28 Temmuz 2023, Cuma - 06:44

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Festivalin ardından: Gün gün 30. Ankara Film Festivali

Tarih: 29 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 107

On gün süren Ankara Uluslararası Film Festivalinde gün gün neler yaşandı?

30. Ankara Uluslararası Film Festivalinde 18 – 28 Nisan tarihleri arasında 14 bölümde 135 film yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sinemaseverlerle buluştu.

On gün süren Ankara Uluslararası Film Festivalinde gün gün neler yaşandı?

18 Nisan 2019, Perşembe

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nca düzenlenen 30. Ankara Uluslararası Film Festivali 18 Nisan Perşembe günü Ankara MEB Şura salonunda yapılan açılış töreniyle başladı. Törene Kadir İnanır, Nazlı Eray, Biket İlhan, Şebnem Bozoklu, Kanat Atkaya, Armağan Pekkaya ve TBMM Başkanvekili Levent Gök, Milletvekili Mithat Sancar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de katıldı. Aziz Nesin Emek Ödülü Kadir İnanır’a, “Sanat Çınarı Ödülü” yazar Nazlı Eray’a ve “Kitle İletişim Ödülü” ise Gülse Birsel’e verildi.

Törende, Kadir İnanır şunları söyledi:“Aziz Nesin böyle bir aydındı. Böyle güzel bir insandı. Keşke tanısaydınız. İnanamazdınız. Cimriye çıkmıştı adı. Asla cimri değildi çünkü biriktirdiği bütün paraları kimsesiz ve yoksul çocukların eğitimi için bir vakfa gönderiyordu. Kendisi de şimdi orada yatıyor zaten ama capcanlı, içinde, gönlümüzde. İşte böylesine büyük bir aydın adına verilen ödüle layık görüldüğüm için son derece onurluyum.”

19 Nisan 2019, Cuma

Ankara Uluslararası Film Festivalinin ilk gününde Emin Alper’in yönetmenliğini yaptığı Kız Kardeşler filmi yoğun ilgi gördü. Emin Alper ve film ekibi gösterimler sonrası sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.

Yönetmen Emin Alper, seyircinin “Bir korku filmi çekseniz ne kadar güzel olurdu” sözlerine, “Bir projem var. Palu ailesini korku filmi yapacağım” demesi üzerine uzun süre medyada konuşuldu. Bunun üzerine Emin Alper sosyal medya hesaplarından bir cevap yayınladı.

Emin Alper cevabında şunları söyledi:

“Sevgili dostlar, sinemaseverler, İki gün önce Ankara Film Festivali’nde filmimizin gösteriminin ardından yapılan soru-cevap sırasında bir seyircinin “korku filmi çekmeyi düşünür müsünüz?” diye sormasının üzerine “aslında böyle bir düşüncem var, Palu ailesinin hikayesini korku filmi olarak çekmek istiyorum” türünden bir cevap verdim. Konuşmanın bağlamından da anlaşılacağı gibi söz konusu olan somutlaşmış bir fikir değil gayet belirsiz, ete kemiğe bürünmemiş, uzak ve belki de hiç gerçekleşmeyecek bir tasarım. Ancak medyada çıkan haberler neredeyse bir sonraki projemin bu olduğu, projenin hazır ve çalışmalara başlamaya yakın olunduğu gibi bir izlenim bıraktı. Şu an itibariyle ortada ne bir senaryo, ne bir proje ne de takvimlendirilmiş bir niyet var. İki gündür gelen destek ve kınama mesajları, projede çalışma istekleri, danışmanlık yapma talepleri vs. üzerine bu düzeltmeyi yapma gereği duydum :)) Sevgiler,”

Ayrıca ilk gün Ulusal Belgesel Film Yarışması filmleri gösterildi. Ulusal Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulundan yapımcısı ve yönetmen Semra Güzel Korver, gazeteci ve yazar Kanat Atkaya, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut izleyicilerle birlikte belgeselleri izlediler. Günün sonunda “Balkans Beyond Borders Kısa Film Festivali Balkan Hikayeleri Seçkisi” gösterimleri yapıldı.

20 Nisan 2019, Cumartesi

Türk Kızılayı tarafından desteklenen yönetmenliğini Biket İlhan’ın yaptığı Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi belgeseli Türkiye galasını dün Ankara Uluslararası Film Festivalinde yaptı.

