2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:23

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te gündem telif haklarıydı

Tarih: 02 Kasım 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 172

“Radyo-Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve Telif Hakları” isimli konferans İLEF’te yapıldı. Konferans öncesinde, İletişim Fikirleri Yarışması’nın sergisi de ziyaretçilere açıldı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) ve İLEF’in katkılarıyla düzenlenen “Radyo Televizyon Yayıncılığının Geleceği ve Telif Hakları” başlıklı konferans, bugün ATK Sanatevi’nde gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Sergiyi gezdiler

Konferans öncesinde, RATEM’in “Aklıma Bir Fikir Geldi” üniversiteler arası İletişim Fikirleri Yarışması’nın sergi açılışı İLEF’te yapıldı. Fakülte girişinde temsili olarak kurdele kesildi. Sergi açılışını, İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, İLEF Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. S. Ruken Öztürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş, RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy ve Reklamcılar Derneği (RD) Başkanı Doğan Albayrak yaptı.

Serginin açılışında konuşan Prof. Dr. Altun, RATEM tarafından yürütülen ve Kültür Bakanlığı’nca desteklenen serginin, İLEF ev sahipliğinde gerçekleşmesinin önemine değindi. Projenin, daha sonra yapılacak çalışmalara ilham verici olması dileğinde bulunan Altun, katılımcılara teşekkür etti. Açılışın ardından konferansın yapıldığı ATK Sanatevi’ne geçen konuşmacılar, sergide yer alan ödüllü çalışmaları inceledi. Sergi, 11 Kasım’a kadar ATK Sanatevi’nde ziyaret edilebilecek.

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Fotoğraf: Seyfettin Ersöz

Altun: “Derslerde telif haklarına daha fazla yer verilmeli”

Prof. Dr. Abdülrezak Altun

Prof. Dr. Abdülrezak Altun

Konferansın açılış konuşmasını yapan Altun, çağın bir fikri üretim çağı olduğunu fakat bu konunun göz ardı edildiğini kaydetti. Altun, İLEF’te ders içeriklerinde, telif hakları konusunda vurgunun artması gerektiğini belirtti. Konferansta emeği geçen Prof. Dr. Ruken Öztürk ve Reklam Atölyesi hocası Öğr. Gör. Mehmet Sobacı’ya teşekkür eden Altun, sözü Dinçer Ateş’e bıraktı.

 

 

Dinçer Ateş

Dinçer Ateş

Ateş: “Zihin teri alın terinden daha değersizse az gelişmiş bir toplum olursunuz”

Konferansın moderatörlüğünü Prof. Dr. S. Ruken Öztürk yaptı. “Şairler ekmek yiyor ama fırıncılar şiir okumuyor” dizesiyle konuşmasına başlayan Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş, son zamanlarda ‘şair, oyuncu, müzisyen olmak istiyorum’ diyen çocukların giderek azaldığına dikkat çekti. Toplumların kültür ve medeniyet değerleriyle ayakta durduklarını aktaran Ateş, bu değerlerin sanatçı ve fikir ürettiğine değindi.

Fikri hakların üç boyut olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Ateş, bunları; kişisel, ekonomik ve kültürün sürdürülebilmesi olarak açıkladı. “Fikir ve sanat eserlerine verdiğimiz değer kadar ‘biz’ olabiliyoruz” diyen Ateş, “Sizin toplumunuzda fikir ve sanat üretenler saygın değillerse, zihin teri alın terinden daha değersiz bir konumda olursa, bu sefer kültür ve sanat üretemeyen az gelişmiş bir toplum oluyorsunuz” dedi. Fikir ve sanatın çalındığı toplumlarda, sanatçıların hafızasını kuruttuğunu belirten Ateş, o toplumların medeniyet ve kültür üretemediğini ve tüm cezayı toplumun çektiğini kaydetti. Yarışmaya katılan herkesin eser sahibi olacağını söyleyen Ateş, emeği geçenlere teşekkür etti.

Gürsoy: “Günde 7 saat 50 dakika ekrana bakıyoruz”

Yusuf Gürsoy

Yusuf Gürsoy

Türkiye’de karasal yayının azaldığını, bunun aksine uydu yayınlarının arttığına dikkat çeken RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gürsoy, uyduda yayın yapan 376 ulusal kanalın varlığından bahsetti. Gürsoy, Türkiye’de günlük ekrana bakma süresinin 7 saat 50 dakika olduğunu ve bu sürenin ciddi sonuçlar doğurduğunu söyledi. 2009 da ‘bir icat çıkaralım’ diyerek başladıkları “Aklıma bir fikir geldi” adlı yarışmanın bu yıl yedincisini düzenlediklerini belirten Gürsoy, geçtiğimiz yıllarda bu yarışmadan kazandığı ödülle eğitimini tamamlayan ve bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde karşılaştığı genç bir yönetmenin kendisini gururlandırdığını sözlerine ekledi.

 

“Tv’de çalışan iletişim mezunu oranı yüzde 3-6 arasında”

Türkiye’de mesleğe dair iş gücü profili konusuna değinen Gürsoy, “ Televizyonlarda çalışanların iletişim kökenli olması gerekli ama sektörde çalışan iletişim mezunu oranı yüzde 3 ila 6 arasında. Bunun sebebi ise meslek standartlarının olmayışı” dedi. Ayrıca, ‘Aklıma bir fikir geldi’ yarışmasının son katılım tarihi 9 Aralık olarak belirlendiğini kaydetti.

Doğan Albayrak

Doğan Albayrak

Albayrak: “İnternet üzerinden yayıncılık değer kazanıyor”

Reklamcılar Derneği Başkanı ve Universal Medya Genel Müdürü Doğan Albayrak yaptığı sunumla televizyonun yerini kaybettiğine ve internetin iletişimdeki yeni konumuna değindi. “İletişimciler olarak medya planlama ve satın alma bölümünde, kimisi televizyon kimisi gazete üzerinden tüketiciye mal satmaya çalışıyoruz” diyen Albayrak, “Bizim işimiz üretilenin tüketiciyle buluştuğu en son nokta, yani üretilen eserlerin yayınlandıktan sonra tüketiciye temas ettiği parasal kısım” dedi.

“Konuştuğumuz ve bildiğimiz anlamda yayıncılık ileride olmayabilir” diyerek sözlerine devam eden Albayrak, “Türkiye’deki en büyük yayıncı kuruluşun toplam cirosu, Türkiye’de çalışanı dahi olmayan Youtube’dan daha az” dedi. Türkiye’de internet kullanım artışının medyanın dönüşümünü de etki ettiğini ifade eden Albayrak, “Televizyon artık büyümüyor, internet üzerinden yayıncılık değer kazanıyor, biz de bir Televizyon ülkesi olarak bu değişime ayak uydurmalıyız” dedi.

Albayrak’ın ardından katılımcılar, konuşmacılara sorularını yöneltti. Konferans, çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Fotoğraf: Cengiz Mert Aksekili

Fotoğraf: Cengiz Mert Aksekili

 

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/12769
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te gündem telif haklarıydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat