17 Temmuz 2023, Pazartesi - 04:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

GÖRÜNÜM Moskova’daydı

Tarih: 08 Kasım 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 200

Türkiye’de ulusal yayın yapan medya kuruluşlarından 26 gazetecinin katıldığı Moskova’daki programa davet edilenler arasında GÖRÜNÜM de vardı.

Sputnik Haber Ajansı ve Rusya Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar İçin Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (Rossotrudniçestvo) birlikte düzenlediği Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim programı “School of Journalist SputnikPro18 Turkey” Moskova’da 9-13 Ekim günleri arasında yapıldı. Programda iki ülkenin gazetecileri deneyimlerini paylaştı. Türkiye’de ulusal yayın yapan medya kuruluşlarından 26 gazetecinin katıldığı programa davet edilenler arasında GÖRÜNÜM de vardı. GÖRÜNÜM Haber Müdürü Senem Büyüktanır, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı’nın da desteğiyle Moskova’daki etkinlikte üniversitelere bağlı haber atölyelerinden katılan tek gazeteciydi.

Sputnik ve Rossotrudniçestvo’nun 2015’ten beri düzenlediği Genç Gazeteciler Okulu etkinliklerinin Moskova etabı 5 gün sürdü. Sputnik’ten gazetecilerin alanlarına ilişkin sunumlar yaptığı program çerçevesinde ayrıca Rus kültürünü tanıtmak amacıyla geziler de düzenlendi. Programa, Cumhuriyet, TRT, Milliyet, Hürriyet, A Haber, Anadolu Ajansı, sendika.org., Sabah, Haber Türk, CNN, SETA ve GÖRÜNÜM’den muhabirler katıldı.

Genç gazeteciler Sputnik muhabirleriyle buluştu

Program, 9 Ekim’de Sputnik Uluslararası Projeleri Başkanı Vasiliy Puşkov ve Rossotrudniçestvo Başkan Danışmanı Vitaliy Solovetskiy’in açılış konuşması ile başladı. Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı’nın (Sputnik) Multimedya Basın Merkezi’nde yapılan etkinlikte Solovetskiy, toplantıyı Türk-Rus Toplumsal Forumu öncesinde Rus-Türk Medyası’nın birbirini tanıması açısından önemli olduğunu belirterek açtı. Türkiye’deki medya kuruluşları ile sürekli iletişim halinde olduklarını söyleyen Solovetskiy önceki eğitimler sonucu aldıkları iki kararı da bu yılki katılımcılarla paylaştı. İlk hedeflerinin Rusça-Türkçe-İngilizce yayın yapan yeni bir haber portalı oluşturmak olduğunu söyleyen Solovetskiy “İkinci hedefimiz olarak iki ülke gazetecilerinin birbirlerini tanımalarına olanak yaratmaktır” dedi. Solovetskiy bu iki karar için katılımcılardan destek beklediklerini ifade etti.

Vasiliy Puşkov,Vitaliy Solovetskiy

Solovetskiy’den sonra söz alan Vasily Puşkov konuşmasına, Rossiya Segodnya Uluslarası Haber Ajansı’nın köklü bir kurum olduğunu ve ajansın yurtdışına “Sputnik” ismi ile 32 dilde yayın yaptığını hatırlatarak başladı. Bazı ülkelerin, yaptıkları yayını “Günde kaç kez Kremlin’e gidiyorsunuz!” sözleri ile eleştirdiğini söyleyen Puşkov “Biz sadece gerçeklerin peşindeyiz ve bize nefretle bakılması yaptığımız gazetecilik faaliyetini daha neşeli kılıyor” dedi. SputnikPro’nun bir haber portalı olduğunu söyleyen Puşkov, yapılan eğitimlerle birlikte Rusya’ya dair haber almak isteyen gazetecilerin bu portalı kullanmasıyla, tek kutuplu haber anlayışının önüne geçilebileceğini söyledi.

“Askerler enformasyonu bir silah bizi ise mermi olarak kullanıyorlar”

Maksim Durnev

Açılış konuşmaların ardından Sputnik muhabirleri çalışma alanlarına dair sunumlar yaptı. Toplantının ilk sunumunu Sputnik muhabiri Maksim Durnev yaptı. Çağdaş multimedya basın faaliyetlerinin yöntemleri(Sputnik Haber Ajansı ve Radyosu faaliyetlerinin örneğinden yola çıkarak) başlığı ile sunum yapan Durnev, farklı etnik köken ve inanışlara saygı duyan bir yayıncılık yapılmasının önemine değindi. Yaptıkları araştırmalara göre Türkiye’nin internet kullanımında 7.sırada olduğunu ve nüfusun yüzde 60’ının yeni teknolojilere hazır olduğunu söyleyen Durnev, bu durumun yeni basın kuruluşlarının oluşmasına zemin hazırladığı tespitinde bulundu. Radyo yayınının haber okumaya vakti olmayanların haberdar olması için önemli olduğunu vurgulayan Durnev ana akım yayın eleştirisi için “ Bizim işimiz Rusya’nın politik pozisyonunu aktarmak ama her zaman çalıştığımız gibi çalışmaya da söz veriyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

İrina Kedrovskaya

Durnev’den sonra söz alan İrina Kedrovskaya “Sputnik örneğine dayanarak multimedya dili çoklu yayın platformunun oluşturulması” başlığıyla bir sunum yaptı. Gazetecilere, Sputnik’in çalışma pratiklerine dair bilgi veren Kedrovskaya, interaktif takvim, grup koordinatörlükleri, rehber bölümü, planlama sistemi ve acil planlama grubu, infografi, Sputnik Pro modülleri konularına dair açıklamalarda bulundu.

Dimitriy Vinogradov

Toplantının kapanış konuşmasını  “Ortadoğu’daki krizlerde Rus ve Türk basınının faaliyeti” başlığı ile Dimitriy Vinogradov yaptı. Ortadoğu’da yaşananların iki ülkeyi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Vinogradov “ Askerler enformasyonu bir silah bizi ise mermi olarak kullanıyorlar” diyerek medyanın etkisini vurguladı. Gazetecilerin güncel gelişmelere dair fikirlerini alan Vinogradov, toplantıyı soru cevap kısmının ardından sonlandırdı.

Toplantının ardından gazetecilere rehber eşliğinde Sputnik ofisi gezdirildi.

Programın ikinci gününde Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ziyaret edildi. Bilgi ve Basın Dairesi Direktörü ile yapılan toplantıda dairenin işleyişine dair bilgi verildi. Enformasyon ve propaganda savaşı döneminde yaşadığımızın vurgulandığı toplantıda, gazetecilerin dezenformasyona karşı mücadele ettiği belirtildi. Gazeteciler arası işbirliği mesajı verilen toplantıda katılımcılardan gelen “vize sorunu” sorusu üzerine akredite gazetecilerin konuyla ilgili problem yaşamaması için çalışılacağı söylendi.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı

Bakanlık ziyareti sonrası Rusya’nın simgelerinden olan Aleksandrovskiy Bahçesi, Kızıl Meydan ve Zaryadye Parkı rehber eşliğinde gezilerek Rusya tarihi hakkında bilgi verildi.

Geziden sonra Yunus Emre Enstitüsü’nün faaliyetleri ve Rus-Türk Toplumsal Forumu’nun Başkanları ve ortakları ile toplantı yapıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda Enstitü’nün faaliyetleri hakkında bilgi verilirken, Andrey Karlov için kurulan Vakfın da tanıtımı yapıldı.

Büyükelçi Diriöz de gazetecileri ağırladı

Programın son günü gazetecilere Rusya Federasyonu Devlet Duma’sı gezdirildi. Duma Milletvekilleri Peter Tolstoy ve Leonid Slutisky ile toplantıda Türkiye ve Rusya’nın ortak gündemlerine dair sorular cevaplandı. Milletvekilleri ile yapılan görüşme sonrası Rossotrudniçestvo’da sertifika töreni yapıldı. Rossotrudniçestvo Başkanı Eleonora Mitrofanova, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz ve Vasiliy Puşkov’un katıldığı törende gazetecilerin programa dair görüş ve önerileri dinlendi.

Fotoğraf: Макс Нолан (Maks Nolan)

Diplomaların sunulmasının ardından Rus-Türk İşadamları Derneği’nde toplanan katılımcılar Rus-Türk İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoev ile görüşüp konsey faaliyetlerine dair bilgi aldı. Program dernekte yapılan Gala Yemeği ile sonlanırken, Büyükelçi Diriöz’ün daveti üzerine gazeteciler, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği’nde ağırlandı. Çekilen hatıra fotoğrafı sonrası katılımcılar Moskova’dan ayrıldı.

Rossotrudniçestvo nedir?

Bağımsız Devletler Topluluğu, Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İnsani İşbirliği İçin Federal Ajansı Rossotrudnichestvo, Rusya Dışişleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bir Rus federal hükümet ajansıdır. Rusya Federasyonu Başkanı Dmitri Medvedev’in başkanlık kararnamesiyle 6 Eylül 2008’de kurulan kurum Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu üzerindeki etkisini sürdürmek ve Rusya’nın yabancı ülkelerdeki politik ve ekonomik ilgilerini geliştirmek için dostluk ilişkisi kurulmasını teşvik etmek için faaliyetler yürütmektedir.

Yunus Emre Enstitüsü nedir?

Yunus Emre Vakfı; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; amacıyla kurulmuş bir kamu vakfıdır. Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmektedir.2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında 56 kültür merkezi bulunmaktadır. Kültür merkezlerimizde verilen Türkçe eğitiminin yanı sıra, farklı ülkelerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan iş birlikleri ile Türkoloji bölümleri ve Türkçe öğretimi desteklenmektedir.

Rossiya Segodnya nedir?

Rusya Hükümeti tarafından 9 Aralık 2013 tarihinde Rusya Cumhurbaşkanının İcra Kurulu  tarafından oluşturulan ve işletilen bir haber ajansıdır. Eski RIA Novosti haber servisini ve Rusya’nın Sesi Radyosu(eskiden Moskova Radyosu ) uluslararası radyo servislerini içermektedir. Rusya Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne göre, yeni ajansın görevi “Rusya devlet politikası ve Rus hayatı hakkında yurtdışındaki izleyicilere bilgi sağlamak” tır. Ajans, 10 Kasım 2014’te Sputnik multimedya platformu ve Radio Sputnik’i kurdu. Radyo servisi uluslararası olarak FM, dijital DAB / DAB + (Dijital Radyo Yayını), HD-Radyo, cep telefonları ve İnternet üzerinden kullanılabiliyor. Rossiya Segodnya, RIA Novosti markasını Rus dilinde yayın yapan haber ajansı olarak ria.ru sitesini kullanmaya devam ediyor.

Türk Rus Toplumsal Forumu

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in 2010 yılındaki Türkiye ziyaretinin ardından kurulmuştur.

Fotoğraf galerisi için tıklayınız.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/20103
Yol: Ana sayfa » Yazılar » GÖRÜNÜM Moskova’daydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat