27 Temmuz 2023, Perşembe - 01:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ladik 76, 39 yıl sonra evinde

Tarih: 08 Mayıs 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 311

İLEF’in ilk belgesel filmi Ladik 76, 39 yıl sonra dün İLEF’te gösterildi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) 50. yıl etkinlikleri kapsamında İLEF’in ilk belgesel filmi Ladik 76, 39 yıl sonra dün İLEF’te, Mahmut Tali Öngören Sinema Salonunda gösterildi. Filmin yönetmeni Güner Sarıoğlu, filmin yapımcılarından Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu ile filmin çekildiği dönemde Basın Yayın Yüksekokulu Müdürü olan Prof. Dr. Cevat Geray’ın da katıldığı gösterime BYYO ve İLEF mezunlarının yoğun ilgisi vardı.

Öztürk, gösterimde emeği geçenlere teşekkür etti

Gösterimin açılış konuşmasını İLEF Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk yaptı. Öztürk, konuşmasına, BYYO’da ve İLEF’te emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. İLEF’in 50. yılında İLEF’in ruhuna en çok yakışan etkinliğin Ladik 76’nın gösterimi olduğunu belirten İLEF Dekanı, “Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Abdülrezak Altun olmasaydı bugün film izlenemezdi” diyerek, filmin yapımında emeği geçenler kadar filmi tozlu raflardan çıkaranlara da teşekkür etti.

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Fotoğraf: Alkan Uçarsu

Dekan Yardımcısı, filmin gösterime hazırlanma sürecini anlattı

İLEF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdülrezzak Altun, İLEF’in 50. yılında İLEF’in ruhuna uygun düşen ne yapılabilir, diye düşünürken Ladik 76’nın aklına geldiğini söyledi. Çekildiği dönemde Ladik 76’yı izleyemediğini kaydeden Altun, Ladik 76’nın dijital ortama aktarılmayan kopyasının Prof. Dr. Nejat Ulusay’da olduğunu öğrendiklerini belirtti. Bunu öğrenmelerinin ardından Ladik 76’yı gösterime hazırlamaya başladıklarını dile getiren Dekan Yardımcısı, filmin çekildiği dönemde sansüre uğramasını ve sansürden kurtulma macerasını da anlattı.

Altun, Tempere Film Festivali’ne katılan ve başarı belgesiyle dönen Ladik 76’nın Festival Jürisi tarafından “doğa ve toplumdan kaynaklanan umutsuz koşullarda yaşayan köylülerin zorlu uğraşlarını onurlu ve dürüstçe anlatan filme duyulan hayranlığı” ifadeleri ile anlatıldığını aktardı.

Filmin dijital ortama aktarılmasında TRT’den yardım alındığını belirten Altun, Şubat 2015’te filmin dijital ortama aktarıldığını ve 500 adet kopyasının alındığını söyledi.

Prof. Dr. Altun yönetmen Güner Sarıoğlu’na, “Filmin Tempere Film Festivali’nden kazandığı başarı belgesini okula bağışlamak ister misiniz?” sorusunu yöneltti. Sarıoğlu ise soruya olumlu cevap vererek, belgeyi İLEF‘e bağışlayacağını belirtti.

Film gösteriminin ardından filmin dijital ortama aktarılmasında emeği geçen TRT Arşiv Dairesi çalışanları Okan Seylan ve Barış Çakmak’a teşekkür belgesi verildi. Ayrıca bir teşekkür belgesi de TRT’ye verildi.

uygur kocabaşoğlu- fotoğraf- alkan uçarsu (600x400)

Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu

Kocabaşoğlu: “Böyle bir organizasyonda olmak beni çok mutlu etti”

Ladik 76 filminin yapımcılarından Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu, o dönemde fakültenin bir şey üretememe çıkmazına cevap vermiş olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Bu filmi tek başlarına ve zorluklarla çektiklerini anlatan Kocabaşoğlu, böyle bir organizasyonda yer almaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

güner sarıoğlu fotoğraf- alkan uçarsu (600x400)

Güner Sarıoğlu

Sarıoğlu: “Üretim olmadan iletişim eğitimi yapılamaz”

Sahneye çıkarken filmde kullandıkları kamerayı eline alan Güner Sarıoğlu, kameranın okula geldiğinde kötü durumda olduğunu ancak kendi çabalarıyla kullanılabilir hâle getirdiklerini anlattı. Hiçbir donanımımız olmadan yola çıkıyorduk, diyen Sarıoğlu, Prof. Dr. Nilgün Abisel ve Prof Dr. Cevat Geray’a kendilerini destekledikleri için teşekkür etti.

Öğrenciyi de katarak ya da katmayarak bir şeyler üretmenin çok gerekli olduğunu vurgulayan Sarıoğlu, üretim olmadan iletişim eğitimi yapılamayacağını söyledi. Üretmeden, yaratmadan, başarılı olunamayacağını kaydeden Yönetmen, İLEF öğrencilerine “Lütfen yapın, üretin ve yaratın” diye seslendi.

cevat geray- fotoğraf- alkan uçarsu (600x400)

Prof. Dr. Cevat Geray

Prof. Dr. Cevat Geray: “Kamera ardına geçmeyen, haber yazamayan iletişim mezunu düşünemiyorum”

Filmin çekildiği dönemde BYYO Müdürü olan Prof. Dr. Cevat Geray, kendisinin çok katkısı bulunmadığını ancak “küçük” katkısının Güner Sarıoğlu tarafından önemsendiğini söyledi. Kamera ardına geçmeyen, haber yazamayan iletişim mezunu düşünemiyorum, diyen Geray, bir kurumun geçmişi ile yaşayacağını dile getirdi.

Eski BYYO Müdürü, “Safranbolu’da Zaman” isimli belgeselin de çok güzel olduğunu, onun da gösteriminin yapılması gerektiğini dile getirdi. Bunun üzerine Prof. Dr. Abdulrezzak Altun, “Safranbolu’da Zaman” belgeselinin de gösterime hazırlandığını belirtti. Etkinlik, anı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6785
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ladik 76, 39 yıl sonra evinde

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yangınla mücadele bütçesi azaltıldı, ihaleler iptal

Geçtiğimiz sene orman yangınlarıyla mücadele için 12 milyar 384 milyon TL harcanmasına karşın 2023 yılı bütçesi 10 milyar 224 milyon TL’de kaldı. Prof. Dr. Erdoğan Atmış, gazetemize verdiği demeçte "Yanlış adımlar Türkiye'yi ormansızlaştırıyor" dedi.

Kapat