, “Gribal enfeksiyon geçirmiş gibi yaklaşık 2 ila 6 hafta arasında tamamen düzeliyor. Kısa bir süre sonra herhangi bir sorun kalmıyor” dedi. Covid-19’un akciğerlerde kalıcı bir hasar bıraktığına dair henüz kanıt olmadığını dile getiren ATO Başkanı, şöyle konuştu:

“Hastalığın ortaya çıkışından henüz altı ay geçmiş durumda. Vakaların bir yıl sonraki değerlendirmelerinde kalıcı bir hasar olup olmadığını daha iyi anlayacağız. Ama şu anda bildiğimiz kadarıyla koronavirüsün genel özellikleri itibariyle altı haftadan sonra akciğerler yine eski kapasitesine kavuştuğu bilgimiz var. Yani bu şu andaki kesin bilgidir ama bir iki yıl sonraki tıbbi yayınlar makaleler başka bir şey gösterirse, bunu da elbette ki kamuoyuyla paylaşırız. Henüz şu anda böyle bir bilgi yok.”

Su sporlarını yapan sporcular da parkta gezenler kadar risk taşıyor

Normalleşme adımlarıyla birlikte sporcuların da yavaş yavaş antrenman yapmaya başlaması üzerine maske kullanımı ve el hijyenine önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, su sporlarıyla ilgilenen sporcuların bulaş konusunda parkta gezenler kadar risk taşıdığının altını çizdi.
Sporcuların koronavirüse karşı diğer insanlara göre daha dayanıklı olduğunu tekrar hatırlatan Prof. Dr. Vedat Bulut Spor kulüplerinin alması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:
“Su sporuyla ilgilenen sporcular havuza girmeden önce ateşleri ölçülürse ve 37,5 derecenin üstünde ateşi olan sporcular izole edilerek teste gönderilirse, diğer sağlıklı bireylerin spor yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. PCR testleri son derece uygun ve kulüpler bunu karşılayabilecek durumda. Üç ile beş gün arayla PCR testlerinin yapılması ve antrenmana başlamadan önce de ateşlerinin ölçülerek 37,5 derece üstünde ateşi olan sporcuları antrenmana katmayarak istirahate yollamak yeterli bir önlemdir.”

“Akciğerlerin eski haline gelmesi için bir süreç gerekecek”

Covid-19’un akciğerlerde yarattığı tahribata ilişkin Ankara Üniversitesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Çelebi, “Akciğerlerin eski haline gelmesi için bir süreç gerekecek” dedi.
Genel duruma bakıldığında vakaların çoğunun, özellikle gençlerin tamamıyla iyileşme gösterdiğini belirten Doç. Dr. Çelebi şöyle konuştu: “Sporcuların çoğu genç olduğu için akciğerlerinin tamamen iyileşeceğini düşünüyorum. Yine bunun için bir zaman lazım. Hem genç oldukları için, hem antrenmanlı ve sağlam bir vücuda sahip oldukları için bunu hafif geçireceklerini ve toparlayacaklarını düşünüyorum. Herhangi bir tahribat olacağını düşünmüyorum. Tabi ki ilk başlarda eski performanslarına dönemeyecekler. Vücudun bir toparlanması, akciğerlerin eski haline gelmesi için bir süreç gerekecek. Bu süreç sonucunda eski performanslarına dönebileceklerini düşünüyorum.”

Prof. Dr. Ülkar: “Sporun karakteri nedeniyle yüzde yüz bir korumanın da mümkün olamayacağını görüyoruz”

Soyunma odaları, duş odaları gibi aynı ortamda daha yakın mesafede bir araya gelen sporcuların aynı eşyayı kullanamasalar da aynı havayı solumaları nedeniyle takım sporlarında mesafeyi korumanın zorluklarının altını çizen Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Ülkar, “Sporun karakteri nedeniyle yüzde yüz bir korumanın da mümkün olamayacağını görüyoruz” dedi.

“Havuz sporları konusunda hala önemli soru işaretleri var”

Covid-19’un henüz çok yeni olduğunu ve henüz bilimsel çalışmalarla ortaya konulan çok verinin olmadığını dile getirenProf. Dr. Ülkar, “Havuz sporları konusunda hala önemli soru işaretleri var” dedi.Havuzların klorla denzenfekte edilmesi konusunda, klor oranının çok iyi hesaplanması gerektiğinin altını çizen Spor Hekimleri Derneği Başkanı, havuzun temizliğinin hangi düzeyde yapılacağının da çok iyi tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.Havuzların güvenliği konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Prof. Dr. Ülkar, “Havuz içerisinde vücut sıvılarıyla; tükürükleriyle, gözüyle, burnuyla oluşacak o salgının yakın temas yüzünden diğer sporcuya bulaşması gibi olasılıklar söz konusu olabilir” dedi.
Covid-19 sporcuların performanslarını düşürebilir
Covid-19’un akciğerlere ciddi hasar verdiğini, bazı çalışmalara göre belli bir süre içerisinde geri dönüşü olduğunun da söylendiğini belirten Bülent Ülkar, “Teorik olarak spor performansını uzun vadede düşürebileceğini düşünüyoruz ancak bundan emin değiliz” dedi.Ülkar, virüsten etkilenen sporcuların toplanıp gözlem altına alınması ve takip edilmesi gerektiğinin de altını çizerek, “Yine eski performanslarına dönüp dönmeyeceklerinin bilimsel araştırmalarla ortaya konması gerekiyor” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/28736
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sporcular kondisyon kaybıyla karşı karşıya

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat