9 Mayıs 2024, Perşembe - 07:19

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kışlalı Hoca, katledilişinin 16. yıldönümünde törenlerle anıldı

Tarih: 21 Ekim 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 180

İLEF hocalarından siyasetbilimci Ahmet Taner Kışlalı, katledilişinin 16. yılında evinin önünde, adının verildiği parkta ve mezarı başında düzenlenen törenlerle anıldı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (İLEF) hocalarından siyasetbilimci, gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı, bombalı saldırı ile katledilişinin 16. yılında törenlerle anıldı. Kışlalı’nın Çayyolu’ndaki evinin önünde başlayan törene CHP milletvekilleri, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri ile Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu katıldı.

CUMHURIYET GAZETESI YAZARI PROF. DR. AHMET TANER KISLALI EVININ ONUNDE KATLEDISILININ 16. YILINDA ANILDI. TORENE ESI NILUFER KISLALI, CHP ANKARA MILLETVEKILLERI LEVENT GOK ILE SENAL SARIHAN, CUMHURIYET YAZARI ISIK KANSU VE COK SAYIDA YURTTAS KATILDI. 21.10.2015 - (NECATI SAVAS / ANKARA)

Törende ilk konuşmayı yapan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Tam 16 yıl önce burada patlayan bomba, aslında 10 gün önce Ankara Garı’nın önünde patlayan bombayı işaret ediyordu. Bugünlere geldiğimizde tek tek aydınlarımızın değil, toplu katliamların yaşandığı bir ülkeye dönüştük. Dünyadaki tüm özgürlük savaşları, demokrasi hareketleri ağır bedeller altında gerçekleşmiştir. Türkiye’de bu bedeli aydınlar ve yurtseverler canlarıyla ödüyor. Biz de suçluyuz; Türkiye’de böyle bir ortamın olmaması için gücümüzü birleştirmeye ve demokrasiyi, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü sergilemeye daha çok çalışmalıyız. Siyaset olarak sorumluluğumuz var. Ben de siyasetçi olarak, sevgili Ahmet Taner Kışlalı’nın eşinin önünde, Ankara Garı’nın önünde patlayan bomba ile yaşamını yitirenler önünde, Bahriye Üçok’un önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum, onlardan özür diliyorum. Sizleri koruyamadık, ruhunuz şad olsun” dedi.

CUMHURIYET GAZETESI YAZARI PROF. DR. AHMET TANER KISLALI EVININ ONUNDE KATLEDISILININ 16. YILINDA ANILDI. TORENE ESI NILUFER KISLALI, CHP ANKARA MILLETVEKILLERI LEVENT GOK ILE SENAL SARIHAN, CUMHURIYET YAZARI ISIK KANSU VE COK SAYIDA YURTTAS KATILDI. 21.10.2015 - (NECATI SAVAS / ANKARA)

“Yıllardır için için kanıyoruz ama kanmıyoruz, kanmayacağız”

Kışlalı’nın eviyle aynı mahallede bulunan Ahmet Taner Kışlalı Parkı’nda devam eden anma programında konuşan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Işık Kansu şunları kaydetti: “İktidar mı, güç mü, para mı, rant mı, ne haltsa istedikleri, hep halkın ama hep gençlerin ılık kanları üzerinden hesaplaşanlar; sizedir sözümüz. Gizli örgütlerin, işbirlikçi kuyrukçuların, kirli savaşların, kiralık katillerin, canlı bombaların ardına sığınmayın. Biliyoruz sizi, tanıyoruz, görüyoruz. Yıllardır için için kanıyoruz ama kanmıyoruz, kanmayacağız. Ahmet Taner Kışlalı’yı ve Cumhuriyet devrimcilerini unutmayacağız.”

Kışlalı Hoca anısına parka dikilen anıtın önündeki kürsüde yapılan konuşmaların ardından, Hoca’nın Karşıyaka Mezarlığı’ndaki gömütü ziyaret edildi.

Ahmet Taner Kışlalı kimdir?

510

Ahmet Taner Kışlalı, Kilis’te ilköğrenim ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra 1957’de Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) öğrenciyken Yenigün Gazetesi’nde spor muhabirliği yapan Kışlalı, 1962 – 1963 yılları arasında aynı gazetede yazı işleri müdürlüğünü görevini yürüttü. Kışlalı, Paris Üniversitesi’nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında doktorasını yaptıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başladı. Askerliğinin ardından üniversitesine kabul edilmeyen Kışlalı, SBF’ye geçti ve bu fakültede 1972’de doçent oldu. 1977’de CHP’den İzmir milletvekili seçilen Kışlalı, 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümette kültür bakanı olarak görev yaptı, bakanlığı boyunca Ulusal Kültür Dergisi’ni yayımlattı. İLEF’te 80 Darbesi’nden sonra siyaset bilimi dersi vermeye başlayan Kışlalı, 1988’de profesör oldu. “Haftaya Bakış” başlığı ile Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazıları yayımlanan Kışlalı, 21 Ekim 1999’da Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda yaşamını yitirdi. Akit Gazetesi, Kışlalı’nın katledilmesinden önce, üzerine çarpı işareti atılmış Kışlalı’nın bir fotoğrafını manşetten vermişti.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/8498
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kışlalı Hoca, katledilişinin 16. yıldönümünde törenlerle anıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Mektebi Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı bugün tamamlandı. Bayramda öğrencilerin yürüttüğü inek ve gelenekselleşmiş imam duası yoktu.

Kapat