6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:37

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İnsanlık suçuna zaman aşımı kararı

Tarih: 05 Mart 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 88

11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Sivas katliamını insanlık suçu kapsamına almasına rağmen davanın zaman aşımına uğramasına karar verdi.

İnsanlık suçuna zaman aşımı kararı

Fotoğraf Galerisi

2 Temmuz 1993’te 33’ü aydın 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas katliamının son davası 13 Mart günü Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme yapılan tüm itirazlara ve protestolara rağmen Sivas katliamını insanlık suçu kapsamına aldı ama davanın zaman aşımına uğramasına karar verdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Pir Sultan Abdal ve Kültür Derneği (PSAKD) ve demokratik kitle örgütleri davanın sonucunu beklemek için Ankara adliyesi önünde toplandı. Dava devam ederken Ankara Adliyesi önünde toplanan kitle “dün Maraş’ta bugün Sivas’ta tek yol faşizme karşı savaşta”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” ve “zaman aşımına hayır” sloganlarıyla Sivas katliamı davasının zaman aşımına uğratılmak istenmesini protesto etti.

“Tarihe kara bir leke düştü”

11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sivas Katliamı davasını zaman aşımına uğratmasının ardından Adliye önünde açıklama gerçekleştiren PSAKD Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Sivas katliamı sanıklarının zaman aşımından yararlandığını belirterek tarihe kara bir leke düştüğünü söyledi. Bu ülkenin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Güzelgül, “geçmişle yüzleşmemek yeni katliamlara davetiye çıkarmaktır” dedi. Güzelgül son olarak, mücadelenin burada bitmediğini ve Avrupa İnsan Hakları mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

“Sivas davasının şimdi ya da bundan sonra bitmesi mümkün değil”

PSAKD Genel Başkanı Güzelgül’ün ardından Sivas katliamında hayatını kaybeden 33 aydının ailelerinin avukatı Şenal Sarıhan ise yaptığı konuşmada, Sivas davasının şimdi ya da bundan sonra bitmesinin mümkün olmadığını, çünkü sanıkların yedi değil 15 bin kişi olduğunu vurguladı. Mahkemenin katliamı insanlık suçu kabul ettiğini söyleyen Sarıhan, bu insanlık sucunu kamu görevlisi olan Yılmaz Bağ ve Cafer Erçakmak’ın işlediği, diğer beş sanığın ise mahkeme tarafından yardımcı eylemci olarak kabul edildiğini ifade etti. Sarıhan, bu beş sanık içinde zaman aşımının 2008 yılında zaten dolduğunu hatırlattı. İnsanlık suçu işlediği kabul edilen diğer iki sanığın ise öldüğü için davanın düştüğünü söyleyen Sarıhan, açıklamasına temyize gideceklerini söyleyerek son verdi.

Polis, Kızılay’a yürümek isteyen kitleyi biber gazı ve tazyikli su ile engellemek istedi

Basın açıklamasından sonra Ankara Adliyesi önünde bekleyen kitle Kızılay’a doğru yürümek istedi. Adliye önünde Kızılay’a doğru yürüyüşe geçen kitleyi, polis biber gazı ve tazyikli su kullanarak ve havaya ateş açarak engellemeye çalıştı. Polisin attığı gaz bombası nedeniyle birçok insan yaralandı. Polisin tüm çabalarına rağmen kitle, Ankara Adliyesi önünden Kızılay Sakarya Meydanı’na yürüyerek burada eylemini sonlandırdı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/754
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İnsanlık suçuna zaman aşımı kararı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat