16 Temmuz 2023, Pazar - 14:04

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İnternetten film indirene ceza

Tarih: 15 Mart 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 954

IP adresiniz beklemediğiniz bir anda sizi ele verebilir, ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

İnternetten film indirene ceza

İnternetten download (yükleme) yapanların bugünlerde canı sıkkın. IP (internet protokol) adreslerinden yerleri tespit edilen bazı downloadcular,  “İnternet ve Bilişim Suçları” kapsamında yasal cezaya tabi tutuldu. Torrentler aracılığıyla evinizde sorunsuzca film indirdikten bir süre sonra, adresinize gelen bir ihtarnameyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, internetten download yapan binlerce insan varken, bu ceza neden birkaç kişiye gidiyor? 400 TL’lik para cezasını ödeyenler, internette forumlar aracılığıyla başlarına geleni anlattı.İnternetten müzik veya film indirmek, toplumdaki birçok insanın kolayca yaptığı bir eylem ama çok az insan bunun yüzünden para cezası ödüyor. Şehir efsanesi şeklinde dolaşan bu dedikodular, evinize gelen mahkeme kararıyla acı gerçeğe dönüşebilir. Download yaptığınız andan itibaren indirdiğiniz ürünün şirketi tarafından IP adresinizden yeriniz tespit ediliyor. Hakkınızda dava açılıyor ve İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü’nce atanan kişi, Fikri ve Sınaî Haklar Mahkemesi’nde bilirkişi tespiti yapıyor. Bunun üzerine Türk Telekom mahkemeye müzekkere cevabında IP adresinin kime ait olduğunu tespit ediyor. Sonrasında evinize ihtarname geliyor. Belli bir para cezasının ödenmesi karşılığında hakkınızda tazminat davası açılmıyor.

Forumlarda başlarına gelenleri anlatan internet kullanıcıları, bu para cezasının 380-450 TL arasında değiştiğini söylüyor. Bu cezanın 22 Ağustos 2011’den sonra uygulandığı söylense de aslında 2010 yılından bu yana cezayı ödeyenler de var. Para cezası ödeyen kişilerden biri olan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi H.Ö., film indirdikten 10 gün sonra, Eylül 2011 tarihinde Ankara 2’nci Ceza Mahkemesi’nden evine ihtarname geldiğini belirtti. H.Ö, bunun üzerine internet suçları adı altındaki 400 TL’lik cezayı ödediğini ve davanın açılmadan kapandığını söyledi. Böyle bir davanın henüz Türkiye’de emsali olmadığı biliniyor. Takip yapan ve davayı açanlar -adları kesin bilinmemekle birlikte- bazı yabancı müzik ve film şirketleri. O şirketlerden birine denk geldiğinizde hakkınızda işlem başlatılıyor. Bu nedenle bu olay tüm download yapanların başına gelmiyor. Gene de dikkatli olmakta ve korsan çoğaltılmış nüshalardan kaçınmakta fayda var. Yoksa o müzik CD’sine veya film DVD’sine ödeyeceğiniz paranın çok daha fazlasını bir anda ödemeniz gerekebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/884
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İnternetten film indirene ceza

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat