4 Mayıs 2024, Cumartesi - 14:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Madunların Medyası Konferansı başladı

Tarih: 28 Mayıs 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 108

Türkiye’de ana akım dışında kalan medya unsurlarının basın tarihi içindeki yerine ilişkin tespitlerin yapılacağı Madunların Medyası Konferansı bugün başladı. Konferans 2 gün sürecek ve 29 Mayıs Cuma günü 17.45’te son bulacak.

abdulrezzak altun

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Konferans Ahmet Taner Kışlalı (ATK) Sanatevi’nde saat 10.15’te açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve konferansın organizasyon komitesi üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağla Kubilay yaptı. Konferansın kısa tanıtımını ve sunumunu yapan Kubilay’ın ardından İLEF Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdülrezak Altun söz aldı. İLEF Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk’ün şehir dışında olması nedeniyle Öztürk adına konuşma yaptığını belirten Altun, konferans için “Tarih ve tarihe not düşmek önemli” dedi.

Konferansın ilk konuşmacısı Prof. Dr. Zafer Toprak’tı

Prof. Dr. Zafer Toprak

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Açılış konuşmalarının ardından program, “Konferansın Temasına Dair” başlıklı etkinlikle devam etti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Prof. Dr. Zafer Toprak, konuşmasına İLEF’in 50. Yılını kutlayarak başladı. İLEF‘in Basın-Yayın Yüksekokulu olduğu dönemden bugüne kısa anılarını da anlatan Toprak, ardından konferans sunumuna geçti. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Zafer Toprak “Türkiye’nin Kimlikleri” temalı konu hakkında deneyimlerini paylaştı. Kimliğin tanımını yapan Toprak, kimlik tanımının Türkiye’de çok geniş anlamlara geldiğini ifade etti. Kimliğin 1980 sonrasında nüfus kâğıdından başka bir boyuta geldiğini ve Marksizm ile birlikte kimliğin Türkiye’de sınıf kavramına dönüştüğünü söyledi. Toprak, konuşmasına Osmanlı Tarihi ve Cumhuriyet tarihindeki çeşitli birçok etnik azınlık ve kimlik üzerinden anlatımlar yaparak devam etti. Prof. Dr. Zafer Toprak’ın konuşması soru cevap bölümüyle son buldu ve konferansa kısa bir ara verildi.

Gazetecilerle “Güncel Sorunlar” tartışıldı

Aranın ardından konferans, “Güncel Sorunlar-1” başlıklı panelle devam etti. Panelin moderatörlüğünü İLEF öğretim üyesi Doç. Dr. Tezcan Durna yaptı. Panelin diğer katılımcıları Agos gazetesinden Pakrat Estukyan, Kaos GL dergisinden Ali Erol, internetten Rumca yayın yapan İhotispolis radyosundan Andrea Rombopulos ve 2013 yılında yayın hayatına başlayan Lazca gazete Ağani Murutsxi’den İrfan Çağatay oldu. Panelin sonunda ortaya çıkan ortak sorun; ekonomik zorlukların, yayınların devamlılığını ve kalitesini etkilediğini ortaya koydu.

güncel sorunlarr

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Pakrat Estukyan, Agos’u ve yaşadıkları sorunları anlattı

Estukyan, konuşmasına geçmişten bugüne Türkiye’deki azınlık gazetelerinden bahsederek başladı. Daha önce bazı Ermeni gazetelerin Türkçe yayın yaptıklarını ve “suya sabuna dokunmayan” gazeteler olduklarını söyleyen Estukyan, bunun nedenini de Osmanlı döneminde alışık olunmayan bir baskı ortamının olması ve Osmanlı serbest olan azınlık yayınlarının Cumhuriyet Döneminde yasaklanması olarak gösterdi. Agos gazetesi hakkında bilgiler veren Estukyan, gazetenin reklamlarla ayakta durduğunu ve bunların daha çok iş ilanları, ölüm ilanları gibi ilanlar olduğunu söyledi. Estukyan, ilk sayfadaki haberlerde ana akımından alıntılar yapıldığını ayrıca gazetede iki sayfa Ermenice bölüm olduğunu ve kendisinin de o kısımda çalıştığını ifade etti. Estukyan daha sonra hayatını kaybeden Agos gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink hakkında konuştu. Hrant’ın Ermeni halinin doğal hali olduğunu ve solcu, devrimci bir Ermeni olduğunu söyleyen Estukyan, bunun arkadaşları tarafından yer yer Ermeni milliyetçiliği yaptığı şeklinde yorumlandığını da ekledi. Bu durumun kırılmaya yol açtığını belirten Estukyan, “Emekçi sınıfların emeğini inkar eden zihniyetle bizi görünmez kılan zihniyet aynı” dedi. Hrant’ın alışılmışın dışında Türkçe gazete çıkartmasını da Hrant Dink’in ifadesiyle, günün gerekliliğini göz önünde bulundurarak Ermenice okunmadığı için Türkçe çıkarttığını aktardı. Agos’un yaşadığı en önemli sorunu dağıtım ağının tekelleşmiş medyanın elinde olması olarak yorumlayan Estukyan, “Bir sene boyunca 2-3 katı basıp gazeteyi çöpe atmayı göze alırsak ancak buna dayanırsak bir sene sonra belki 2 katı traja çıkabiliriz” dedi. Paktat Estukyan son olarak staj konusuna değindi ve stajların hiçbirine olumsuz yanıt vermediklerini belirtti. Ancak zaman konusunda kısıtlamalara gittiklerini söyleyen Estukyan, yeni taşındıkları yerde de stajyerlere özel alan ayırdıklarını ve rahat çalışabilecekleri bir ortam için uğraştıklarını söyleyerek konuşmasını bitirdi.

Kaos Gl’den Ali Erol: “Asıl mesele toplumsal örgütlenme”

Panelde ikinci olarak Kaos GL Dergisinden Ali Erol konuştu. Erol, Kaos GL dergisinin varlığını eşcinsellerin kendilerini bir yayın üzerinden var etmesi olarak açıkladı. Erol konuşmasında merkez medyayı, “Seni öteki yapmayan merkezin dışında tutmayan şey ne” gibi birçok soru yönelterek sorguladı. Ali Erol, “Hepimiz işçi sınıfının bileşenleriyiz” dedi ve ulus devlet projesinin cinsiyet rejiminin heteroseksüelliği topluma dayattığını ve asıl meselenin üreme olmayan cinselliğe karşı olduğunu söyledi. “Biz Batı’dan homoseksüelliği değil homofobiyi aldık” diyen Erol, konuşmasını asıl meselenin toplumsal örgütlenme olduğunu söyleyerek bitirdi.

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Fotoğraf: Alp Eren Kaya

Andrea Rombopulas: “En büyük problemimiz ekonomik sorunlar ve genele ulaşamamak”

Diğer konuşmacı Andrea Rombopulas, eğitim kirliliği hakkındaki düşünceleriyle söze başladı. Rombopulas, kendinin çekirdekten yetiştiğini ve gazetecilik yapacak öğrencilere tarihin sadece kitaplarda olmadığını, araştırmacı gazeteci olmalarını önerdi. Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinde yayımlanan Rumca gazetelerden bahseden Rombopulas, ilk gazete olarak bilinen Takvim-i Vekayi’nin Rumca versiyonunun da olduğunu belirtti. Rombopulas, kendi cemaatinin haberlerini yapan medyada değil Osmanlı’da olduğu gibi bütün siyasal sorunlarla ilgilenen ve baskı altına girmeyen bir anlayışla çalışmak istediklerini belirtti. Rombopulas gönüllü çalıştıkları Rumca yayın yapan internet radyosu İhotispolis hakkında bilgi verdi ve radyo yayınının yurt dışı ve Türkiye’nin her yerinden dinlendiğini belirtti. Rombopulas, konuşmasını “Bizim medyanın en büyük problemi ekonomik sorunlar ve genele ulaşamaması” diyerek noktaladı.

İlk Lazca gazete de konferanstaydı

Panelin son konuşmacısı Ağani Murutsxi gazetesinden İrfan Çağatay’dı. Çağatay, Türkiye’nin ilk Lazca gazetesi 2013 yılında yayın hayatına başlayan Ağani Murutsxi hakkında bilgi verdi. Lazlığın Karadenizlilik olmadığını söyleyerek kısa tanımını yapan Çağatay, gazeteyi çıkarma amaçlarının Lazca’nın edebi yönünü geliştirmek olduğunu söyledi. Konuşurken sıkıntı olmayan Lazca’nın okurken zorladığını söyleyen Çağatay, gazeteyi devam ettirmek istediklerini ancak yazar sıkıntısı çektiklerini söyledi. Lazları uslu azınlık olarak tanımlayan Çağatay, “Kazım Koyuncu ile birlikte anadile ilgi arttı” dedi.

Panelin ardından öğle yemeği arası verildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6970
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Madunların Medyası Konferansı başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat