4 Mayıs 2024, Cumartesi - 08:25

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Madunların Medyası Konferansı sona erdi

Tarih: 29 Mayıs 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 136

İLEF’te yapılan “Madunların Medyası: Tarihten Güncele Anaakım Medyasının Dışında Kalanlar” adlı konferans sona erdi.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) yapılan “Madunların Medyası: Tarihten Güncele Anaakım Medyasının Dışında Kalanlar” konferansı sona erdi. Prof. Dr. Aksu Bora’nın başkanlığını yaptığı son oturumda Arş. Gör. Kenan Subaşı ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi Umur Yedikardeş sunum yaptı.

Subaşı: “Kürtçe çocuk dergileri ve televizyon kanalları yeterli sayıda değil”

Subaşı “Kürtçe Çocuk Basını ve Medyası” başlıklı sunumunda, çocuk-medya ilişkisi hakkında konuştu. Türk basınıyla Kürt basını arasındaki çocuk kanallarını ve dergilerini karşılaştıran Subaşı, ekonomik nedenlerden dolayı Kürtçe çocuk dergilerinin çıkarılmadığını, mevcut Kürtçe dergilerin çocuklar için özel ek çıkardığını kaydetti. Kürtçe yayın yapan çocuk kanallarının da durumunun dergiler gibi olduğunu aktaran Subaşı, kendisinin de dağıtım kadrosunda bulunduğu Bûka Baranê adlı derginin dağıtımında sorunlar yaşandığını, dağıtım periyodunun bozulduğunu dile getirdi. Avrupa’da yayın yapan Kürtçe dergilerden ve televizyon kanallarından da bahseden Subaşı, Kürt basınının sorunlarının çözülmesi için Kürtlerin anaakım medyalarını oluşturması, medya sahiplik ilişkilerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

DSC_0060

Fotoğraf: Ebru Apalak

Yedikardeş: “Rum nüfusu azalınca Rum basını ayakta kalamadı”

Konferansın son oturumundaki son konuşmayı “Azınlık Gazeteleri Nasıl Kurtulur? Apoyevmatini Örneği” başlığıyla yapan Umur Yedikardeş, sunumunda Rumların basın faaliyetlerini anlattı. Osmanlı’da 200’ün üzerinde Rumca yayın yapan gazetenin Cumhuriyet döneminde kapatıldığını vurgulayan Yedikardeş, Rum gazetelerinin ayakta kalamamasını nüfus mübadelesi, Varlık Vergisi, 6-7 Eylül Olayları gibi sebeplerle açıkladı.

Yedikardeş, Suriye Pasajı’nda 1925’te kurulan, ayakta kalan son Rumca gazete Apoyevmatini’nin Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Konstantin Vasiliadis’in gazetecilik tecrübesinin olmadığını belirtti. Mihail Vasiliadis ile görüşmesinde, gazetenin yaygınlaşması için çeşitli önerilerde bulunduğunu fakat önerilerinin Vasiliadis tarafından kabul edilmediğini belirten Yedikardeş, Basın İlan Kurumu’nun Apovyematini’ye sadece kurban bayramlarında yardım etmesini söyledi ve yardımı “zekât” olarak niteledi.

Madunların Medyası Konferansı, son oturumun ardından kokteylle sona erdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/7016
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Madunların Medyası Konferansı sona erdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat