Cumhuriyet aydını Kışlalı unutulmadı
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, katledilişinin 24’üncü yılında ailesi, öğrencileri ve sevenleri tarafından çeşitli etkinliklerle anıldı.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öğretim üyelerinden gazeteci, yazar, Cumhuriyet aydını Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybedeli 24 yıl oldu. Kışlalı, dün çeşitli etkinliklerle anıldı.
Ahmet Taner Kışlalı için ilk anma 09.30’da Çayyolu’ndaki evinin önünde yapıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) düzenlediği anma programına eşi Nilüfer Kışlalı’nın yanı sıra siyasiler, gazeteciler, STK temsilcileri ve sevenleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, ADD Genel Başkan Yardımcısı Safa Yenice ve Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş Kışlalı’yı anlattı.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka, Kışlalı hakkında “Laik, demokratik ve aydınlık bir Türkiye mücadelesinin en ön safında yer aldı” dedi. Aylin Nazlıaka, “Onu öldürdüğünü düşünenler yanıldı. O, demokrasi aşığı bir hak savunucusuydu. Fikirleri ve örnek kişiliğiyle her daim ışık tutmaya devam ediyor” diye konuştu. Evinin önündeki anmanın ardından Kışlalı’nın ismini taşıyan parkta bulunan heykeline de çelenk ve karanfiller bırakıldı.
Prof. Dr. Kışlalı, saat 12.00’de Karşıyaka Mezarlığındaki gömütü başında da anıldı. Nilüfer Kışlalı “Bizi yalnız bırakmıyorsunuz. Geldiğiniz için teşekkür ederim” dedi. Nilüfer Kışlalı’nın konuşmasının ardından gömüte karanfil bırakıldı.
“Ahmet Taner Kışlalı’nın Devrimci Kalıtı” söyleşisi düzenlendi
Gün içinde düzenlenen çeşitli anmaların yanı sıra saat 16.00’da Ankara Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde de “Yurtseverlik Öğretmeni” isimli belgesel gösterimi ve “Ahmet Taner Kışlalı’nın Devrimci Kalıtı” başlıklı söyleşi yapıldı. Kışlalı’nın Kemalist kimliğinin ve devrimci düşüncelerinin anlatıldığı söyleşide ADD Genel Sekreteri Ayhan Yalçınkaya, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şube Başkanı Fürüzan Bilir konuştu. Söyleşinin moderatörlüğünü Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş yaptı.
Eş: “Kışlalı Kemalizm’in en güçlü savunucusuydu”
Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Sertaç Eş, söyleşinin başında yaptığı açış konuşmasında, Kışlalı’dan “Kemalizm’in en güçlü savunucusuydu” diyerek bahsetti. Sertaç Eş, “Kışlalı, Anadolu’da birçok yere gider düşüncelerini anlatırdı ve üstü örtülmeye çalışılan Atatürk ve devrimlerini açıklardı. Cumhuriyet gazetesinde yazdığı yazılar aydınlanma ve Kemalizm konularında çok önemli yazılardı” diye konuştu.
Bilir: “Kışlalı, ‘bir mum yakmak isteyen birisi belki bulunur’ umuduyla yazar”
Eş’in konuşmasının ardından ÇYDD Ankara Şube Başkanı Fürüzan Bilir söz aldı. Bilir, Kışlalı’nın “Demokratik Toplumcu Çağrı” yazısından alıntılayarak yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:
“Kışlalı, ‘okumak, öğrenmek, birer mum yakmak ve mumları birleştirmek zorundayız’ der. Ahmet Taner Kışlalı, ‘karanlıkta yakınmaktansa bir mum yakmak isteyen birisi belki bulunur’ umuduyla yazar. Kışlalı, ‘Kemalizm demokratik toplumcu bir öze sahip, sürekli devrimcilik ilkesine dayalı bir çağdaşlaşma ideolojisidir’ der ve ‘bu ideolojinin eylemlerini çağdaşlıktan yana olan güçlerin bir araya getirilerek yapılması’ gerektiğini söyler. Bu nedenle Kışlalı, gerek emekçi sınıfların gerekse çevreci ve kadın hareketleri birlikteliğinin önemine değinir.”
Yalçınkaya: “Kışlalı hep uyardı”
Bilir’in ardından ADD Genel Sekreteri Ayhan Yalçınkaya konuştu. Yalçınkaya yaptığı konuşmada “Ahmet Taner Kışlalı ADD’nin Genel Başkan Yardımcısıdır. Bu nedenle Ahmet Taner Kışlalı’nın koltuğunda sorumlulukla görev yapıyor olma duygumuz var” dedi. Yalçınkaya, Kışlalı, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok’un faili meçhul cinayetlerine değindi. Bu aydınların katlediliş nedenleri altında cumhuriyetçi söylemleri olduğunu ifade ederek şunları belirtti:
“1990’lı yıllarda Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı’nın ‘Cumhuriyetin mayası bozuluyor ve ilerleyen yıllarda bu günleri çok ararız’ uyarıları vardı. Cumhuriyet gazetesi ‘Tehlikenin farkında mısınız’ diye boşuna yazmadı.”
Kışlalı’yı öğrencileri de unutmadı
İLEF’e derse girmek için arabasına bineceği sırada yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 24 yıl önce katledilen Kışlalı’yı Ankara Üniversitesi öğrencileri de unutmadı. 20 Ekim saat 10.00’da Cebeci Kampüsü yer alan büstü önünde öğrenciler Ahmet Taner Kışlalı’yı andı. “Ahmet Taner Kışlalı Cumhuriyet kavgamızda yaşıyor” yazılı pankart taşıyan öğrenciler, Kışlalı’nın büstüne karanfiller bıraktı.

Fotoğraf: Tolga Çifci
Ahmet Taner Kışlalı kimdir?
Ahmet Taner Kışlalı, Kilis’te ilköğrenim ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra 1957’de Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (SBF) öğrenciyken Yenigün Gazetesi’nde spor muhabirliği yapan Kışlalı, 1962 – 1963 yılları arasında aynı gazetede yazı işleri müdürlüğünü görevini yürüttü. Kışlalı, Paris Üniversitesi’nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında doktorasını yaptıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başladı. Askerliğinin ardından üniversitesine kabul edilmeyen Kışlalı, SBF’ye geçti ve bu fakültede 1972’de doçent oldu. 1977’de CHP’den İzmir milletvekili seçilen Kışlalı, 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümette kültür bakanı olarak görev yaptı, bakanlığı boyunca Ulusal Kültür Dergisi’ni yayımlattı. İLEF’te 80 Darbesi’nden sonra siyaset bilimi dersi vermeye başlayan Kışlalı, 1988’de profesör oldu. “Haftaya Bakış” başlığı ile Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazıları yayımlanan Kışlalı, 21 Ekim 1999’da Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda yaşamını yitirdi. Akit Gazetesi, Kışlalı’nın katledilmesinden önce, üzerine çarpı işareti atılmış Kışlalı’nın bir fotoğrafını manşetten vermişti.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/36335
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cumhuriyet aydını Kışlalı unutulmadı
Bir cevap yazın