İlhan, söyleşide Ankara Uluslararası Film Festivali hakkında şunları söyledi: “Başkentimizde böyle önemli bir festivalin yer alıyor olması çok önemli. Festivaller zaten bütün sinemacılar için çok önemli. Buralarda bir araya geliyoruz, buralarda yeni yönetmenler oyuncular çıkıyor. Festivaller çok zorluklarla ilerliyor. Destek gerekiyor. Ankara Uluslararası Film Festivali için 30 yıl az zaman değil. Daha uzun ömürlü olmasını diliyorum” dedi.

Ulusal Belgesel Film Yarışmasının son filmleri izlendi ve Kısa Sınır Tanımaz seçkisi izleyicilerle buluştu.

21 Nisan 2019, Pazar

Ankara Uluslararası Film Festivali katkılarıyla, Aziz Nesin Emek Ödülü sahibi Kadir İnanır’ın son filmi Kapı için Büyülü Fener Kızılay sinemasında özel gösterim yapıldı. Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği özel gösterime Kadir İnanır, film oyuncusu Aybüke Pusat ve TBMM Başkanvekili Levent Gök, Milletvekili Mithat Sancar katıldı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Berlin Film Festivali’nden En İyi İlk Film ödülünü kazanan Oray 19.00 seansında gösterildi.

Bir seyircinin Yönetmen Mehmet Akif Büyükatalay’a filmde vermek istediği mesajı sorması üzerine Büyükatalay, “Filmde benim mesajım önemli değil, ben hiçbir yöne çekilmek istemiyorum. Filme daha çok sosyolojik ve psikolojik yönden bakılmalı. Bu noktada filmin yorumu size bağlı” dedi.

Pazar günü Ulusal Kısa Film Yarışması Seçici Kurulundan yönetmen Seren Yüce, öğretim üyesi Çağla Karabağ Sarı ve görüntü yönetmeni Feza Çaldıran Ulusal Kısa Film Yarışması seçkisini sinemaseverlerle izlediler. Günün sonunda yönetmen Kurtuluş Özgen ve Hasan Özgen’in katılımıyla “Aynı Evin Çocukları” belgeseli gösterildi.

30. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışmasına katılanlarla Holiday Inn otelde gün boyu mülakat yapıldı. Yapımcı Armağan Lale, yapımcı Ali Bayraktar ve yönetmen, yapımcı Sevinç Baloğlu’ndan oluşan seçici kurul sona kalan on projeyi değerlendirdi. Büyülü Fener Kızılay sinemasında 19.00’da yapılan kokteyl ile kazanan açıklandı. Orta sınıf ailelerdeki bireylerin yalnızlığını ve bu yalnızlığı aşmadaki evrensel yanlışlıkları sinemaya absürt bir dille aktaran “Karanlıkta Islık Çalanlar” projesiyle Pınar Yorgancıoğlu 30.000 TL’lik ödülü kazandı.

22 Nisan 2019, Pazartesi

Pazartesi günü Ulusal Uzun Film Yarışması filmleri izlenmeye başlandı. Başkanlığını yönetmen Tolga Karaçelik‘in üstlendiği Seçili Kurulda fotoğraf sanatçısı ve senarist Ebru Ceylan, oyuncu Tolga Tekin, oyuncu Tülin Özen, gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes yer aldı.

Ulusal Uzun Film Yarışmasının ilk gösteriminde Güven filmini izlemeye gelen seçici kurul başkanı Tolga Karaçelik‘in doğum günü kutlandı. İzleyicilerden yoğun alkış ve tebrik alan Karaçelik, “Şaşkınım, herkese çok teşekkürler” dedi.

30. Uluslararası Ankara Film Festivali kapsamında Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde Zülfü Livaneli, Nebil Özgentürk ve Alper Taşdelen’in katılımıyla “Ara Güler’in Objektifinden Zülfü Livaneli’yi Yetiştiren ve Üzerinde Etkisi Olan Yazarlar” fotoğraf sergisi açıldı.

Açılışta konuşan Zülfü Livaneli, çocukluğunun Ankara’da geçtiğini belirterek o zamanlar kendi adında bir kültür merkezi açılması hayalinin çok uzak geldiğini belirterek şunları söyledi: “Alper Taşdelen kardeşim güzel bir kültür merkezi açtı. Açılışını beraber yaptık. Burası çok etkili bir yer haline gelmiş. Güzel sergiler oluyor, danslar yapılıyor, müzik çalınıyor. Ankara’nın en aktif kültür merkezlerinden birisi. Bu kültür merkezlerinde yetişen insanlar buraları kullanan insanlar Türkiye’nin itici gücü, aydınlık gücü o bakımdan bu kültür yuvalarını Mustafa Kemal’in Halkevlerinin, Köy Enstitülerinin yani yeni Cumhuriyet insanı yetiştirme çabasının devamı olarak görüyorum” dedi.

23 Nisan 2019, Salı

Nebil Özgentürk’ün yönetmenliğini yaptığı Nazım’ın Kanatları belgeseli Türkiye galasını yaptı. Nebil Özgentürk’ün 1001’inci belgeselinin galasına pek çok sinemaseverin yanı sıra Zülfü Livaneli katıldı. İzleyicilerin yoğun ilgisi üzerine festival kapsamında üç seansta gösterilen belgesel sonunda, yönetmen Nebil Özgentürk ve belgeselde emeği geçen Arif Keskiner, Sevgi Divitçioğlu, Melih Güneş söyleşiye katıldı.

24 Nisan 2019, Çarşamba

Ulusal Uzun Film Yarışması ve Dünya Seçkisinden filmler sinemaseverlerle buluştu.

25 Nisan 2019, Perşembe

Türkiye Kısa Bağımsız Canlandırma Filmleri Seçkisi gösterildi. Gösterimin ardından Berat İlk’in moderatörlüğünde kısa animasyon dalında Oscar’a aday olan Ayçe Kartal izleyicilerle söyleşi yaptı.

“Kötü Kız” filmiyle kısa animasyon dalında Oscar’a aday olan Ayçe Kartal, animasyonun çocuklara yönelik olduğuna ya da sadece reklamlara özgüymüş gibi bir kanı olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin çok büyük bir yanlışı bu. Eğitim sektörü de bunu destekliyor. O tarafı var ancak animasyon sinemanın bir dalıdır. Sadece yapım tekniği farklıdır. Türkiye dışında tüm ülkelerde animasyon için en büyük sektör sinema sektörüdür, reklam sektörü değildir” dedi. Kartal, yirmi yıldır “Animasyon çocuklar için değildir” vurgusunu yaptıklarını ancak Türkiye’de bir şeyin değişmediğini söyledi.

Ulusal Uzun Film Yarışması ve Dünya Seçkisinden filmler sinemaseverlerle buluştu.

26 Nisan 2019, Cuma

“Yolu Festivalden Geçenler” seçkisi gösterildi. Gösterimin ardından senarist Ebru Ceylan, Natali Yeres ve yönetmen Hüseyin Karabey izleyicilerle söyleşi yaptı. Seçkide yönetmenlerin Ankara Film Festivaline katıldıkları ilk kısa filmler, Natali Yeres’in Aynalar Suiti filmi, Hüseyin Karabey’in Dialog filmi, Ebru Ceylan’ın Kıyıda filmi, Mehmet Bahadır Er’in GoyGoy filmi gösterildi.

Çok heyecanlandığını dile getiren Hüseyin Karabey, “O kadar eski ki ben bu festivale film gönderdiğimi bile hatırlamıyorum. Festival ekibi bu sene beni aradığımda yeniden anımsadım” dedi.

İlk filminde iyi bir görüntü yönetmeniyle çalışmasının zorluk yarattığını dile getiren Ceylan, “Uğur İçbak çok iyi bir görüntü yönetmeni. O dönemde bir şekilde ona ulaşmışım. Yanımda profesyonel bir görüntü yönetmeni olunca ben sahne tam olmasa da ‘tamam oldu’ diyorum. İnsanları bekletmemek, onları yormamak için bazı olmayan yerlere de oldu diyerek filmi bitirdim. Ancak ilk filminizi çekerken çalışırken rahat çalışabileceğiniz kişilerle çalışın” dedi.

Natali Yeres en eskilerden biri olduğunu vurgulayarak, “O yıllarda Ankara Uluslararası Film Festivali çok önemliydi. Kurucuları çok önemliydi bizim için” dedi. Ankara Uluslararası Film Festivalinin bir önemli özelliğinin de ilk en iyi sanat yönetmeni ödülünü veren festival olduğunu belirtti.

