31 Ekim 2024, Perşembe - 23:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Dayanışma Gönüllüleri bir yıldır deprem bölgesinde: “Hakkımızı beraber arayalım istiyoruz”

Tarih: 17 Şubat 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 37

Depremin ardından geçen bir senede depremzedelerin ihtiyaçları halen karşılanabilmiş değil. Yetkililerin karşılayamadığı ihtiyaçları sivil toplum kuruluşları ve dernekler karşılamaya çalışıyor. En çok yıkım yaşanan kentlerden biri olan Hatay’da Dayanışma Gönüllüleri depremzedeler için kişisel ihtiyaçların karşılanmasını sağlıyor ve çeşitli seminerler düzenliyor.

Dayanışma Gönüllüleri İskenderun’da depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için depremin ikinci gününden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. İzmit’te 1999’da meydana gelen depreminin ardından kurulan dayanışma gönüllüleri Hatay’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen çeşitli yardımları “hakkaniyetli” şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyor. Dayanışma Gönüllüleri’nin dernek başkanlığını oyuncu Cengiz Bozkurt üstleniyor.

“Devlet bu konuda sınıfta kaldı bu ortadadır”

Dayanışma Gönüllüleri’nin İskenderun’daki çalışmalarına katılan bir harita mühendisi Görünüm’e faaliyetlerini ve Hatay’ın bir yıllık deprem sürecini değerlendirdi. “Burada artık rant sistemi hâkim” diyerek inşaat maaliyetlerinin Türkiye’nin diğer illerine göre daha fazla olduğunu söyledi. Depremin birinci yılının dolmasına iki ay kala enkazı kaldırılan binalardan birinde ceset çıkartıldığını aktaran mühendis “Bir yılda inanın hiçbir şey değişmedi. Devlet bu konuda sınıfta kaldı” dedi.

Üç senedir İskenderun’da yaşayan bir depremzede de gönüllü olarak oradaydı. Depremzede bir yıllık süreçte değişen bir şey olmadığını aktararak şunları anlattı:

“İnsanlar enkazlardan eşya çıkartmaya, barınma sorunlarını halletmeye çalışıyorken burada sokak süslemeleri yapıldı. Sokaklar düzenlenmeye, şehir planlaması yapılmaya çalışıldı ancak her yağmur yağdığında aynı problemler devam ediyor. Sahil şeridi yine sular altında.”

İskenderun sahili

“Gönüllülük esaslı olduğu için bazı şeyler aksıyor”

Gönüllülük esaslı çalışan Dayanışma Gönüllüleri yaptıkları çalışmalarda sayı yetersizliğinden dolayı bazen zorlandıklarını söyledi. Çalışmalarını sosyal medyadan yaymaya çalışan ekip “500 depremzede gelse karşılayacak nitelikli iş gücümüz yok. Kendimizi de örgütlemeye çalışıyoruz” diyerek şunları aktardı:

“Gönüllülük esaslı olduğu için bazı şeyler aksıyor zor oluyor biraz ama elimizden geldiği kadar yapmaya, her ihtiyaca dokunmaya çalışıyoruz.”

Hukuki süreçler için bilgilendirmeler yapılıyor

Deprem bölgesinde hukuki süreç hakkında büyük bir kargaşa hâkim. Depremzedelerin çoğu bu kargaşa içerisinde ya haklarından haberdar olamıyor ya da haklarını nasıl kullanacağını bilemiyor. Dayanışma Gönüllüleri Hatay’da kurdukları Hatay Depremzede Derneği ile depremzede vatandaşlara hukuki süreçler hakkında bilgilendirme yapıyor. Gönüllü mühendis, “Burada yaşamak çok zor. İnsanlar yaşadıkları psikolojik çöküntüden henüz çıkamamışken Hatay vatandaşları için devlet açıklamalarıyla karışıklığa neden oluyor” dedi.

Hatay’da yıkılan ya da yıkımı depremin ardından gerçekleştirilen binalara hasar durumuna göre hibe veriliyor. Hatay da “yerinde dönüşüm”, “rezerv alanı”, “bina iyileştirme” gibi çalışmalar depremzedelerin kafasında karışıklığa yol açıyor. Dayanışma Gönüllüleri, Hatay Depremzede Derneği aracılığıyla bir mimar, iki avukat ve mahalle muhtarının da katılımıyla depremzedelerin hukuki süreç hakkında bilgilendirilmesini sağlıyor. Gönüllü mühendis süreçle ilgili “Burada hakkımızı beraber arayalım istiyoruz. Depremzedelerin çoğunun hak kayıpları aynı. Sesimizi birlikte daha yüksek duyuralım” şeklinde konuştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37420
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Dayanışma Gönüllüleri bir yıldır deprem bölgesinde: “Hakkımızı beraber arayalım istiyoruz”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat