15 Temmuz 2023, Cumartesi - 03:50

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

CİB, basın kartı için savunma verecek

Tarih: 25 Haziran 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 148

Çağdaş Gazeteciler Derneğinin (ÇGD), yeni Basın Kartı Yönetmeliğinin iptaline ilişkin Danıştay’a yaptığı başvuru sonucu verilen ara kararda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının (CİB) söz konusu yönetmeliğe ilişkin savunma hazırlaması istendi.

Resmi Gazete’de 14 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan yeni Basın Kartı Yönetmeliğiyle basın kartı alım usul ve esaslarında değişiklikler yapılmış, ÇGD de 12 Şubat’ta Danıştay’a başvurarak yönetmeliğin “basın ve ifade özgürlüğüne aykırılık içeren, yasalarla çelişen ve idareyle ilgili yasaların sınırlarını aşan yetkiler veren” 6 maddesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Yapılan başvuru sonucunda Danıştay 10. Daire, ÇGD’nin iddialarını yerinde bularak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından söz konusu yönetmeliğe ilişkin savunma hazırlaması istendi.

ÇGD tarafından yapılan açıklamada, Danıştay’ın aldığı ara kararın sıradan bir idari işleme karşı açılmış bir dava olmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Danıştay’ın aldığı bu ara karar vesilesiyle bir kez daha bu davanın sıradan bir idari işleme karşı açılmış bir dava olmadığını hatırlatmamız gerekmektedir. Yeni Basın Kartı Yönetmeliği’nin, toplumsal özgürlükleri, halkın gerçekleri öğrenme ve haber alma hakkını doğrudan etkileyecek bir düzenleme içerdiği unutulmamalıdır. Yönetmelikten önce başlayan, yönetmelikle üst noktaya ulaşan basın kartları üzerinden mesleğimize yönelik baskılar, uzun zamandır ciddi sorunlara neden olmaktadır”

Üç yılda 2 bin 397 kart iptal

Açıklamada basın kartlarıyla ilgili kimi bilgilere de yer veriliyor. Buna göre son üç yılda 2 bin 397 gazetecinin basın kartı iptal edilirken, 2019 yılının sadece Mayıs ayına kadar geçen dört aylık süreçte de kartı iptal edilen gazeteci sayısı 682 oldu.

ÇGD açıklamasında, basın kartı için başvuran 997 gazetecinin ise bir yıldır beklediği kaydediliyor.

Basın kartının “sistematik olarak gazeteciliği itibarsızlaştıranlar tarafından gazeteciye somut hiçbir faydası olmayan bir kart” haline getirildiği söylenen açıklamada ayrıca “basın kartlarını verecek komisyon basın meslek örgütleri temsilcilerinden oluşmalıdır” denildi.

ÇGD açıklamasının tam metnine buradan ulaşabilisiniz.

 

Basın Kartı ile ilgili diğer haberlerimiz:

ÇGD yeni basın kartı yönetmeliğini Danıştay’a götürdü

Yeni basın kartları dağıtılmaya başlandı: Rengi artık sarı değil

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/24108
Yol: Ana sayfa » Yazılar » CİB, basın kartı için savunma verecek

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat