25 Temmuz 2023, Salı - 18:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’da binlerce kadın “İnadına Özgürlük” dedi

Tarih: 08 Mart 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 129

Ülke genelinde olduğu gibi Ankara’da da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Son yılların en büyük kitlesel eylemini gerçekleştiren kadınlar pankartları, sloganları ve kıyafetleriyle kadınlara yönelik şiddeti protesto etti ve kadınların siyasal, sosyal taleplerini öne çıkardı.

Ülke genelinde olduğu gibi Ankara’da da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Son yılların en büyük kitlesel eylemini gerçekleştiren kadınlar pankartları, sloganları ve kıyafetleriyle kadınlara yönelik şiddeti protesto etti ve kadınların siyasal, sosyal taleplerini öne çıkardı.

ankaradabinlercekadin-kapak-080314Son yılların en büyük kitlesel eylemi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Ankara Kadın Platformu çağrısıyla toplanan kadınlar, son yılların en büyük kitlesel ve coşkulu eylemini yaptı. Yaklaşık 5 bin kadının katıldığı eylemde alana dövizler, pankartlar ve şemsiyeleriyle çıkan kadınlar Kurtuluş Parkından başlayarak Ziya Gökalp Caddesine geldi.

KESK’li Kadınlar, DİSK’li Kadınlar, TMMOB’lu Kadınlar, Halkevci Kadınlar, İlerici Kadınlar Derneği, AKA-DER Ankara Kadın Faaliyetinin de aralarında bulunduğu kadın örgütlerinin ve siyasi partilerin katıldığı eylemde,  kadınlar  “Seks İşçiliğini Değil Yoksulluğu Bitirin”, “Tacize, Tecavüze, Şiddete Son”, “Artık Yeter Sokaktayız, İsyandayız, Biz Buradayız” yazılı pankartlar taşıdı.

Yürüyüş boyunca havadan polis helikopterleriyle de takip edilen kadınlar Ziya Gökalp Caddesinin Kızılay Meydanı girişinde 4 TOMA ve yüzlerce Çevik Kuvvet tarafından karşılandı. TOMA’ları gören kadınlar polis barikatı önüne geçerek “Gelsin Devlet, Gelsin koca, Gelsin Polis, Gelsin Cop, İnadına İsyan, İnadına Özgürlük” sloganları attı.

Ziya Gökalp Caddesinin kadınlar tarafından tamamen doldurulduğu mitingde,  “Jin, Jîyan, Azadî.”, “Kadın Yaşam Özgürlük” ve gündemde olan yolsuzluklara yönelik sloganlar alana damgasını vurdu.

“Kadınların Mücadeleleri Sürüyor”

Ziya Gökalp Caddesinde yürüyüşlerini sonlandıran kadınlar, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar için saygı duruşunda bulundu. Türkçe ve Kürtçe basın açıklamalarının yapıldığı eylemde, Türkçe açıklamayı yapan Ankara Kadın Platformu üyesi Pınar Aytekin, 157 yıl önce ABD’de kötü çalışma koşullara karşı kadınların büyük fabrika direnişini hatırlattı. Aytekin, “O günden bu yana dünyanın dört bir yanında, her kimlikten, her milletten, her kesimden kadın bu mücadeleyi başlatan, yaratan kadınları anmak, talep ve isyanlarını haykırmak, bu mücadeleyi yükseltmek için bir aradadır” diye konuştu.

ankaradabinlercekadin-ic-080314“Kapitalizm ve erkek egemenliğine karşı bir aradayız”

Kapitalizm ve erkek egemenliğine karşı bir arada olduklarını ifade eden Aytekin, şunları söyledi:

“Çalışma yaşamında, kadın istihdamını artıracağız diyerek reklamı yapılan istihdam paketleri ile bizlere esnek, güvencesiz, sigortasız, sendikasız, kölelik koşullarında, ucuz işgücü olarak dayatanlara karşı, koruma uğruna kadınların hayatlarını gözden çıkardığınız ‘kutsal aileniz batsın’ demek için, kadına yönelik şiddet karşısında sizin erkek dayanışması ile suçluları görmezden gelen ‘erkek adaletiniz batsın’ demek için, LGBTTİ bireylerin yok sayılmasına karşı buradayız.”

“Barış” Kararlılığımızı Haykırmak İçin Buradayız

Hatalı savaş politikaları sonucu yayılan şiddet ve katliamlardan kaçmak zorunda kalan Suriyeli kadın göçmenlerin bedenlerine göz dikildiğinin altını çizen Aytekin “Emperyalist politikalarınıza, uluslararası baskıya, desteklediğiniz cinayet ve katliamlara rağmen halkın öz gücüyle gerçekleştirdiği Rojava devrimini, Rojava’da ki kadın devrimini ve Rojava’lı kadınları selamlamak için buradayız” dedi. Aytekin “Kendi topraklarımızda yıllarca süren savaşın ardından, yeşersin diye umut ettiğimiz barışa dair hiçbir somut adım atmayıp, sinsice oyaladığınız için, başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların demokratik hakları çerçevesinde bir hayat sürmesine engel olmanız karşısında “barış” kararlılığımızı haykırmak için buradayız” diye konuştu.

Kadınlar Çankaya Belediye binasında pankart açtı

Açıklama devam ederken bir grup üniversiteli kadın Çankaya Belediyesi balkonundan pankart açmak isteyince Belediyenin güvenlik görevlileri kadınlara müdahale etti. Ardından kadınlar, belediyenin balkonuna çıkıp sloganlarla Çankaya Belediyesini protesto etti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/3602
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’da binlerce kadın “İnadına Özgürlük” dedi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat