15 Temmuz 2023, Cumartesi - 02:59

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLDEK toplantısının ikinci günü sona erdi

Tarih: 12 Haziran 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 119

İLEF’in ev sahipliği yaptığı İLDEK’in 23. toplantısı devam ediyor. Bugün 10.00’da başlayan toplantının ilk oturumunda serbest tartışma yapıldı, sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) ev sahipliğinde yapılan İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulunun (İLDEK) 23. toplantısı devam ediyor. İkinci günün ilk toplantısı Ahmet Taner Kışlalı (ATK) Sanatevinde İLDEK Başkanı Prof. Dr. Ruken Öztürk’ün açılış konuşmasıyla başladı. Oturumda, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programının (ÖYP) güncel sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

ildek 2 (1)

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) tartışıldı

Oturumda, ÖYP ile ilgili mevzuat değişikliği ve yürürlüğe koyulan “alan sınavı”nın Yükseköğretim Kurulu yerine ilgili fakültelere bırakılması önerildi. ÖYP Araştırma Görevlisi danışmanının yurtdışı seyahatlerinin de finansal olarak karşılanması kararı alınan oturumda, ÖYP’li araştırma görevlilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için iletişim fakültesi dekanlıklarına tavsiyede bulunulması önerildi.

Oturumun önemli gündem maddelerinden biri de sarı basın kartıydı. Kurul, iletişim alanında eğitim veren fakültelerin dekanlarına, tüm bölüm başkanlarına ve bu birimlerde öğretim elemanı olarak görev yapanlara sarı basın kartı verilmesine ilişkin düzenleme ve verilen kartların süreklilik arz etmesi hakkındaki önerisini, Basın Yayın Enformatik Müdürlüğü’ne sunma kararı aldı.

İletişim fakültesi dekanları “Sansüre karşıyız” dedi

İLDEK üyesi dekanlar, basın özgürlüğüne yönelik ihlaller ve sansür hakkında da bir açıklama yaptı: “İletişim Fakülteleri Dekanları olarak iletişim, düşünce ve ifade özgürlüğünün vazgeçilmez temel hak ve özgürlükler olduğunu belirtiriz. Basın özgürlüğüne yönelik ihlallere, gazetecilere yönelik tehditlere ve baskılara, film, fikir ve sanat eserlerine yönelik sansüre karşıyız.”

Serbest tartışmanın yapıldığı, sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu oturum, 12.45’te son buldu. Öğle arasının ardından Prof. Dr. Nezih Orhon’un “Medya Okuryazarlığı üzerine yeni gelişmeler” başlıklı sunumu başladı.

Orhon: “Bir ekran kuşağı içerisinde yaşıyoruz”

ildek 2 (3)

Prof. Dr. Nezih Orhon

Prof. Dr. Nezih Orhon, “Medya Okuryazarlığı üzerine yeni gelişmeler” başlıklı sunumunda, iletişim fakültesi öğrencilerinin “istihdam kapısı” olarak görüldüğünü dile getirdi. Medya okuryazarlığının Avrupa ve Amerika’daki tarihsel gelişimine de dikkat çeken Orhon, “2000’lerin başında, ‘İçinde bulunduğumuz çağa ne ad verebiliriz’ diye kendimize sormuştuk fakültede. O zamanda X kuşağı, Y kuşağı, bilgi toplumu gibi bugün kullandığımız kavramlara yakın kavramlar ortaya atılmıştı. Ben, arkadaşlara ‘Bunların hepsinde ortak, olmazsa olmaz nedir’ diye sormuştum. Levent Kılıç hocayı tanıyanlarınız bilir, ‘Görüntü Estetiği’ dersinde yüzey kullanımının öneminden bahseder. Ben ondan biraz etkilenmiştim. Bizim yaşadığımız kuşağa ‘Ekran kuşağı’ demiştim, çünkü ister bilgisayar olsun ister televizyon, telefon olsun hepsinin baktığımız ortak yönü ekranlarıdır” dedi.

Medya okuryazarlığının Türkiye’deki gelişiminden bahseden Orhon, Türkiye’deki medya okuryazarlığında “daha korumacı bir yaklaşım”ın söz konusu olduğunu söyledi. Oturum, sunumun ardından dinleyicilerin katkılarıyla son buldu.

ildek 2 (4)

Fotoğraf: Alicem Başaran

Prof. Dr. Ruken Öztürk, yeniden başkan seçildi

İkinci gündeki toplantıda İLDEK Yönetim Kurulu seçimleri de yapıldı. Seçimler sonucunda Prof. Dr. Ruken Öztürk yeniden İLDEK Başkanı seçildi.

İletişim fakülteleri dekanları, İLEF Koordinatörü Hatice Kurt eşliğinde İLEF’in atölyelerini gezdi. Günün son etkinliği, Ankara Üniversitesi Morfoloji Kampüsünde Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’in katılımıyla yapıldı. İLDEK Genel Kurul üyeleriyle görüşen İbiş, toplantıya ev sahipliği yaptığı için onur duyduğunu söyledi.

İLEF‘in ev sahipliğini yaptığı 23. İLDEK Toplantısı, yarın Beypazarı gezisinin ardından son bulacak.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7129
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLDEK toplantısının ikinci günü sona erdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat