11 Mayıs 2024, Cumartesi - 01:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İslamcılık ve mezhep çatışması tartışıldı

Tarih: 23 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 288

İLEF’in 50. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen uluslararası konferansta, “Ortadoğu’da İslamcılık ve Mezhep Çatışması” başlıklı oturum yapıldı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (İLEF) ev sahipliğini yaptığı “Ortadoğu’yu İnşa Etmek: Medya, İdeoloji ve Kültür” başlıklı uluslararası konferans devam ediyor. Bugün saat 13.30’da, Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi’nde Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykan Erdemir’in başkanlığında “Ortadoğu’da İslamcılık ve Mezhep Çatışması”  başlıklı oturum yapıldı.

Konferans programında adı görünen Azadeh Shoshtari’nin oturuma katılamayacağını söyleyen Erdemir, oturumun diğer konuşmacıları olan Yrd. Doç. Dr. Besim Can Zırh, Dr. Ceren Lord ve İLEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Yıldız hakkında bilgi verdikten sonra oturumu başlattı.

Lord: “90’lar Alevilerin uyanış yıllarıdır”

Fotoğraf: Burak Demir

Dr. Ceren Lord

Yrd. Doç. Dr. Besim Can Zırh ile sunum yapacak Dr. Ceren Lord, Zırh’ın Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ndeki bir etkinliğe katıldığını ve bu nedenle sunumda yer alamayacağını belirtti. “Aleviler, bölgeyi karıştıran mezhep savaşında bir grup olarak görülüyor” diyen Lord, Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’deki Alevilerin, uluslararası medyada Şii-Sünni mezhep çatışmasının bir tarafı olarak gösterildiğini dile getirdi.

Alevilerde, kendilerinin devlet tarafından “düşman” şeklinde tanımlandığı algısı olduğunu kaydeden Lord, 90’lı yılların Alevilerin “uyanışı” olduğunu ifade etti. Lord, Türkiye ve Suriye’deki Alevilerin 1987’den bu yana yabancı basında az yer bulduğunu, Suriye’deki krizden sonra ise durumun değiştiğini sözlerine ekledi.

Yıldız: “IŞİD ‘kontrollü bir kaos’ olarak tanımlanıyor”

Prof. Dr. Nuran Yıldız

Kaos kavramından ne anlaşılması gerektiğini anlatarak konuşmasını başlayan Prof. Dr. Nuran Yıldız, düşünürlerce ve akademisyenlerce IŞİD’in “kontrollü bir kaos” olarak tanımlandığına değindi. Günümüz bireyinin, medyasının, kaos sürecinin, kitle iletişiminin niteliklerini anlatarak devam eder Yıldız, küresel medyanın “dünyanın herkesin olduğu” hissini yarattığını ve bunun gerçek olmadığını dile getirdi. Sunumların ardından düzenlenen soru-cevap kısmıyla oturum son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8633
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İslamcılık ve mezhep çatışması tartışıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali sürüyor

Bağımsız bir festival olan ve bu yıl 19'uncusu düzenlenen İşçi Filmleri Festivali, Ankara'da izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor.

Kapat