Çevre talanına pandemi fırsatçılığı
Pandemi döneminde kenti ve doğayı hiçe sayan kararlar alınmaya devam ediyor. Şüpheli yangınlarla, ruhsatsız inşaatlarla, dava sürecine rağmen yapımına başlanan projelerle pandemi fırsata çevriliyor.
Aylardır Türkiye’nin gündemine oturan Covid-19 pandemisi nedeniyle gündemin gölgesinde kalan tartışmalı imar projeleri aceleyle hayata geçiriliyor. Kentin mimarisi, halkın haberi olmayan ihalelerle dönüştürülüyor.
Meslek odaları itiraz etti, Kültür Bakanlığı onayladı: Tarihi mahalle otel ve otopark olacak
Bu ihalelerden biri Saraçoğlu mahallesinde planlanan imar projesiydi. Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla, cumhuriyetin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu mahallesinin otopark ve otel olmasına karar verildi. 2015 yılında zorla boşaltılıp Emlak GYO’ya verilen Saraçoğlu mahallesi için hazırlanan imar planı meslek odalarının açtığı davalar sonucu geçtiğimiz yıl mahkemece iptal edilmişti. Bu imar projesinde de mahallenin altına otopark yapımı isteniyordu.
Pandemiden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iptal edilen imar planından farklı olmayan bir diğer imar planını askıya çıkarmıştı. Bu planda da mahallenin tarihi yapısını tehlikeye atacak yapıların onayı vardı. Meslek örgütleri mahallenin altına otopark yapımını, üstüne hastane, yurt gibi özel konut yapımını içeren son imar planına da tepki gösterip planın iptali için dava açmıştı. Ancak, dava sürerken mahallede ağaçlar kesildi ve sondaj çalışmaları yapıldı.
Kıyımların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu imar planında öngörülen otoparkı, oteli, 6 adet restorasyon projesini ve 28 tescilli yapının restorasyon projesini onayladı.
Ulaştırma Bakanlığı bilirkişi raporunu görmezden geldi, Güvenpark’ta sondaj çalışmaları başladı
Bir diğer tartışmalı imar planıda Kızılay Güvenpark’ta başladı. Proje kapsamında Güvenpark’ın altına otopark yapımı isteniyordu. Şehrin önemli simgelerinden olan parkın dokusunu kaybetmesine, rantlaştırılmasına meslek örgütleri tepkisiz kalmayıp dava açtı. İmar planının iptali için açılan dava sürerken bilirkişi raporunda parkın üstüne ya da altına yapılacak herhangi bir çalışmanın parkı olumsuz etkileyeceğini belirtildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı imar planından bağımsız olarak bilirkişinin raporuna rağmen Güvenpark’ta AKM- Kızılay metro hattı yapımı için sondaj çalışmalarına izin verdi.
Meslek örgütleri parkın dokusunu bozacağı için AKM- Kızılay metro hattının yapılmasına da karşı çıkıp dava açmıştı. Sondaj vinçleri Güvenpark’ta dururken mahkeme imar planının iptalini onayladı. Kızılay-AKM metro hattının iptali için açılan dava ise halen sürüyor. Ancak yol için yapılan sondaj çalışmaları sonlanmadı.
Pandemi paniğinin başladığı günlerde Kanal İstanbul ihalesi yapıldı
Yapımına büyük tepkiler gösterilen Kanal İstanbul projesi için koronavirüsünTürkiye’de görülmeye başlandığı ilk günlerde ihale yapıldı. İptali için dilekçeler verilen projenin ihalesi medyanın virüse yoğunlaştığı dönemde düzenlendi. İhale, projenin geçeceği alanlarda bulunan Başakşehir’deki Odabaşı ve Arnavutköy’deki Dursunköytarihi köprülerinin yeniden yapımı projesi için Kağıthane’deki Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’nde düzenlendi.
Yeni proje alanı boşaltılmayınca, riskli COVID-19 bölgesi ilan edildi
Ankara’nın bir diğer simgesi olan ve dönüştürülmesi istenilen Ulus’ta da pandemi sürecinde yeni kararlar alındı. Dönüşüm, Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık eden Sümerbank, Maliye Bakanlığı, Defterdarlık ve Ankara Valiliği binalarının Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne (ASBÜ) verilmesiyle başlamıştı.80 yıllık İller Bankasıbir gecede yıkılıp yerine meydanın ortasına devasa büyüklükteki Melike Hatun Cami’nin yapılmıştı.
Bunların yanı sıra İtfaiye Meydanı kamusallaştırılmak istenmişti. Esnafların ve meslek örgütlerinin itirazlarıyla yıkımı bir türlü gerçekleşmeyen meydan dört kez kamusallaştırılmaya çalışılmıştı. En son 2019 Nisan ayında “acele kamulaştırılması” istenen alanda esnafadükkânlarını boşaltma çağrısı yapılmıştı. Kararın iptali için dava açan esnaf,dükkânlarını boşaltmamıştı. Süreç devam ederken pandemiyle birlikte bu kez meydan riskli alan ilan edildi ve esnaftan dükkânları boşaltmaları istendi.
Dönüşümü bu kadar diretilen Ulus’ta meydana yakın olup kamusallaştırılacağı düşünülen Yahudi Mahallesi’nde iki tarihi konak şüpheli bir şekilde yandı.
800 yıllık tarihi bölgeye cami ve AVM yapılıyor
Pandemi sürecinde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma yapıları barındıran 800 yıllık Sivas Meydanı’nda ruhsatsız cami ve AVM yapımı başladı. Meydanın uzantısında bulunan Kızılırmak İlkokulu alanı, Eski Numune Hastanesi alanı, Arkeoloji Müzesi, Açık Cezaevi, Selçuk Anadolu Lisesi gibi tarihi yerleri yıkmayı planlayan imar projesi Numune Hastanesi ve Kızılırmak İlkokulu’nun yıkımıyla başlamıştı. Pandemiyle birlikte yapımına KOMAŞ A.Ş. tarafından kaçak olarak başlanan camiyi alışveriş merkezi izledi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/28768
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Çevre talanına pandemi fırsatçılığı
Bir cevap yazın