İLEF’li yönetmenden Gar Katliamı belgeseli: Ah
Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde yaşadığı en büyük sivil katliamı Ankara Gar saldırısı, belgesel oldu. İLEF mezunu Mustafa Ünlü’nün çektiği “AH” belgeseli ilk kez Ankara’da izleyiciyle buluştu. Katliamın tanıkları belgeselde 10 Ekim gününün öncesini, patlama anını ve sonrasını anlattı.
Ankara Gar’ında 10 Ekim günü terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucunda 103 kişi yaşamını yitirmiş yüzlerce kişide yaralanmıştı. İLEF’li yönetmen Mustafa Ünlü, Ankara Katliamı’nı anlattığı AH belgeselini ilk kez geçtiğimiz haftalarda Ankara’da izleyiciyle buluşturdu. Büyülü Fener Sinema Salonu’nda düzenlenen gösterime Ankara Katliamı’nda yaralananların yanı sıra çok sayıda izleyici katıldı. Gösterim esnasında pek çok kişi göz yaşlarına hakim olamadı. Gösterimin ardından yönetmen Mustafa Ünlü, izleyicilerin sorularını yanıtladı. 104 dakika süren belgeselde katliamdan yaralı bir şekilde sağ kurtulan ve patlamaya tanıklık eden 25 kişiyle görüşüldü.”İnsanlığın en acı halini yaşayanların anlatımıyla 10 Ekim Ankara katliamı” ön sözüyle gösterilen AH filmi ilk kez gösterilmesinin ardından yurt içi ve yurt dışında da pek çok izleyiciyle buluşmayı hedefliyor.
“Barış kavramının içinde şiddet yoktur”
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Gar’da yaşanan bombalı saldırının en büyük katliam olmasına dikkat çeken Ünlü,”bu olay ve bundan sonra olup bitenler Türkiye’deki kırılmanın kutuplaşmanın çok açığa çıktığını görmemize sebep oldu. Çok ciddi oranda insanın orada ölenlerle duygusal bir bağ kuramadığını ve hemen arkasından Konya’da milli maç esnasında yaşananlar bize gösterdi. Türkiye’de hiç olmamış şeylerdir bunlar. AH filmi böyle bir vahşet ve şiddetin o sırada orada ve insan olmanın nasıl bir duygu olacağını göstermek için çekildi” dedi.
Son 20 yıldır canlı bombaların başlı başına bir felaket olduğunu söyleyen Ünlü “oraya barış diye giden insanlardan bahsediyoruz. Nereden olurlarsa olsunlar barış sözcüğü kullanan insanların, barış kavramının içinde şiddet yoktur” diye konuştu.
“Orada olsam bu filmi çekemezdim”
Barış kavramının herkes için istenmesi gerektiğini kaydeden Yönetmen Ünlü, Türkiye’nin huzur içinde yaşaması için, insan haklarını ve barışı herkes için savunması gerekliliğinden bahsetti.Ünlü, barışın özel olarak belli bir grubun yararına değil, toplumun her kesimine yararı dokunacağını söyledi.”Ben orada değildim, orada olsaydım bu filmi çekemezdim” diyen Ünlü,insanların empati yapabilmesi için belki bir araç olur. Birilerine bir şeyler söyleyebilir diye çekildi bu film” dedi.
Film çekme fikrinin patlamanın hemen arkasından alındığını ve görüşmelere Kasım ayında başlandığını bildiren Ünlü, katliama tanık etmiş 25 kişiyle görüşüldüğünü dile getirdi. 7 aylık bir emeğin ürünü olan AH filminde bombanın çok yakınında olup yaralananlarla görüşüldü.Ünlü görüştüğü yaralıların “ölen insanlar bize set oldu bizi korudu” dediklerini paylaştı.
Filmi çekmesindeki amaçlara da değinen Ünlü şunları kaydetti:”Bir insanın başka bir insan için şiddeti kabullenmesi ne demektir. Türkiye’de birlikte yaşadığımız insanların nasıl bir vahşetin içinde kaldıklarını göstermekti amaç. İnsan olarak bunu yaşamak ne demek, bireysel olarak bu vahşeti yaşamak ne demek. Onlara bunu anlatmak istedik.”
“Birçoğu patlamanın ardından ilk kez anlattı”
Filmde yaşanan zorluklara değinen Ünlü teknik olarak bir sorun yaşamadıklarını belirterek şunları söyledi: “Onlar içinde çok zordu, bizim içinde zordu. Birçoğu patlamadan sonra ilk kez anlatabildi yaşananları.Teknik bir zorluk çekilmedi. Böyle bir toplumsal olayın hemen ardından belgeselin yapılamayacağına inanıyorum. Daha analitik bir şekilde olay nasıl gelişti, arkasında kimler vardı, toplumsal dinamikleri göz önünde tutsaydım bu kadar kısa sürede bir belgesel yapılamazdı. Yaşananları kulakla, kamerayla yüz yüze dinlemek duysal açıdan kolay değil. Belgesel haline getirmekte de zorluk çektik.
“Bu herkesi ilgilendiren bir film, her kesimden, her inançtan, her siyasetten kişileri ilgilendiren bir film” diyen Ünlü, “Gar’dan sonra Kızılay, Merasim Sokak, Sultanahmet, Taksim, Midyat’ta patlamalar oldu. Bu film bütün patlamalarda canını kaybeden, yaralanan ve yakınları için yapıldı. Bu acıyı yaşamak için şu ya da bu kimlikten olmanız gerekmiyor, her an hedefsiniz. Barış kavramı içinde terörü koyamazsınız. Barıştan bahseden insan terör diyemez, böyle bir imkan yoktur. Her kesimin izleyip kendine mesaj çıkaracağı yönleri var” şeklinde konuştu.
Gar patlamasının ardından yapılan sosyal medya yorumlarına da değinen Ünlü,’Siz bunu hak ettiniz, niye orada işiniz vardı’ demeye getiren yorumların olduğunu söyledi. Ünlü “Gerçekten acı verici, Türkiye’de böyle bir gelenek yok. Ayrışma burada keskinleşiyor” dedi.
“Adli süreç açık bir şekilde yürümeli”
Yaşanan güvenlik sorunlarına ve alınan tutumları hatırlatan Ünlü şunları belirtti:”Türkiye’nin bu tarz olayların yaşanabileceği haline gelmesi, olay sırasında yaşananlar,binlerce insanın içinde gelip o canlı bombaların kendilerini patlatması ve ondan sonra yaşananlar ve maalesef bazı kesimlerin olay karşısında aldığı tutum en acı hali dediğimiz insanlığın geldiği düzey. Türkiye’de bu gerçekten en acı durum. Buna oturup insanların bir düşünmesi gerekiyor. Bu film buna yol açarsa ne mutlu.Orada yaşan insanların ne yaşadığını bilmiyoruz. Orada olan insanların bunu kelimelere dökmeleri farklı bir şeydir. Güvenlik güçlerinin bu olayda aldığı tutum, öncesinde bir güvenlik önlemlerinin alınmaması, toplumsal olaya gider gibi can pazarının içine dalmış olmalarını Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin açıklaması gerekiyor.Niye oldu nasıl oldu, nerede hata yapıldı. Adli sürecin açık bir şekilde yürümesi gerekiyor”
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/11809
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’li yönetmenden Gar Katliamı belgeseli: Ah
Bir cevap yazın