Cuma günü Şubat ayında hayatını kaybeden oyuncu Aytaç Arman anısına Yılmaz Güney’in “Düşman” filmi gösterildi. Aytaç Arman’ın eşi Radife Baltaoğlu ve oğlu Erdem İnce’nin de katıldığı film gösterimi öncesi sinema eleştirmeni Atilla Dorsay Aytaç Arman’la ilgili bir sunum yaptı.

Aytaç Arman’ın eşi Radife Baltaoğlu söylenecek çok şey olduğunu ancak kısa konuşacağını söyledi. Düşman filminin Arman için çok önemli olduğunu belirten Baltaoğlu “Aytaç bir ciğerini bu filme teslim etmişti. Çok tedaviler görmüştü, üşütmeden dolayı. Onun için Düşman filmi çok kıymetliydi. Ancak bu süreçte Düşman filmi pek hak ettiği kadar gösterimde kalamadı. Bu durum onu çok üzmüştü” dedi.

Gün Ankara Uluslararası Film Festivalinin otuzuncu yaş için düzenlediği kokteyl ile sona erdi.

27 Nisan 2019, Cumartesi

Ödül töreni 20.00’de CerModern’de yapıldı. Ünsal Ünlü’nün sunuculuğunda gerçekleştirilen törene yönetmen, oyuncu ve sinemaseverlerin ilgisi yoğundu. Törende en iyi film ödülünün sahibi Osman Nail Doğan imzalı “Güvercin Hırsızları” oldu. Berkay Ateş ve Saadet Işıl Aksoy başrollü “Görülmüştür” toplam dört ödül kazanırken, prömiyerini geçtiğimiz sene Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştiren “Kardeşler” ve “Saf” ise ikişer ödüle layık görüldü.

CerModern’de yapılan 30. Ankara Uluslararası Film Festivali ödül törenininde sahneye çıkan Orfeon Oda Korosunun konseri sırasında şehir şebekesinden kaynaklı bir sorun nedeniyle elektrikler kesildi. Jeneratör devreye girene kadar sinemaseverler telefonlarının ışığıyla koroyu aydınlattı ve konser devam etti. Koro şefi dinleyicilere destekleri için teşekkür etti. Sunucu Ünsal Ünlü sahneye çıkarak arızayla ilgili bilgi verdi, hem koroya hem de sinemaseverlere destekleri için teşekkür etti. İzleyicilerin yoğun ilgisini geri çevirmeyen Orfeon Oda Korosu konserini uzattı ve izleyicilerden yoğun alkış aldı.

 

Ödül kazananların tamamı:

En İyi Film: GÜVERCİN HIRSIZLARI (Osman Nail Doğan)
En İyi Yönetmen: Ali Vatansever (SAF)
Onat Kutlar En İyi Senaryo: Serhat Karaaslan (GÖRÜLMÜŞTÜR)
Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film: NEBULA (Tarık Aktaş)
En İyi Kadın Oyuncu: Saadet Işıl Aksoy (SAF)
En İyi Erkek Oyuncu: Berkay Ateş (GÖRÜLMÜŞTÜR)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Füsun Demirel (GÖRÜLMÜŞTÜR)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Bülent Çolak (SUÇ UNSURU)
En İyi Görüntü Yönetmeni: A. Emre Tanyıldız (KARDEŞLER)
En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Emre Yurtseven (KARDEŞLER)
En İyi Özgün Müzik: Mustafa Avcı (YUVA)
Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu: Naim Kanat (GÜVERCİN HIRSIZLARI)
SİYAD En İyi Film: GÖRÜLMÜŞTÜR (Serhat Karaaslan)
Ulusal Belgesel Yarışması En İyi Film: TANRI GÖÇMEN ÇOCUKLARI SEVER Mİ ANNE? (Rena Lusin Bitmez)
Ulusal Kısa Film Yarışması En İyi Film: DUYUYOR MUSUN ANNE? (Tuna Kaptan)
Proje Desteği Ödülü: KARANLIKTA ISLIK ÇALANLAR (Pınar Yorgancıoğlu)

28 Nisan 2019, Pazar

Festivalin son gününde Dünya Sinemasından ödüllü filmler izleyicilerle buluştu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23301
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Festivalin ardından: Gün gün 30. Ankara Film Festivali

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat