25 Temmuz 2023, Salı - 04:02

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

“Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi” belgeseli Ankara’da gala yaptı

Tarih: 21 Nisan 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 173

Türk Kızılayı tarafından desteklenen ve yönetmenliğini Biket İlhan’ın yaptığı, 20 Mart 1912’de kurulan Osmanlı Hilâl-i Ahmer Hanımlar Merkezini konu alan Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi belgeseli Türkiye galasını dün Ankara Uluslararası Film Festivalinde yaptı.

30. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında Türk Kızılayı tarafından desteklenen ve yönetmenliğini Biket İlhan’ın yaptığı Osmanlı Devletindeki ilk kadın hareketini konu alan Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi belgeseli Türkiye galasını dün Ankara Uluslararası Film Festivalinde yaptı. Galaya Ankaralı izleyicilerin ilgisi yoğundu.

Hanımlar Merkezi: Osmanlı Devleti’nde başlamış ilk kadın hareketi

Savaş yıllarında askerlere, gazilere, yaralılara, hastalara, kimsesizlere ve bakıma buhtaç olanlara yardım götürmek için kurulan Merkezi anlatan belgeselin gösteriminin ardından yönetmen Armağan Pekkaya’nın moderatörlüğünde, yönetmen Biket İlhan, senaryo yazarı Aydan Gündüz, Funda Özdemiroğlu ve sanat yönetmeni Kübra Erişir izleyicilerle sohbet etti. Biket İlhan, yönetmenlik kariyeri boyunca ilk kez bir belgesel çektiğini belirterek “Böylesi tarihin içinde unutulmuş meseleleri ortaya çıkarmayı seviyorum. Hanımlar Merkezi belgeselini çekmeye karar verdiğimizde Türk Kızılayı Genel Başkanı bile şaşırmıştı” dedi. Bünyesinde aş evleri, dispanserler, sanat evleri ve yurtlar kuruluyor. Merkez, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından “Cumhuriyet Kadını” kimliğinin oluşmasında da büyük rol oynayan Hanımlar Merkezinin Osmanlı Devletinde başlamış ilk kadın hareketi olduğunu dile getirdi.

“Daha uzun ömürlü olmasını diliyorum”

İlhan, söyleşide Ankara Uluslararası Film Festivali hakkında da şunları söyledi: “Başkentimizde böyle önemli bir festivalin yer alıyor olması çok önemli. Festivaller zaten bütün sinemacılar için çok önemli. Buralarda bir araya geliyoruz, buralarda yeni yönetmenler oyuncular çıkıyor. Festivaller çok zorluklarla ilerliyor. Destek gerekiyor. Ankara Uluslararası Film Festivali için 30 yıl az zaman değil. Daha uzun ömürlü olmasını diliyorum” dedi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/23068
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi” belgeseli Ankara’da gala yaptı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cermodern’de yarın Dövüş Kulübü günü

Mehmet Sindel ve Kemal Akçay'la Dövüş Kulübü film okuması yarın saat 13:00'te başlıyor.

Kapat