14 Temmuz 2023, Cuma - 19:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kadınlar 8 Mart’ta alandaydı: “Her şeye rağmen kaybolmayan umudumuzla tekrar sokaklardayız”

Tarih: 09 Mart 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 63

Ankara Kadın Platformu’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için düzenlediği eylem ile 17. Feminist Gece Yürüyüşü birleştirilerek Sakarya Caddesi’nde yapıldı.

Ankara Kadın Platformu’nun her sene 8 Mart’ta düzenlediği 8 Mart eylemi ve feministlerin örgütlenerek gerçekleştirdiği 17. Feminist Gece Yürüyüşü birlikte yapıldı. Sakarya Caddesi’ndeki eylem dün saat 18.00’de yürüyüş ve sloganlarla başladı. Eylem alanına girişte çevik kuvvet ekipleri tarafından çanta ve üst aramaları yapıldı. Fotoğraf makinası bulundurup basın kartı olmayan kişiler alana alınmazken eylemin ilerleyen dakikalarında alana girmek isteyen erkeklerin girişi engellendi.

Depremde hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar, Sakarya Caddesi’nde yakılan mumlarla depremde hayatını kaybedenleri andı. Deprem bölgesindeki kadınların sorunlarının da dile getirildiği, Ankara Kadın Platformu adına okunan basın açıklamasına şu ifadeler yer aldı:

“Yıkımlarla, kayıplarla ve büyük bir acıyla geldik 8 Mart’a; dayanışmaya ve yan yana olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var bugün. Bu yıl, daha güçlü olmak için, dayanışmayı büyütmek için, acımızı paylaşabilmek için Ankara Kadın Platformu’nun düzenlediği 8 Mart eylemini ve Feministlerin örgütlediği 17. Feminist Gece Yürüyüşünü birleştirdik, ortaklaştık, isyanımızı büyüttük, sesimizi çoğalttık. Bu yıl heyecanımızla, coşkumuzla değil ama öfkemizle, isyanımızla, yüreğimizde taşıdığımız yasımızla ve her şeye rağmen kaybolmayan umudumuzla tekrar sokaklardayız.”

Deprem bölgesindeki güvenlik zafiyetlerinden de bahsedilen açıklamada felaketten en çok kadınların, çocukların, LGBTi+ bireylerin ve mültecilerin zarar gördüğü belirtildi. Açıklamada, “Gündem değişiyor ama katiller değişmiyor. Sadece yıkıma uğramış kentlerde değil, bu coğrafyanın her yerinde erkek şiddeti, gücünü egemenlerden alarak artarak devam ediyor. Cezasızlık kol gezmeye, adaletsizlik sürmeye devam ediyor” denildi.

Açıklamada, deprem bölgesinde bulunan kadınların güvenilir sığınma alanlarının olmadığı ve bu sebeple daha çok şiddete maruz kaldıkları belirtildi.

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”

Eylemde “Sokakları da geceleri de meydanları da terk etmiyoruz”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadınların öfkesi iktidarı yıkacak” sloganları atıldı. Açıklamada Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasıyla ilgili de şu değerlendirme yapıldı:
“İktidar, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmakla bizi susturabileceğini, yargıyı ele geçirmekle bizi yıldırabileceğini sanıyor ancak yanılıyor. Haklarımızın konuşulmasının dahi yasaklanmaya çalışıldığı bu baskı rejimine boyun eğmiyoruz. Sesimizi daha gür çıkarıyor, dayanışmamızı daha çok büyütüyoruz.”

Mısır Çarşısı davasında Pınar Selek’e destek

Mısır Çarşısı’nda 25 yıl önce 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada en son verilen beraat kararı Yargıtay’da bozulan, hakkında tutuklama ve kırmızı bülten kararı çıkarılan sosyolog Pınar Selek’in duruşması 31 Mart’ta görülecek. Platform adına yapılan basın açıklamasında Pınar Selek’in yanında olunacağı kaydedilerek şunlar söylendi:

“Patriarkaya ve toplumsal haksızlıklara karşı mücadelesi 25 yıldır kriminalize edilmek istenen Pınar Selek’in beraat kararının yine siyasi bir komplo ile elinden alınmasına karşı 31 Mart günü yapılacak duruşmada Pınar Selek’in yanında olacağımızı da buradan duyuruyoruz. Buradan haykırıyoruz, bize uygulanan her türlü şiddete ve zorbalığa karşı yine dayanışmayı büyütüyoruz. Feminist isyanımızla birlikte tüm gücümüzle o patriyarkayı yıkacağımızı yine ve yeniden haykırıyoruz. Erkek devletin, erkek adaletin ve erkek düzenin tüm araçlarını birbirimizden güç alarak, birbirimizi savunarak, gözeterek ve yaşatarak un ufak edeceğiz.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34363
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kadınlar 8 Mart’ta alandaydı: “Her şeye rağmen kaybolmayan umudumuzla tekrar sokaklardayız”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat