25 Temmuz 2023, Salı - 17:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“AOÇ Düşleri” için son iki gün

Tarih: 12 Ağustos 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 140

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Kent Düşleri” adıyla düzenlediği mimari ve mimari fikir yarışmasına başvuru için son üç gün kaldı. Daha önce Ankara’nın birçok tarihi ve özel yeri yine fikir proje yarışmalarına ev sahipliği yaparken bu sene “Kent Düşleri 9” için Türkiye gündeminden düşmeyen Atatürk Orman Çiftliği seçildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’da tarihsel, sosyal ve mimari değeri olan, yapıların ve alanların kamusal işlevlerle yeniden kente kazandırılması amacıyla “Kent Düşleri” adıyla yıllardır yaptığı mimari fikir yarışmalarına bu yıl 9.’sunu ekliyor. Projelerin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne teslimi için son tarih, 14 Ağustos Cuma günü mesai saati sonu.

Kent Düşleri 9: Atatürk Orman Çiftliği

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kent Düşleri proje fikir yarışmasında Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) seçilmesini “Cumhuriyetin özgürleşme ve modernite projesi olarak kurulan, üretim tesisleri, sosyal tesisler, tarım alanları, rekreasyon alanları olarak 1925 yılında kurulan  yeşil bir aks olan Atatürk Orman Çiftliği   yerleşkesinin kuruluş ilkelerine uygun olarak kente kazandırılması korunması ve korunarak kullanarak yaşatılması” olarak açıklıyor.

aoç-3

AOÇ arazisi içine yapılan “Ak Saray”

Atatürk öncülüğünde 1925 yılında hayata  geçirilen proje ile kurulan AOÇ, bugün Yenimahalle Gazi Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Tarım, insan ilişkileri, sosyal rekreasyon alanları içeren buluşma ortamlarıyla çok büyük bir yer kaplayan AOÇ, birinci derece doğal sit alanı ve tarihi sit alanı olarak koruma altına alınmış durumda. Başkent’in sayılı doğal yeşil alanlarından biri de olan AOÇ, buna rağmen son dönemlerde Cumhurbaşkanlığı için yaptırılan ve kaçak iddiaları bulunan “Ak Saray”,  Ankara’nın en büyük temalı parkı olarak belirtilen ve izinsiz olarak inşa edildiği için durdurulma kararı verilen “Ankapark”, çıkan yangınlar ve içinden geçen yolla tahrip edilmesiyle gündeme oturmuştu.

Şimdiye kadar Kent Düşleri projelerinde Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Zonguldak Kömür Yıkama Tesisleri, Kızılay Meydanı ve Çevresi, EGO Hangarları, Mamak’ta Sosyal Konut ve Mamak Cezaevi  ve Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik fikir projesi yarışmaları açılmıştı. Kentsel ölçekte gündem oluşturularak, fikir projelerinin bir bölümü kamusal kullanımlara yeniden işlevsel hale gelmesine olanak da sağlanmıştı.

AOÇ hakkında onlarca dava açıldı

Meslek odaları tarafından AOÇ ile ilgili de yaklaşık 50 dava açıldı. Davalarda yapılaşma ve planlamalara yönelik iptal ve durdurma kararları çıksa da, AOÇ’de inşaatlar ve yollar yapılmaya devam ediliyor. Mimarlar Odasının raporuna göre de AOÇ alanının kuruluşundan bu yana, kiralama devir vb. amacı dışında yüzde kırklık bölümünün tahrip edildiği belirtiliyor.

aoç-2

AOÇ arazisi içinde yapımı devam eden “Ankapark”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kent Düşleri proje fikir yarışmasının 9.’sunu Atatürk Orman Çiftliği’nin tahribatının onarılması ve Ankaralılarla buluşturulması kapsamında yarışmanın ismini “Atatürk Orman Çiftliği Alanları Değerlendirme Projesi Uluslararası Fikir Yarışması” olarak belirledi. Yarışmanın amacı, “Tahrip edilmiş, değerli bir alanın kentlilerin gündelik hayatlarının özgürleştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkı sağlayacak biçimde korunması, korunarak yaşatılması, kamusal kullanım ile yeniden değerlendirmesi, tahribatın onarılması  yönünde tasarımlar geliştirmelerini, üretilen önerilerin ve hayallerin paylaşılmasını ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılması” olarak hedefleniyor.

Proje çalışmaları, 24 Ağustos’ta Değerlendirme Konferansı’na çağrılacak projelerin açıklanması, 12 Eylül’de Değerlendirme Konferansı, 14 Eylül’de Sonuçların açıklanması ve son olarak 19 Eylül’de Kolokyum-Ödül Töreni ile de son bulacak.

Aşağıdaki linkte yarışmanın hedefleri, katılım koşulları, yarışmacılardan beklenenler ve istenenler, yarışmanın ne şekilde gerçekleştirileceği ve sonuçlandırılacağı,  yarışma takvimi ile birlikte ayrıntılı bir şekilde veriliyor.

Kent Düşleri mimari fikir yarışması hakkında ayrıntılı bilgi için www.aocmucadelesi.org internet adresi ziyaret edilebilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7529
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “AOÇ Düşleri” için son iki gün

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat